Hlavní obsah
Názory a úvahy

Vyděláváme na Ukrajině?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jiří Vítek / Seznam.cz

Proč se nemluví o tom, že na každém Ukrajinci, který je u nás, celkově vyděláváme?

Článek

Vyděláváme na Ukrajině?

Jsou lidé, kteří mají pocit, že my Ukrajinu a zejména Ukrajince dotujeme. Takže mě překvapil rozhovor, ze kterého vyplývá pravý opak.
Určitě ho doporučím každému, kdo říká opak. Mě je upřímně jedno, jestli na Ukrajince přispíváme nebo na nich celkově vyděláváme. Protože kdybychom to neudělali teď a dost, tak o pár let, budeme platit daleko víc a budeme doufat, že s námi budou mít další země soucit, protože my se dostaneme do pozice dnešní Ukrajiny.
Ale přijde mi to logické a i to, proč se o tom nemluví. Protože naše společnost se dostala tak daleko, že se až stydíme za to, že bychom mohli na něčem vydělávat. A díky tomu se o tom nemluví. A díky tomu se pak na facebooku mluví o opaku.

Určitě je pravda, že

na Ukrajinky, které se starají o malé děti, platíme. A určitě jsou i mezi Ukrajinci bohatí lidé, kteří jsou bohatší, než ti, kteří se o sebe neumí postarat a místo, aby pracovali na sobě, aby se měli lépe, tak závidí.
Ale také je jednoznačně pravdou to, že minimálně naše zbrojovky mají víc zakázek, tudíž mohou dát víc většímu počtu zaměstnanců a skrze odvody přinesou víc peněz i našemu státu, tedy každému doopravdy chudému člověku tady.
A z rozhovoru jsem se dozvěděl, že takovýchto firem je u nás víc. A protože mnoho věcí platí Brusel a ne naše vláda, tak se najednou ukazuje, že je skutečně možnost, že na válce vydělávají nejen někteří Češi, ale doslova my všichni.

Proč se bojíme říct si pravdu?

Protože pak je logické, že ta druhá strana toho využije. A čím si my budeme lhát, tak tím snazší to budou mít a tím víc lidí od nás se k nim připojí.
A je jedno, jestli si lžeme, protože si neříkáme pravdu nebo proto, že se za pravdu stydíme. Těm druhým bude naše lež smrdět, protože oni vycítí naši stopu lži, zatímco daleko větší lži druhé strany nevidí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz