Hlavní obsah
Seberozvoj

Proč musím pořád někoho zachraňovat a sama jsem v háji?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiří Vítek / Seznam.cz

Takhle se cítíte vy. A musíte se nejdřív zahřát, abyste mohla zahřát druhé. 957

Otázka: „Proč musím pořád někoho zachraňovat a sama jsem v háji? Proč upřednostňuji všechny přede mnou?“ Vaše otázka svědčí o tom, že jste vysoce inteligentní nebo hodně na sobě pracujete.

Článek

Bohužel asi špatným způsobem. Protože kdybyste to dělala lepším způsobem, už byste na tom byla líp.
Protože vaše otázky už zahrnují vše, co potřebujete vědět. Jediné, co vám chybí, je vědět, jak to udělat.

Protože nevěříte, že sama jste důležitá.

Protože pravděpodobně věříte tomu, že druzí budou stejně hodní k vám, jako jste vy k nim. Ale vaše přesvědčení vychází z představy, že žijete mezi anděly. Zatímco ve skutečnosti jste prožila své dětství asi s rodiči, kteří vás přesvědčili o tom, že vaše potřeby jsou méně důležité než jejich. Že se musíte vy postarat o ně, když jejich povinností bylo se postarat o vás. A tak vás vychovali v přesvědčení, že potřeby všech kolem jsou důležitější než vaše. A vy se podle toho chováte. A proto jste v háji.

Řešení

je začít si uvědomovat svá bludná přesvědčení, která ani nejsou vaše. A pomalu si jedno za druhým uzdravovat. Řečeno slovy vaší skupiny: Abyste si připustila v první fázi, že jste oběť narcistické rodiny. A pak ve druhé fázi, abyste překročila obviňování druhých a zaměřila se na sebe. Pak máte velmi dlouhou cestu, ve které vám bude líp.
Nebo druhou cestu, ve které se naučíte rozlišovat mezi tím, co je skutečně vaše já a mezi vším ostatním. A to pošlete tam, kam to patří, nejlépe do světla. A s každou částí, kterou pošlete do světla a na její místo přijmete kus svého skutečného já, se vám uleví.
Takhle cesta bude taky dlouhá, ale bude mít aspoň v dálce cíl. A tuhle cestu umí zatím jen hlubinné konstelace.

I na vaše (klidně anonymní) dotazy ohledně zdraví a vztahů se těším na https://www.facebook.com/groups/dotazyzdravi

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz