Hlavní obsah
Názory a úvahy

Nobelova cena pro Putina? Za mír

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Asi velmi překvapím své čtenáře. Protože oni si myslí, že nenávidím pana Putina. Pravda je taková, že jsem za mír. Ale za mír, který je lepší než spravedlivá válka.

Článek

Takže můj návrh: Dejme panu Putinovi Nobelovu cenu za mír a klidně za všechny další obory, když vyklidí Ukrajinu v hranicích z roku 1991 a třeba alespoň 10 let tam znovu nevtrhne. Prohlašme Rusko za vítěze a Ukrajinu za poraženou. Rusko by bylo vítězem, protože díky panu Putinovi by jí vrátili všechny zmražené rezervy.
A Ukrajina by byla poražená, protože by se musela zavázat, že poskytne svým ruským obyvatelům záruky, že ruština nebude nijak perzekuovaná. Dokonce bych panu Zelenskému zakázal být zvolen v budoucích 10 letech.

Výsledek

Všichni lidé, kteří umřeli dosud, by zůstali mrtví. Ale všichni lidé, které by to čekalo v dalších létech války, by byli zachráněni. Ukrajina by peníze nemusela utrácet za obranu, ale mohla by je spotřebovat na obnovu území a na vyzbrojení se proti další válce.
Nebo by Ukrajina zmizela jako samostatný stát (vítězství Putina) a stala by se přidruženým státem USA na 10 let nebo 50 let.
Tím pádem by byla uchráněna od dalších válek, protože Putin by si netroufl na přímou agresi proti USA. A panu Putinovi by bylo umožněno cítit se jako vítěz. A o to by se jeho propaganda postarala, že by v Rusku byl vítězem.
Zatímco ruština už prohrála svůj boj za svou budoucnost na území Ukrajiny, protože ji zabil pro Ukrajince pan Putin. Takže bych ji klidně resuscitoval, kdyby to mělo zachránit statisíce Rusů, Ukrajinců a ruskojazyčných Ukrajinců.

Problémy

S touto variantou by nikdo nesouhlasil. Protože když vás žene nenávist, tak nechcete připustit, aby váš protivník zvítězil. I když by to vedlo k prospěchu všech.
Nikdo nemůže nutit nadaci Nobelovy ceny, aby udělila svou cenu tomu, kdo se o mír zasloužil tím, že zastavil válku.
Pan Zelenskij by pravděpodobně souhlasil s tím, že by přenechal prezidentství třeba panu Kličkovi. Psychologicky se toto dá prodat Moskvě jako její vítězství, protože přece mají spory.
Ale hlavní důvod, proč toto řešení je nepřijatelné, je nedůvěryhodnost pana Putina jako garanta míru. On je naopak garantem toho, že jakýkoliv mír bude jen přestávkou v boji za znovudobytí alespoň půlky Ukrajiny.

Proč tedy toto řešení navrhuji?

1. Abyste si sami uvědomili, jestli jste hnáni nenávistí, nebo ne.
2. A také, aby ti, co jsou za Putina, mu mohli toto řešení navrhnout. Všechny bych poslal do Moskvy jako takovou velikou mírovou delegaci. A v ideálním případě by se vrátili se smlouvou, která by zaručovala skutečně mír na Ukrajině. Ale spíš bych viděl, že by se delegace vrátila zpět a přestala by věřit panu Putinovi. I to by byl výsledek lepší, než co si můžeme přát. A pokud by se nevrátila, i to by byl výsledek velmi dobrý pro ČR. Ono stačilo pár týdnů zažít realitu a ten, co byl pro Putina najednou vidí, že skutečnost je jiná.
3. A třeba může někdo vymyslet na podkladě mé myšlenky něco

co by mohlo fungovat.

Tímto se vzdávám jakýchkoliv práv na tuto myšlenku. Aby z tohoto miliontino-tovaru (podle vzoru polotovar) mohlo vzniknout něco funkčního a alespoň trochu stravitelného.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz