Hlavní obsah
Cestování

Crater Lake - místo kudy vede Pacifická hřebenovka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Martin Gregor

Crater Lake, pozůstatek po výbuchu sopky Kaldera, ve které vzniklo jezero, je nejhlubším v USA

Národní park Crater Lake, který se nachází ve státě Oregon. Národním parkem prochází legendární a dnes populární Pacifická hřebenovka, zkráceně PCT. Zavede návštěvníka na samotnou kalderu na hoře Mazama.

Článek

Crater Lake se formoval po dobu 400 000 let. Kdy hromadící se láva, tak dala vzniknout hoře Mazama 3658 m. n. m. Ta před 7700 lety vybuchla a vytvořila tak kráter. S následkem dalších let, kdy byla komora po magmatu vyprázdněná, tak pod tíhou vody, prachu a plynů se kaldera propadla do dnešní podoby. Kaldera byla po tisíciletí naplňována dešťovou vodou a dala tak vzniknout jezeru. Během plnění vodou vznikal i ostrov Wizard, který vyčnívá nad hladinu jezera. Nejedná se o vyhaslou sopku, tak se jednoho dne může stát, že se hora probudí k životu. Faktem je, že voda v jezeře nezamrzá. Jelikož kráter nemá žádný přítok, tak vodu čerpá ze z odtávajícího sněhu a dešťů. Průměrná hloubka jezera 350 metrů a v nejhlubším místě dosahuje 594 metrů, což z něj činí nejhlubší jezero na území USA. Potom 2. Nejhlubší jezero v severní Americe a 9. Nejhlubší jezero na světě. Již v roce 1853 bylo jezero nalezeno třemi zlatokopy a pojmenováno Deep Blue Lake, ale díky vysoké nadmořské výšce byl tento nález zapomenut.

Nesmíme zapomenout, že se stále nacházíme v nadmořské výšce cca od 2100 - 2500 m.n.m. V zima je zde poměrně dlouhá, která trvá 8 měsíců a během nich, zde tak napadne průměrně kolem 13 metrů sněhu.

Vesnice Rim Village, která zde vznikala počátkem 20. století 1927-1932 se stala návštěvnickým centrem tohoto místa. Jejím impozantním místem je Crater Lake Lodge stavěnou v letech 1909-1915. Již v roce 1902 T. Roosvelt toto unikátní místo prohlásil 6. Národním parkem v USA.

Kolem kaldery vede několik kilometrů dlouhá trasa, která nabízí výhled do kaldery o rozměrech 8 - 9,7 km nebo na pohoří Cascade Range. Stezka nabízí několik vyhlídek. Z mého hlediska se jedná o středně náročný výstup. Zde je možnost, tak navázat na legendární Pacifickou hřebenovku - Pacific Crest Trail

Pacific Crest Trail zkráceně PCT je takřka 100 let stará trasa budovaná z jihu na sever a je dlouhá 4 286 km a svojí náročností ji dokončí přibližně 10% poutníků. Díky filmu Divočina se dostala do podvědomí lidí, kteří tuto výzvu rádi přijímají a pokouší ji zdolat. Jsou tací, co na stezce najdou sami sebe a mezi cestovateli si vybudují velké jméno. Dokončení této stezky se povedlo i několika Čechům.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám