Hlavní obsah
Seberozvoj

Mít se rád, jaký jsem teď

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiří Vítek / Seznam.cz

Často říkám, že mít rád sám sebe je podmínkou štěstí a spokojenosti. Ale při práci s jednou klientkou mi došlo, že každou věc můžete zneužít proti sobě.

Článek

„Až teď mi došlo, že se mám mít ráda taková, jaká jsem teď. A ne taková, jaká budu někdy v budoucnu“.

Mít se rád znamená mít se rád. Se všemi svými nedokonalostmi.

Zatímco mít se rád až budu dokonalá, je jen jiná forma snahy o dokonalost. Jaký je to nesmysl, nám dojde, když si představíme sebe jako dítě. A ve snaze o přirozenou dokonalost jsme jako měsíční novorozenec.
Jsme dokonalí mluvčí a chodci. Ale zatím jen v budoucnosti. K tomu, aby se potenciál změnil v realitu, potřebujeme vyzrát.

Představte si, že byste po měsíčním miminu chtěli, aby hned zvládlo pochod Praha-Prčice. Absolutně selže. Ale selže jen a jen proto, že po něm chcete něco, co vůbec neodpovídá jeho věku. A kdybyste mu říkali, že je hloupé a nic neumí, tak se může stát, že by vám uvěřilo a díky tomu se nikdy nenaučilo chodit.

Takže buďte na sebe hodní

A když něco zatím neumíte, znamená to, že jste zatím v tomhle ohledu jako měsíční miminko. Naučíte se to. Jen to chce čas. A hodně lásky. A hodně pádů.
Nebo to budete chtít hned. A pak je velká šance, že toho nikdy nedosáhnete. Protože odmítnete projít svým obdobím „pádů.“

Automatická dokonalost

je opakem donucené dokonalosti. Donucenou dokonalost páchají kněží sami na sobě, když musí dodržovat celibát a protože se snaží o něco, co je nepřirozené, tak to někdy končí znásilněním ministrantů.
Zatímco kdyby prošli obdobím sexuality se vším všudy a šli by skutečně duchovní cestou, tak by po nějaké, spíše dlouhé době, došli k tomu, co pravděpodobně chtěla církev vždy, tedy uvidět, že je něco důležitějšího, než sex. A až tehdy to může fungovat. Zatímco do té doby je to brzda duchovního rozvoje.
K automatické dokonalosti musíte dojít. Zatímco nucenou dokonalost mohu chtít hned. Ale cenou za ni bude totální zničení mého života určitě (protože se musím potlačovat za cenu sebe) a asi i druhých.
Chci si hrát na dokonalost a díky tomu zničit nejméně svůj život? Není lepší

Přijmout sám sebe, jaký jsem teď?

Nejenže se vám ihned uleví. Ale vaše cesta k lepšímu já nebude už předem odsouzená k nezdaru. A místo nezdaru budete jen potřebovat čas, úsilí a „pády“.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz