Hlavní obsah

Růžový slon? Ne, růžový STAN. Ale náznak erotiky tu je

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Martin Herman

Hnutí STAN zrůžovělo a snaží se všechny přesvědčit, že je jiné, lepší. Ze dne na den prokoukli a od teď už budou pracovat pro lidi. A Fialovi už to teď teda řeknou. Překvapení? Vůbec ne. Pojďme se podívat, jak STAN dovede táhnout za jeden provaz.

Článek

STAN se prezentuje jako úplně nové hnutí. Takové jiné, růžové. Jakoby nám jeho vedení, či marketéři poslední dobou chtěli říct něco ve smyslu:

„Zapomeňte na to, že nás financovaly neprůhledné kyperské firmy -1.

Zapomeňte na to, že jsme brali peníze od organizovaného zločinu -2.

Zapomeňte i na to, že nám zločinci dosazovali svoje lidi do veřejných funkcí -3.

A zcela určitě zapomeňte na to, že jsme s nimi jezdili na dovolené -4.

Nejsme to my, kteří vyvěsili na státní budovu pytel s mrtvým prezidentem -5.

Nejsme to my, kteří přivedli na svět novodobou cenzuru a vyzývali k udávání spoluobčanů -6.

A už vůbec to nejsme my, kdo jede v největší korupční aféře České republiky Dozimetr -7.

Jo, a pokud byste nás náhodou spojovali s tím, co tady dělala vláda uplynulé dva roky, tak to už vůbec nejsme my. To byl ten starý STAN, sice stejní lidé, ale ti už teď prokoukli a jsou jiní – lepší.“

A čím je tahle ztráta paměti a házení odpovědnosti za všechno zlé na koaliční partnery způsobena? Odpověď je jednoduchá a věřím, že pro naprostou většinu našich občanů jsou srozumitelné i důvody, které k tomu STAN vedou.

Je to rekordně nízká důvěra ve vládu, volební preference STAN na hranici vstupu do parlamentu a blížící se volby. A to nejen ty evropské, ale také podzimní krajské a za rok po nich i parlamentní.

A do těch už by chtěl růžový STAN jít jako ničím neposkvrněné hnutí, které vlastně za nic nemůže, nic nedělalo, se zločinci se nepaktovalo, cenzuru nezavádělo a ve vládě bylo ve vleku těch ostatních, zlých stran.

A kdo si říká, že takhle prvoplánově a s odkazem na krátkou voličskou paměť uvažovat nemohou, brzy vystřízliví. O charakteru STAN by mohli nejlépe vyprávět Piráti, se kterými STAN vyběhl (velmi mírný výraz pro to, co STAN udělal před volbami 2021) takovým stylem, že se jim o tom zdálo ještě dlouho a nezapomenou na to nikdy.

A protože se postup „použij a zahoď“ tak náramně osvědčil, proč ho nezopakovat, vždyť „oni nám to lidi zase sežerou, žádný strach“.

Prvním kamínkem do mozaiky bylo video volejbalisty Rakušana, který v šantě spolustraníkům vykládá, jak to vláda dělá špatně a že to všechno Fialovi řekne a že oni tedy nic, ale i tak že od zítřka už budou jiní, lepší. Rozuměj růžoví.

A to je opravdu jen začátek. Ta změna strategie a důraz na naprosté odtržení od minulosti je teď patrná na všem, co STAN dělá. Poradili jim to totiž dva marketingoví a PR poradci, které najali. A je třeba říct, že ta strategie není vůbec špatná a v jakékoli jiné straně by vedla k úspěchu. Ale u hnutí organizovaného zločinu, jak se STAN začalo přezdívat následkem kauzy Dozimetr, to fungovat nemůže. Kostlivců ve skříni je prostě příliš a navíc nikdy nikdo neví, kdy vypadne další. Dozimetr totiž není ještě ani v polovině a přibývají další kauzy.

Vraťme se ale k tomu, jak STAN táhne s parťáky za jeden provaz a jak zachází se svými koaličními partnery.

„STAN je prý tak silný, že nepotřebuje spolupracovat… Osobně jejich strategii štěpení sil nechápu a mrzí mě. Mnoho měsíců jednání a mnoho dohod stvrzených podáním ruky během pár dnů hodili do koše a nic neplatí,“ řekla na adresu Rakušanova hnutí šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, když jí STAN oznámil, že ruší dojednanou spolupráci. Psal se konec roku 2019 -8.

Přesto pak sedla STAN na lep další strana. Přes mnohá varování, jak taková spolupráce končí, se s Rakušanem spojil Ivan Bartoš a Piráti. A dlouho na to nezapomene. Jejich koalice získala 37 mandátů – STAN ale 8× více než Piráti, kteří mají nyní jen 4 poslance, na rozdíl od 33 poslaneckých židlí, které díky koaliční smlouvou zakázanému „kroužkování“ získal STAN.

„Je to ohromná nespravedlnost, brutální výsledek,“ zhodnotil po volbách situaci současný ministr zahraničí Jan Lipavský. V šoku byli tehdy prý i největší odpůrci společného koaličního projektu, kteří určité komplikace předvídali. -9

A do třetice všeho zlého okouší „staňáckou medicínu“ i ODS a koalice SPOLU, v rámci které šla do holportu se STAN opět i TOP09, ale nebylo to tím, že by se nepoučila, jen do toho neměla co mluvit.

Co začalo klipem z šatny, pokračuje dál. Objevují se náznaky toho, že STAN stojí za tím, co se povedlo a zbytek vládní koalice za tím, co lidem vadí. Mezi lidi se rozjel i sám Vít Rakušan a kritikou vlády nešetří -10:

„Dva roky vlády jsou za námi a my cítíme, že přišel čas si říct, že je potřeba řadu věcí dělat jinak. Přestat s politickým taktizováním. Se zbytečnými a nesrozumitelnými kompromisy. A začít dělat to, co je prostě správné.“

A co na to ODS? Vypadá to, že některým už dochází, koho si po volbách vzali „do kožichu“.

„Ta kampaň by byla super, pokud by jí předcházela výpověď koaliční smlouvy,“ uvedl senátor Zdeněk Nytra s tím, že podle něj je to cesta do pekla, respektive k rozpadu koalice. -11

Zkrátka osvědčená metoda „použít a nehodící se vyhodit“ v praxi s hlavním cílem za KAŽDOU CENU přežít.

To konečné rozhodnutí ale budou mít v rukou voliči a ti snad už prokoukli líbivé řeči a sliby a vystaví STOP podobným hlasatelům jediného správného názoru a popíračům názorů ostatních. Sobcům, pro které je koaliční partner jen výtahem k moci. A mohou se klidně přebalit na růžovo.

A ta erotika slibovaná v názvu článku? Možná že jde nakonec spíš o pořádně tvrdé porno.

Je ale na každém, zda si popsané chování a postupy vyhodnotí jako chytré, či pragmatické, jak je teď v módě říkat, nebo za tím bude vidět prostě to, že STAN se svými partnery vždycky pořádně vy**be.

ZDROJE:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz