Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Jak je to s kysličníkem uhličitým? Čísla, která posílají Green deal do pekel

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Je opravdu kysličník uhličitý takovým strašákem, jak je nám všude předkládáno? Velmi pravděpodobně není. A pokud si uvědomíme, že EU produkuje jen 0,2 % celosvětového CO2 a přidáme další čísla, jeví se celý Green deal naprosto mimo.

Článek

V poslední době je CO2 hodně zmiňován v souvislosti s globálním oteplováním, potřebou jeho redukce v zemské atmosféře a stal se doslova úhelným kamenem strategie Evropské unie, které má zásadní vliv na ekonomiky všech jejích států v negativním slova smyslu a vešla ve známost jako tzv. GREEN DEAL.

Je skutečně CO2 takový zabiják?

Kam se podíváte, všude je patrná snaha redukovat emise CO2. Doslova revoluci tato snaha způsobila v evropském automobilovém průmyslu a v odvětvích na něj navázaných. A to je, přiznejme si, v tuto chvíli v podstatě základ celé evropské ekonomiky.

Jde skutečně o takový problém? Je opravdu CO2 tak nebezpečný a jde vůbec o znečišťující látku?

Nejsem v téhle oblasti rozhodně odborníkem, ale vycházel jsem z údajů uvedených na webu meteorologů z ČHMÚ, kde se píše, že jako znečišťující látka je obecně definována jako látka, která svou přítomností v ovzduší má nebo může mít škodlivé účinky na lidské zdraví nebo životní prostředí anebo obtěžuje zápachem.

Je tam v této souvislosti také uvedeno, že nic takového CO2 nezpůsobuje.

A právě z toho důvodu úsek kvality ovzduší ČHMÚ, který se zabývá monitoringem znečišťujících látek, což CO2 není, jeho koncentrace ani nemonitoruje.

Foto: Martin Herman

CO2

Čísla, která možná překvapí

A teď tedy konkrétně. A pojďme si trochu započítat.

Je prokázáno, že v zemské atmosféře je cca 0,04 % CO2. Je také ověřeno, že lidská činnost má na svědomí pouhá 3 % z tohoto velmi malého množství. Zbytek obstará sama příroda.

Jednoduchým výpočtem z těchto čísel zjistíme, že bráno celkem, ovlivňují automobily, letadla, lodě, ale hlavně uhelné elektrárny a další průmyslové komplexy svými emisemi CO2 pouze 0,0012 % zemské atmosféry.

Přijde vám to málo? Tak pojďme počítat dál a tentokrát se zaměřme přímo na EU, která díky CO2 naprosto zásadně změnila svoje fungování, výkonnost svých ekonomik a fatálně snížila svoji konkurenceschopnost oproti zbytku světa, který kvůli CO2 nezešílel.

Stejným výpočtem totiž zjistíme, že pokud se EU podílí cca 8 procenty na všem lidmi produkovaném CO2, znamená to, že jde o cca 0,2 % všeho lidskou činností vypouštěného CO2.

No a to je 0,0001 % zemské atmosféry.

Má to vůbec smysl?

A kvůli tomu si Evropa poslala ekonomiku do pekel, přišla o konkurenceschopnost a stojí před hrozbou zvyšování nezaměstnanosti a přesunu výrobních kapacit do destinací, kde je méně zelených aktivistů a šílenců, kteří si na Green Dealu postavili svoji existenci, a to bez ohledu na jeho následky pro miliony lidí.

A jen tak na okraj, víte, že tam, kde narostl podíl CO2 ve vzduchu z 0,03 na 0,04 procenta, se začíná dařit zeleným rostlinám? Urychluje to totiž fotosyntézu v rostlinách, a to tak, že jim to umožňuje efektivněji využívat vodu. Vzduch bohatý na CO2 zúrodňuje vegetaci i na těch nejsušších místech.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz