Hlavní obsah
Názory a úvahy

Otevřený dopis panu Vítovi Rakušanovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiří Vítek / Seznam.cz

927

Reaguji na komentář Saši Mitrofanova: Rakušan a Hašek. O co jde?

Článek

Velice si vážím Vašeho postoje k panu Haškovi. Protože věřím, že věta, která se připisuje Voltairovi, je radikálně pravdivá: „Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale až do smrti budu hájit vaše právo to říkat.
Ale jako většina skutečných demokratů jste si ji vysvětlil špatně. Protože už Lenin řekl: „Kapitalisti sami nám prodají provaz, na kterém je my pověsíme.“

Takže samotná věta je krásná. Ale bez kontextu s tou druhou větou vede k tomu, že demokracie je slabá. Protože každý demokrat počítá s dalšími volbami. Zatímco Lenin s jistotou s dalšími svobodnými volbami nepočítal.
A my se musíme rozhodnout, zda chceme skončit jako na Slovensku, v Maďarsku, nebo chceme zůstat demokratickou zemí, kde se vlády mění.

Proč pořád v Maďarsku vítězí pan Orbán?

Protože lidé nevybírají u voleb toho nejlepšího, ale mnozí lidé toho nejsilnějšího. Proto také teď ve volebních průzkumech vítězí ANO. Protože většina stáda jde za pastýřem, který je ohlídá nebo to o sobě tvrdí. A ačkoliv je pro Vás a ještě před několika dny i pro mě nepochopitelné, teď už tomu rozumím. Protože lidé si radši stěžují na toho slabšího (i když je ve vládě), než na toho domněle silnějšího, který by se s ním hádal.

Jsou lidé nespokojení a ti vždy budou proti současné vládě. A ti budou hlasitě slyšet, když vláda jim hlasitě neodpoví. A politici se jim budou snažit vyjít vstříc. Někteří vysvětlováním. A jiní tím, že jim řeknou, že se budou za jejich práva bít. Až po volbách vyjde najevo, jak je to doopravdy. A když se jim přidá na důchodech, tak tím líp. Co na tom, co bude pak?

A pak je tady většina. Tichá, mlčenlivá. A která z principu je poslušná. Protože kdyby se za sebe uměla bít, tak by buď hlasitě křičela za svá práva nebo by v tichosti pracovala na tom, aby se měla líp. A tahle většina lidí jde za tím, kdo nejvíc křičí. Protože si myslí, že on křičí i za něj. A jde proti tomu, kdo neumí křičet.
Takže je důležité, aby demokraté uměli i křičet. Aby aspoň některé z té většiny přiměli myslet. A hlavně aby jim ukázali, že tady jsou pastýři dva. Jeden demokratický více a druhý méně. Naštěstí nejsme v Německu v roce 1932, kdy demokraté prohráli a díky tomu prohráli i svůj život. A také životy milionů Židů a Němců a všech dalších národností, které museli bojovat za své přežití.

Ale pak už nebudu demokrat

To je na vašem svědomí. Vy rozhodujete o tom, zda odoláte pokušení moci, nebo ne. To pokušení tady bude stále. Ale když se teď rozhodujete na podkladě výroku, který snad řekl Voltaire, tak mu asi odoláte.

A v určitém momentu si musíme vybrat, zda chceme demokracii uchovat i za cenu použití nedemokratických metod, nebo chceme dokonalou demokracii, která je ale slabá, když se za ní nepostaví voliči, když dojde k jejímu ohrožení.

Ale jestli si nechcete pálit prsty, abyste se nepopálil, tak přesně tím nahráváte té druhé straně, která si klidně spálí prsty, když jde o její prospěch. A když lidé vidí, že je spravedlnost bezzubá (Čapí hnízdo), nebo dokonce potrestá nevinného jen, aby byl viník zachráněn (otrava řeky Bečvy), tak je pak ještě větší důvod, aby se přidali k vítězné straně. A protože nevíme všechno podstatné k případu Bečvy, tak pachuť zůstane. O to větší, že skutečně muselo dojít k totálnímu šlendriánu, kdyby byl pravdivý závěr soudu. A kdo za něj nesl politickou zodpovědnost? Kolik lidí bylo vyhozeno ze svých míst, když to byl takový šlendrián? A to pořád mluvím o té lepší variantě.

Mnoho lidí si vědomě neuvědomuje, že sloužit zlu je výhodné. Ale podvědomě to ví všichni. Když nakonec zvítězí světlo, všem odpustí. Ale služebníky světla čeká nesmírný trest v případě, že zvítězí zlo. Ono se jim pomstí za to, že mu odporovali.
Toto je samozřejmě přehnané. Ale v nějaké podobě to vidíme i ve Vašem vládnutí. Zatímco pan Babiš by si vymyslel důvod k odvolání, Vy trváte na tom, že pan Hašek má vzdělání. Což Vás šlechtí. Ale v určitých okamžicích muž musí přestat být šlechticem.

PS: Podotýkám, že jsem vás nevolil. A asi ani nebudu. Ale po tomto prohlášení jste mi bližší, než kdykoliv dřív. Ale já už vím, že je třeba se bít za práva těch, kteří jsou slabší. Ne za práva těch, kteří nás našich práv chtějí zbavit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz