Hlavní obsah
Seberozvoj

Na mně nezáleží

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jiří Vítek / Seznam.cz

920

S tímto názorem se setkávám často. A přitom nic není vzdálenějšího pravdě.

Článek

Právě na vás jako jedinci záleží.

Protože, když každý z nás pochopí, že i já jsem důležitý, tehdy přestanou války. Protože nikdo rozumný nechce válku. Ale bohužel když máme na výběr mezi zotročením nebo válkou, tak já si vybírám válku. Zatímco kdyby vládli rozumní lidé, tak bychom obchodovali. A všichni bychom měli víc. Kromě pár ubožáků, kteří nenalezli štěstí a tak ho hledají v moci a násilí.
A kdybychom my všichni věděli, že na nás záleží a kdybychom my všichni viděli pana Babiše, jaký je ve skutečnosti, tak bychom ho politovali místo, abychom ho volili.
A stejně tak by dopadl pan Putin. Konečně by i on viděl, že jeho moc a bohatství je jen náhradním a neúčinným způsobem, jak získat náhražku za to, co je skutečně cenné. A kdybychom ho obejmuli a přijali jeho velikou bolest, celá jeho touha po moci by se rozplynula, protože už by viděl, co může mít a on si zatím myslí, že to nemůže dostat.

To opravdu důležité může mít každý.

Jasně, je to o hodně snazší, když máte peníze, abyste zaplatili za tu cestu k tomu. Protože z Prahy do Brna může jet také každý. Někdo ujede tuto cestu za 2 hodiny, protože má na auto.
Další jede vlakem nebo lokálkami, ale také tam dojede.
A dokonce i muž, který může hýbat jen hlavou, tak podobně vzdálenou cestu ujel. Jen k tomu potřeboval lidi, kteří upravili jeho postel na „vozidlo“.
A každý chodec tu cestu svede.
A v tomto přirovnání je auto, vlak nebo pěškobus jen přirovnání důležitosti peněz. Peníze vám dovolí jet autem. Ale i bez peněz můžete dojít do Brna, když chcete.

Ale i Brno je jen přirovnáním. Ve skutečnosti cesta za tím opravdu důležitým je daleko těžší a delší. Ale každý na to má tam dojít. I ten sebevíce handicapovaný. A první krok? Pro mnoho lidí je to právě aspoň přijetí aspoň možnosti, že i já jsem důležitý.

Ne více, než ostatní. Ale ani ne méně. A toho opravdu důležitého je tady tolik pro všechny, kdo chtějí, že není třeba se uskromňovat. Funguje to totiž přesně naopak. Čím více toho skutečně důležitého dostanu, tím více ho bude i pro ostatní.
A to je veliký rozdíl mezi materiálními hodnotami a mezi tím, co se nedá žádnými penězi zaplatit. A čím více budete mít toho důležitého, tím méně budete potřebovat peníze. Vždy je budete potřebovat. Protože slouží k uspokojení materiálních potřeb. Ale nebudete si jimi kompenzovat váš nedostatek.

Takže, jestli myslíte na ostatní

Tak právě proto si to uvědomte a naplňte svou skutečnou potřebu.
A jestli myslíte jen na sebe, tak vy to potřebujete ještě víc. Abyste dostali to skutečně důležité.

Co je skutečně důležité?

Něco, co když budete mít, tak budete spokojeni i s míň penězi. A naopak, když to nemáte, tak vám ani vlastnictví 135 miliard korun nepřinese štěstí a spokojenost.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz