Hlavní obsah
Seberozvoj

Téměř každý konflikt může být prospěšný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiří Vítek / Seznam.cz

918

Když ho vyřeším. A úplně každý konflikt může a je negativní, když nebude vyřešen.

Článek

Jak vypadá vyřešený konflikt?

Obě strany mají k sobě blíž, než před konfliktem. To je mimochodem důvod, proč některým lidem jejich vztah vzkvétá. Jen proto, že oni umí své konflikty řešit. Jen tahle jediná dovednost rozhoduje o tom, jestli váš vztah vás podporuje nebo dusí.
Podle toho poznáte, jestli jste konflikt skutečně vyřešili nebo ne. Dokonce je to ještě víc: Po úspěšně vyřešeném konfliktu máte rád toho člověka, kterého jste předtím nesnášel. Když to nenastane, tak konflikt není vyřešen.

Proč se o tom neučí ve školách?

Protože tuhle znalost nemají ani psychologové. Jen ti nejlepší. Většina jen ví, že konflikty se dají vyřešit oboustranným ústupem. Říká se tomu kompromis. Ale kompromis nevede k vyřešení konfliktu, jen k jeho potlačení nebo zametení pod koberec.
Takže takovéto řešení konfliktu vede jen k tomu, že se bojíme si říct o to, co skutečně chceme. Protože to stejně nedostaneme a jen se znovu otevře nikdy neuzavřený konflikt.

Já vám nevěřím.

Na to máte plné právo. Já plně respektuji váš názor. Protože k úplnému vyřešení konfliktu je třeba něco, na co nejsme zvyklí. Totiž převzetí našeho dílu zodpovědnosti za to, co se stalo. A ještě navíc musím zjistit, co chci doopravdy. Protože konflikt třeba o to, kam pojedeme na dovolenou, není řešitelný, dokud si umíněně trvám na svém a nezjistím, co chci doopravdy. A na takovéto otázky se nás nikdo neptá, takže nás ani nenapadne, že bychom mohli chtít víc, než kam pojedeme na dovolenou.

Konflikt je vždy špatný,

když je v ohrožení něčí život nebo zdraví. Všechny ostatní konflitky nás mohou osvobodit, když víme, jak na to.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz