Hlavní obsah

Proč se mi nedaří najít úžasný vztah?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jiří Vítek / Seznam.cz

972

Podobné otázky se objevují hodně často. Na podobnou otázku: „Nejede mi auto“ se neptáme na facebooku, ale prostě zajedeme do autoservisu.

Článek

Ale když se problém týká nás, tak si myslíme, že dostaneme odpověď od podobně postižených.

Ale my nejsme auto

Samozřejmě. My jsme daleko komplexnější a složitější. A protože nemáme na sebe návod, tak nevíme, že je cesta, při které můžeme „opravit“ i tyto problémy.
A psychologie je teprve na začátku, protože kdyby věděla, jak se uzdravit aspoň tak dobře, jako to umí medicína, tak by bylo zcela běžné, kdyby vztahy byly úžasné a funkční i po 50 letech soužití. A každý jedinec, který by to nezvládal, by šel k obvodnímu psychologovi, jako my chodíme k obvodnímu lékaři, když máme angínu nebo závažnější problém.

O čem psychologové nepíší

Když se vám nedaří najít partnera, tak máte problém v podvědomí. Toto slovo už známe 100 let, ale dosud jsme plně nedocenili jeho význam pro náš život. Vědomě můžete chtít partnera jakkoliv moc. Ale když vám do toho hází vidle vaše podvědomí, neuděláte nic. Je pro to hezké rčení: Hází si klacky pod nohy. Protože podvědomí určuje náš život asi z 95%, tak máte v nejlepším případě ze života boj. Kde vědomě bojujete proti svému podvědomí, které by vám ale mělo sloužit. A pak je logickým důsledkem, že vztah nepřežije 7 let. V horším případě boj prohrajete, aniž se do vztahu dostanete.
Takže když vaše podvědomí blokuje vaši snahu, tak se musíte pořád snažit. A když jen na chviličku se snažit přestanete, tak vše vezme do rukou vaše podvědomí. A vztah rozbije. Proto je důležité se podívat na skutečnou příčinu, proč vaše podvědomí nechce partnera. Tahle příčina je u každého jiná. Ale pravděpodobně je spojená s vaší představou, že opačné pohlaví je špatné. Že je tady boj mezi muži a ženami. Že je velmi obtížné najít partnera, kterému můžete věřit, opřít se o něj, dostat od něj bezpodmínečnou lásku. Že si nedovedete představit muže, který vás chrání a ženu, která vás bezpodmínečně miluje.

Já nevěřím na podvědomí

Kdyby nebylo podvědomí, ve spánku bychom se udusili. Protože dýchání je podvědomá činnost. Kterou si můžete zvědomit. A dýchat vědomě. Ale když děláte něco dalšího, tak se na dýchání přestaneme soustředit a ono to „tělo dýchá samo“. Stejně tak si uvědomte, jak sedíte. Jste narovnaný/á nebo shrbený/á. Můžete na to myslet. Ale jakmile se zaberete do jiné činnosti, váš postoj těla zase si vezme na starost vaše podvědomí.
Stejně tak si nemusíme uvědomovat, že každý krok je obrovské množství příkazů různým svalovým skupinám, které musíme udělat. A to také děláme podvědomě. Tak si ani neuvědomujeme, kolik různých svalů musíme zapojit ve správný čas, abychom udělali jediný krok.
A teď si přestavte, že podobný vliv může mít podvědomí na všechno, co děláme. Kolik milionů kroků musíme udělat, abychom si našli trvalého partnera? A když jeden jediný krok uděláme blbě, tak se celý proces rozsype jako domeček z karet. A proto jsou lidé, kteří si umí najít partnera kdykoliv. Protože ten celý proces umí. A jiní lidé v tom selhávají. A mohou mít úžasné vlastnosti. Mohou být krásnější, hodnější, milejší. Ale když jejich podvědomí pracuje proti nim, tak výsledek je nula.

Nemusíte se vzdávat

Naštěstí není třeba přeučovat své podvědomí v milionu kroků. Můžete s ním začít komunikovat a zjistit, proč vás chrání před vztahem. A když si to uzdravíte, tak pak najednou si budete moci vybírat. Protože váš vztah bude chtít i Vaše podvědomí.
Zatímco když se na své podvědomí vykašlete, tak můžete i přesto najít vztah. Ale bude to drhnout. Protože svůj vztah naleznete navzdory svému podvědomí. A tak vám podvědomí bude blokovat váš vztah a nakonec možná vyhraje. Za rok, za dva. Když pomine počáteční zamilovanost. Za 3 roky nebo za 7. Což jsou nejčastější okamžiky krize ve vztahu, kde podvědomí ani jednoho nechce trvalý vztah. Ale ve skutečnosti i když vztah uchováte a žijete vedle sebe už jenom kvůli dětem, tak právě toto značí vaši neschopnost mít trvalý láskyplný, úžasný, pro oba obohacující vztah.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz