Hlavní obsah
Cestování

Magický Londýn – tip na výlet

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Martin Hajný

Expozice času - Londýn, Greenwich.

Bylo to už 20 let, co jsem navštívil Greenwich, jsou však místa, na která se člověk rád vrací, která nezklamou. Místa téměř až magická.

Článek

Z Prahy letíme společností Wizzair.com. Ceny jsou příznivé. Za menší příplatek si můžeme vybrat i místa u okénka. V podstatě půjde jen o prodloužený víkend. Letíme v pátek a vracet se budeme v pondělí.

Foto: Martin Hajný

Cesta do Londýna.

Místem, které na mne už před lety udělalo dojem, a které není možné v Londýně nenavštívit, je observatoř na zeleném kopci v Greenwich. V metru se vyplatí koupit si městskou kartu. Plné jízdné by z centra stálo 7 liber, s předplaceným kreditem na městské kartě stojí cesta polovic. Pro děti a studenty je ještě další 50% sleva.

Foto: Martin Hajný

Greenwich - vyhlídka

Místo pro královskou observatoř vybral kdysi Sir Christopher Wren. Dle herců v kostýmech, které jsem na observatoři zažil už před 20 lety, přišel tehdy na zelený kopec a zapíchl do země svůj „umbrella“ (deštník) se slovy: „Zde bude střed světa.

Foto: Martin Hajný

Greenwich - nultý poledník

Dnes je zde nultý poledník a světové navigační systémy (např. i nejvíce rozšířený navigační systém GPS) skutečně počítají zeměpisnou délku od „anglické“ nuly.

Foto: Martin Hajný

Greenwich - pozorovací dalekohled

Dalekohledy v Greenwich jsou zajímavé tím, že oblohu sledují pouze po nultém poledníku, tj. od severu na jih. Pozorovatel měří resp. měřil úhel na jednotlivé hvězdy a zapisoval čas pozorování.

Foto: Martin Hajný

Greenwich - observatoř

Hodnoty získané měřením v Greenwich byly základem pro lodní navigaci. Zní to jako velké dobrodružství, ale životy námořníků byly tehdy skutečně odkázány pouze na kompas, Slunce, lodní hodiny a na hvězdnou navigaci (měření úhlů k dráhám hvězd). Není proto divu, že hned pod zeleným kopcem se nachází muzeum mořeplavby.

Foto: Martin Hajný

CUTTY SARK - plachetnice

U muzea stojí Anglické „národní stříbro“- plachetnice CUTTY SARK.

Foto: Martin Hajný

CUTTY SARK - lodní zvon.

Lodní zvon s letopočtem 1869 – tj. s rokem spuštění. Prohlédnout si lze jak interiér, tak exteriér lodi v suchém doku. Kde je též restaurace.

Foto: Martin Hajný

British muzeum - Londýn

Z Greenwich je to cca 50 minut zpět do centra, kde za návštěvu stojí British Museum, které samo o sobě může být cílem na celý den. Lze ho projít za 2 hodiny, ale je možné, že se tam v budoucnu rádi znovu vrátíte.

Foto: Martin Hajný

London Eye.

Stojí určitě za to vyrazit na Londýnské velké kolo. London Eye je zážitek, který k městu nad Temží patří. Je z něho také vidět velkou část města.

Foto: Martin Hajný

Britský parlament, Big Ben.

Pěkný výhled je především na britský parlament a až na ikonický Big Ben.

Foto: Martin Hajný

SPEAKERS' CORNER

Dodnes lze nalézt legendární SPEAKERS´ CORNER – i když to dnes v době internetu a sociálních sítí asi už zdaleka není tím, čím toto místo bývalo kdysi.

Foto: Martin Hajný

Museum Madame Tussauds

Muzeum Madame Tussauds - muzeum voskových figur. Jedinečná příležitost, jak získat selfie např. s dnes již zesnulou britskou královnou a s jejím manželem. K vidění jsou však tam i další členové britské královské rodiny i mnohé význačné celebrity.

Foto: Martin Hajný

Bond… James Bond.

Já jsem neodolal a nechal se zvěčnit s legendárním idolem krásných žen. Pan Bond byl dokonce tak laskav, že si na focení nasadil moji jihoamerickou čepici 😊.

Foto: Martin Hajný

Londýn - Arriva

Také v Londýně jezdí autobusy společnosti Arriva.

Foto: Martin Hajný

Londýn - nádraží King's Cross

Ze stanice King´s Cross jede Luton Airport EXPRES na letiště LUTON, kde lze přestoupit na přípoj do Prahy.

Byl to příjemný výlet.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz