Hlavní obsah
Aktuální dění

Tendr na údržbu středočeských silnic je propadák. Kraj ovládl amaterismus a diletantství

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Středočeský kraj vypověděl „nevýhodné“ smlouvy na údržbu krajských silnic a vysoutěžil „nové“ dodavatele. Nepřekvapivě jde o stejné firmy, které „jen“ přizpůsobily ceny aktuálním podmínkám a ve výsledku podražily o miliardu.

Článek

Opakovaně jsem vystupoval na Dozorčí radě středočeských silničářů a upozorňoval na to, že výběrové řízení za údržbu středočeských silnic nedopadne dobře a ve výsledku se pravděpodobně Středočeskému kraji prodraží.

Dnes se mé obavy oficiálně naplnily, když o další kauze spojené s financováním středočeských silnic napsal článek zpravodajský web iRozhlas. Jen připomínám, že právě okolo silnic se také točí středočeská větev kauzy Dozimetr, která je spojována s vedením kraje.

Marné bylo moje upozorňování, že by se neměly vypovídat smlouvy dříve, než bude vysoutěžený nový dodavatel. Marná byla veškerá moje snaha přesvědčit stávající vedení Středočeského kraje, že tudy cesta nevede.

Foto: Volební kampaň STAN

Petra Pecková se chlubí, že Středočeský kraj vypověděl nevýhodné smlouvy na údržbu silnic. Ty nové, výhodné, se ukázaly o miliardu dražší.

Na Dozorčí radě Krajské správy a údržby silnic jsem byl přesvědčován - hlavně předsedou dozorčí rady Filipem Kořínkem (STAN) a poslancem Martinem Exnerem (STAN) - že nově vysoutěžené firmy budou lepší, kvalitnější a silnice pak lépe udržované a opravované.

Do podmínek výběrového řízení se dokonce snažili dostat i to, že přihlášené firmy nemusí mít stroje nutné pro silniční údržbu! Stačil by prý příslib, že si je někdy koupí. Za svoje připomínky a snahu chránit zájmy kraje jsem byl následně z Dozorčí rady vyhozen.

Co tedy teď bude se středočeskými silnicemi? Výběrové řízení na jejich údržbu bude zrušeno a vše se vrátí k původnímu stavu. Ale stávající smlouvy už jsou vypovězeny. Pokud tedy Středočeský kraj nepřijde za stavebními firmami s prosíkem, aby v jejich údržbě pokračovaly - přesto, že je před časem „vyhodil“ - nebude, kdo by středočeské silnice udržoval.

A i když zmíněné firmy kývnou, určitě ne za stejnou cenu.

Tomu říkám dělat to nově, po našem, po STAN.

Zdroj:

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/tendr-silnicaru-ve-strednich-cechach-skoncil-fiaskem-dodavatele-se-spojili-a_2410080600_vtk

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz