Hlavní obsah

Agáta mohla zabránit vraždám na FF UK. Pokud ležela ladem, je to neodpustitelná chyba policie

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Pokud se potvrdí, že Policie ČR nenasadila do pátrání po vrahovi Kozákovi systém Agáta, který umí s velkou předností lokalizovat mobilní telefon, jde o neomluvitelný zkrat. Vrah totiž mohl být zneškodněn před tím, než začal své dílo zkázy.

Článek

Jednou z mála výhod toho, že se už půl roku zabývám tím, jak se dalo předejít největší tragédii v dějinách samostatné ČR, je skutečnost, že vás postupně kontaktují lidé, kteří vám nezávisle na sobě poskytují informace, ze kterých si pak skládáte mozaiku toho, jak vše probíhalo a hlavně toho, jak to proběhnout mohlo a mělo.

Informace, o kterou se chci podělit dnes, je známá už dlouho a upřímně řečeno nechápu, jak je možné, že se jí nezabývala ani Generální inspekce bezpečnostních sborů, ani Vnitřní kontrola Policie ČR, která nám téměř okamžitě sdělila, že Policie nepochybila. Že to není pravda, a že se jí nedá věřit, už dnes ví každé malé dítě.

Ale pojďme k věci. Vlastně stačí jen vyslovit slovo „Agáta“ a každému, kdo se trochu orientuje v bezpečnostní problematice, naskočí, že jde o speciální zařízení, které umožňuje odposlouchávání telefonických hovorů a lokalizaci mobilních telefonů.

Pokud k tomu přidáme, že si vrah Kozák, který měl od doby, kdy brutálně zavraždil svého otce svůj mobilní telefon vypnutý, ale zhruba 30 minut před tím, než začal střílet v budově FF UK si jej znovu zapnul, aby zjistil, zda už explodoval výbušný systém, který nastražil ve svém bydlišti, tak by nám měla zablikat červená kontrolka.

Stejně tak, jako zablikala bývalému policistovi, který mi napsal, že v diskuzi ohledně činnosti policistů před vlastním zásahem proti střelci chybí jedna zásadní informace.

„Jedná se o lokalizaci mobilu pachatele, který byl v době zapnutí mobilu již v budově FF. Z informací, které mám pouze z medií, vyplývá, že lokalizace probíhala pouze na základě zaměření buněk, které zaznamenaly provoz předmětného mobilu. Nicméně pro případ přesné lokalizace zájmového mobilu se přibírá tzv. Agáta, která je schopna mobil lokalizovat s velkou přesností. Tento lokalizační přistroj se používá např. v případech potřeby lokalizace lidí v ohrožení života a nasazení tohoto přístroje je otázkou velmi krátkého času,“ upřesnil bývalý policista běžné používání zmíněného systému s tím, že pokud v předmětném pátrání nebyl přístroj Agáta použit, je to zásadní chyba.

Foto: Facebook Martin Herman

(Ne) Nasazení Agáty

„Považuji to za největší selhání v činnosti policie v celém pátrání, protože dle mého názoru by tento přístroj po zapnutí mobilu pachatelem okamžitě lokalizoval jeho polohu v budově FF UK,“ zakončil svůj postřeh.

Jinak řečeno: pokud by byl použit systém Agáta, měla by zřejmě Policie ČR už hodinu a půl před tím, než začal Kozák střílet, informaci, že se nalézá přímo v budově na Palachově náměstí a mohla by jít najisto a vraha eliminovat.

A co na to zmíněný bývalý policista?

„Je to skutečně šlendrián, jak to policajti odflákli a teď se snaží vše zatlouct. Pokud po někom pátrám a vím, že má mobil, tak Agáta je první, co jako policajt přizvu.“

Pokud by se všechny tyto informace potvrdily, je „nenasazení Agáty“ z mého pohledu naprosto neobhajitelné. Je třeba vyřešit to, kdo rozhodl o jejím nenasazení a vyvodit z toho osobní zodpovědnost a to nejen u této osoby, ale i u těch, kteří neustále práci policie obhajují a tím se drží na svých postech a to i tváří v tvář stále rostoucímu počtu pochybností a prokazatelným pochybením.

Z mého pohledu nemá ve své funkci co dělat ani ministr Rakušan, ani policejní prezident Vondrášek.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Martin Vondrášek

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz