Hlavní obsah
Seberozvoj

Uzdravení vnitřního dítěte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiří Vítek / Seznam.cz

489

Představte si, že váš strach je vaše dítě, které jste musel ponechat napospas v okamžiku, který jste nedokázal přežít jinak, než se odříznout sám od sebe.

Článek

Co je to vnitřní dítě?

Je to součást naší psychiky. Hodně ho zpopularizoval pan Berne, tvůrce jednoho z nejúspěšnějších druhů psychoterapie. Kdo v dnešní době nezná triádu vnitřní dítě – vnitřní dospělý – vnitřní rodič.
Ale za celých už skoro 25 let práce s lidmi jsem nepotkal vnitřní dítě, jak ho popisuje pan Berne. Naopak se neustále setkávám s vnitřním dítětem jako odštěpenou částí sama sebe v důsledku traumatu.

A může to být trauma, když jste svědky vraždy vašeho rodiče. Ale téměř úplně stejná reakce je i na to, když vás maminka opustila na 5 minut. Protože když jste bezmocný a nemůžete ještě chodit ani mluvit, tak 5 minut vám připadá jako věčnost. A vy víte na hluboké úrovni, že když zůstanete sám, tak zemřete.
A abyste toto šílené trauma přežil, tak jste se oddělil od toho malého, co se strašlivě bojí a zoufale křičí o pomoc. A najednou už nekřičíte a nebojíte se. Tedy si to myslíte. Protože jste za přežití obětoval svou část, která se teď ještě víc bojí a ještě zoufaleji křičí, ale nikdo ji neslyší.
A vy jste teď ten, co se nebojí. Ale lidé, kteří pochopili, tak ví, že oč méně se bojíte navenek, o to více se bojíte podvědomě.

Ale co je ještě horší: Vy teď nesnášíte, když se někdo bojí stejně jako vaše vnitřní dítě. Protože vám to připomíná vaši bolest, od které se chcete za každou cenu oddělit. Takže jste pak na své dítě naštvaná a nevíte proč. Neumíte ho přijmout s jeho pláčem, takže se obviňujete za to, že nejste dobrá máma. Nebo si myslíte, že je to normální a pak je pro vás mateřská dovolená očistec. A přitom by stačilo poměrně málo a užívala byste si nejlepšího období ve svém životě.

Uzdravení

Spočívá v tom, konečně uvidět to dítě a přiznat se, že jsem ho já, dospělý, zanechal v tom nejtěžším okamžiku samotného. Protože jsem tehdy sám byl dítětem. Omluvit se mu za to, že jsem to jinak neuměl a dát mu to, co mu chybí. Vždy je to snadnější udělat na hlubinných konstelacích, ale v tomto případě obzvlášť. Protože tomu malému chybí maminka.
Ale i když nemáte nikoho kolem sebe nebo skuteční rodiče nechápou, co po nich chcete, tak vždy můžete být se svým vnitřním dítětem a dát mu vše, co potřebuje. Tedy hlavně svou přítomnost a bezpečí.

Proč to na 99,99 % nejde se skutečnými rodiči

Takovéto trauma vzniká u každého dítěte. Ale když je maminka plně přítomná, tak dítě obejme a pohladí ihned, jak se vrátí. A kdyby to mělo být za měsíc, tak to pořád maminka může udělat tak, že trauma zmizí. A když se maminka vrátí za 5 minut, tak stačí málo a trauma, i kdyby vzniklo, tak okamžitě je uzdraveno a do budoucna už bude dítě vědět, že 5 minut ztráty maminky není důvod k oddělení se od sebe.

Takže jinými slovy, když jste to nedostal jako dítě, tak to můžete dostat jen v případě, že by si podobné trauma vyřešila i vaše máma. Protože to není náhoda, že to neumí vyřešit. A takhle půjdeme po generacích zpět, tak nakonec většinou dojdeme k mámě, která zemřela a nebyla tady pro svou dceru.
A proto jsou hlubinné konstelace tak účinné, protože nepracují jen se vztahy v rodině, ale i se vztahem k vnitřnímu dítěti. Dalo by se říci, že v hlubinných konstelacích dostanete vždy v 1 konstelaci hned 2. Jedna je na vaše téma a druhá je vaše vnitřní součást a její přijetí.

Plně přítomná máma

je v dnešní době nedostatkové zboží. Protože ji poznáte tak, že když jde muž za prací do Ameriky a posílá jen dopisy a vrátí se nejdřív za 3 roky, tak vy jste ráda, že tam je, protože to dělá pro vás a vaše děti.        

Před sto lety bylo takhle pevných mnoho svazků a taková žena pak uměla být naplno pro své dítě. Protože ten muž pro ni byl, i když byl měsíc cesty lodí pryč. Protože tehdy nebyly dálková letadla, internet ani skype.
A teď si to porovnejte s dnešní dobou, kdy mnoho žen se na své muže zlobí, že nejsou doma pro ně, protože se zdrželi v práci. Ale zase ženy za to nemohou. Ony nedostaly od své mámy bezpečí a tak ho teď hledají u svých manželů. A jen málo z nich umí ženu tak pevně obejmout a držet, dokud nepocítí bezpečí. A pak jsou schopny ho dát jejich dětem.

Když se vnitřní dítě plně uzdraví,

dostane se do mého věku a mě něco velmi důležitého přibude. Když jsem měl předtím strach, tak mi může přibýt odvaha, síla. Vždy je to něco, co jsem strašlivě chtěl. Ale nemohl jsem to dostat, protože jediná cesta, jak jsem to mohl trvale získat, byla přes přijetí vnitřního dítěte.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz