Hlavní obsah
Psychologie

Jestli přemýšlíte o sebevraždě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Jsme odsouzeni k životu. Takže smrtí ztratíte jeden život a pak budete muset v pokračovat, kde jste skončili. V horším vám bude ještě hůř, abyste si mohli vážit daru, který jste dostali a který se právě chystáte promrhat.

Článek

Zní to zvláštně, ale když nám něco nevyhovuje, tak nám to dá příště život ještě těžší. Protože až tehdy si začneme vážit toho, co jsme předtím neviděli.

Jestli přemýšlíte o sebevraždě,

zvažte prosím možnost, že tím nic nevyřešíte. Podle mých zkušeností z práce s lidmi už vím, že

jsme odsouzeni k životu.

Náboženství nemá pravdu a plete se i v tom, co je po smrti. Po smrti nás nečeká napořád zářivé nebe ani hrůzné peklo. Ani bytí po pravici boha a obzvláště ne proto, že jsme tady trpěli.
Většinu lidí čeká po smrti znovuprožívání okamžiku smrti. Takže pokud se Vám zdá váš život těžký, nesnesitelný, tak podle mých zkušeností budete to stejné prožívat staletí, tisíciletí a možná i déle. Pokud zemřete, aniž byste zjistili, co vás čeká po smrti. Tímto jsou víc ohroženi nevěřící (po smrti nic není) a ještě víc věřící v peklo. Zatímco lidé, kteří si užívají života bez výčitek a bez ubližování druhým, tak mají vyšší šance, že i po smrti jim bude dobře.

Ti, kteří umřou klidně a v míru, tak pak mohou v nejhorším případě prožívat okamžik své smrti také. Ale pak to bude klidný prožitek. A spíš se budou moci posunout na další úroveň – totiž mohou odejít do světla. Všechna náboženství (ty to ale většinou to dávají za zásluhy o rozvoj daného náboženství) a všechny duchovní směry (které to více či méně dávají za skutečné zásluhy o rozvoj lidství nebo říkají, že to je naše přirozenost) říkají totéž: Světlo je náš domov. Světlo je místo, kde nám bude dobře. Kde nebudeme trpět. Světlo je místo, kam se vracíme po smrti a odkud vycházíme, když se (musíme) máme znovu narodit.

Ale do světla můžeme jít, až když si to dovolíme

Není nic takového jako vnější autorita, která posuzuje, jestli můžeme do světla nebo nemůžeme. To si určujeme sami. Kdybych měl dát přirovnání, tak my sami se zvážíme a když váha našich zel je větší, tak my sami si ani nedovolíme žádat světlo, aby nás přijalo. Ale problém je, že váha je naše. Takže do světla může jít někdo s „10 kg objektivního zla“, když má váhu, která váží od 100 kg, zatímco druhý s „10 g objektivního zla“ si to nedovolí, protože jeho váha začíná od 1 gramu. Jakou váhu máte Vy, když všechno vidíte černě?
Ale váhu naších zel posuzujeme sami. Takže když máte depresi teď, proč by se to po smrti mělo změnit? Když navíc i jako nevěřící jste pořád ovlivněni staletími, kdy naši předkové věřili, že sebevražedníci nemohou být pohřbeni v našich hřbitovech, protože spáchali hřích. To je sice blbost, ale naše podvědomí věří spoustě lží.

V každém případě do světla nemohou ti, kdo si neodpustili, kdo neodpustili druhým, kdo lpí na majetku, kdo lpí na svém (teď už zahnívajícím) těle a tak dále. A někdy to trvá, než dotyčný mrtvý pochopí, že teď už se nemůže vrátit a že tudíž lpět na čemkoliv materiálním nemá žádný smysl.

Když se dostanete do světla,

dřív nebo později se znovu narodíte. A je jedno jestli jste ateista, věřící (něčemu, co si nemohl tady ověřit) nebo vědoucí (někdo, kdo danou věc tady zažil už tolikrát, že už nemůže věřit opaku), tak pravděpodobnost, že byste se vyhnuli svému úkolu, je téměř nulová. Takže jestli chcete mít i v příštím životě depresi, tak se zabijte. Ale jestli chcete ten svůj úkol vyřešit, právě teď je ta nejlepší chvíle.

Léky Vám pomohou

Většina ezoteriků věří, že chemické léky vás ohrožují. Já souhlasím s tím, že to není definitivní řešení. Ale je to řešení, které vás udrží při životě a už jen to samo je úžasné. A když si ještě navíc začnete řešit skutečný problém, tak ještě lépe. Psychoterapie Vám může podat pomocnou ruku, ale jen některé druhy řeší skutečný problém. Jestli chcete řešit skutečný problém, musíte jít tam, kde se budete ptát: Proč mám depresi? Za jakých podmínek je deprese ta nejlepší strategie, která mi pomáhá přežít. A hlavně jak tyto podmínky vašeho života změnit. A ideálně nebudete omezeni jen vaším současným životem, protože když teď máte depresi, tak se Vám muselo něco stát. A to něco se asi už táhne.
Tahle cesta není snadná. A už vůbec ne lehká a rychlá. Když na ni nenajdete odvahu, tak to uděláte příště. Ale pak musíte brát léky. Protože život je natolik důležitý, že je blbost ho jen tak ztratit.

Tohle není reklama

Protože práce na depresi je ta z nejtěžších. Takže když máte problém mi uvěřit, jděte kamkoliv jinam. Dokonce jsou psychologové, kteří si myslí, že jsem psychošmejd. Protože nevěří, že by se deprese dala uzdravit bez antidepresiv. Já vím, že to jde. Ale je to neskutečně těžké a když tím nechcete projít, tak bude lepší pro mě i pro vás, abyste zůstali jen u léků.
Ale když Vám bude nejhůř a když budete přemýšlet o konci, zvažte možnost, že říkám pravdu. Když to jen jedinému člověku pomůže žít, tento článek splnil svou funkci.

Každý máme něco, za co stojí žít

Prosím najděte to, protože když se zabijete, bude to ještě horší. A až se konečně dostanete do světla, tak pak budete zase pokračovat. Není lepší si ušetřit dlouhé roky utrpení a hned začít řešit to, co stejně budete muset vyřešit? A jestli si chcete odpočinout od života, tak i za života můžete zažít světlo a jeho krásu, ale musíte pro to něco udělat. První věc je vyhledat pomoc. Aby váš život mohl být zachráněn.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz