Hlavní obsah
Seberozvoj

Jak se vzpamatovat z rozchodu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiří Vítek / Seznam.cz

953

Obecně psychologové věří, že rozchod musí probíhat ve fázích, které jsou u každého různě dlouhé. A že pokud doba „truchlení“ nepřesáhne 6 či 12 měsíců, tak je to vlastně v pořádku.

Článek

A že naopak příliš rychlé naskočení do nového vztahu je nebezpečné. Protože to znamená, že předchozí vztah nebyl ukončen, ale přehlušen dalším.
Tomu jsem dřív také věřil. Ale dnes už vím, že příliš bolavé nebo dlouhé „truchlení“ je příznakem problému. Jako kdybyste byl ve společnosti, kde se považuje za normální stav, kdy nemůžete chodit, protože máte zlomeninu a ta se hojí půl roku nebo rok. A my samozřejmě víme, že tak dlouhé hojení je příznakem toho, že něco nefunguje správně.

Má šanci pokus o návrat?

Pokud ano, tak je obzvláště důležité, abyste to nepokazil/a. Takže určitě chodíte k psychoterapeutovi nebo na konstelace, abyste změnil to podstatné, co vám brání v návratu? Že ne? Pak tím vyjadřujete svou nulovou potřebu, aby váš vztah byl lepší. Vždycky si vzpomenu na pána, který tak moc chtěl napravit svůj vztah, že chodil na konstelace více, než rok, aby se k němu chtěla vrátit jeho žena, která celou dobu věděla, že se určitě rozvedou. A protože v konstelacích nemůžeme pracovat na tom druhém, tak všechno oddřel pán a změnil se natolik, že se změnil jeho život k lepšímu a daná žena, které k němu nejdříve cítila odpor, tak ho najednou začala chtít.
Takže když nevěříte psychoterapii, zejména té, která lidi učí, jak dělat kompromisy, tak máte pravdu. Tohoto není schopna. Ale s pomocí hlubinných konstelací se dějí někdy i větší zázraky.

Když vás rozchod bolí

Buď budete spoléhat na čas, že to zahojí. A on to téměř nikdy nezahojí, ale způsobí, že na bolest zapomenete. Nebo uděláte to, co potřebujete, abyste se mohl posunout dál. Protože když se uzdravíte, tak nejenže nebudete zbytečně trpět, ale budete se i cítit lépe. A když se cítíte lépe, jste více v souladu sám se sebou, tak automaticky jste víc přitažlivý pro opačné pohlaví. A když si ty věci spojené s rozchodem vyřešíte, tak nebude další vztah jen převoznický. Ale může být trvalý a šťastný, třeba i na celý život.

Já mám úžasný vztah. A k němu jsem se dostal prací na sobě. A lituju každého, kdo se nechce měnit a díky tomu přitahuje pořád stejný typ partnera.
A dokud trpíte, žádný k vám nemůže přijít. Ale jestli vás to baví, tak je to v pořádku.

I na vaše (klidně anonymní) dotazy ohledně zdraví a vztahů se těším na https://www.facebook.com/groups/dotazyzdravi

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám