Hlavní obsah

Tragické (ne)jednání vedení Fakulty. Věděli o nebezpečí a nekonali, nezrušili dokonce ani koncert

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

K nepochopitelnému zkratu členů vedení Filozofické fakulty došlo zhruba hodinu před tragickým útokem v budově fakulty. Členové Kolegia děkanky byli podle svých vlastních slov informováni o tom, že hrozí vniknutí ozbrojeného pachatele na půdu fakulty.

Článek

I přes toto varování, ale místo toho, aby aktivizovali krizový plán, jen další hodinu zasedali a chystali se se spoustou dalších lidí na Vánoční zpívání, které je ani nenapadlo zrušit.

Na úvod je třeba poznamenat, že zdrojem informací pro tento text není nic jiného, než Vyjádření Univerzity Karlovy ke střelbě na Filozofické fakultě UK, resp. citace, které uvedli členové vedení Filozofické fakulty. O to hůře.

Začnu u prvního, z mého pohledu neuvěřitelného selhání členů vedení fakulty, ale i příslušníka Policie ČR.

Tím byl rozhovor, který ve „Vyjádření Univerzity Karlovy“, zaslaného médiím, prezentoval proděkan FF UK Jakub Rákosník:

„Během zasedání kolegia (ve 13:40) jsem se na vyzvání paní děkanky vrátil zpátky k policistovi, abych zjistil podrobněji, co se děje. Policista mi ukázal v mobilu fotografii hledaného s informací, že hrozí riziko jeho vniknutí do budovy a že může být ozbrojen. Já jsem řekl, že ho neznám a neviděl jsem ho. Následně jsem policistu informoval, že kolegium paní děkanky zasedá v 1. patře a že v případě potřeby jsme okamžitě k dispozici. Policista vzal informaci na vědomí.“

Foto: Martin Herman

Vyjádření UK

Na základě toho lze jistě říci, že přítomný policista dostal informaci, kde se nalézá vedení fakulty, ale přesto že měl poznatek o nebezpečnosti pachatele, neuznal za potřebné, aby jim toto sdělil. Lze také vyjádřit překvapení nad tím, že ani toto neshledala Vnitřní kontrola Policie ČR jako pochybení ze strany Policie ČR.

Ale zpět k vedení Filozofické fakulty.

Zmíněná schůzka tzv. Kolegia děkanky trvala do 14:52 hodin a vedení fakulty se k ní později vyjádřilo s tím, že během té doby nezaznamenali žádné zvláštní dění.

Vraťme se ale k proděkanovi Rákosníkovi. Ten se po setkání s policistou vrátil na Kolegium a buď vedení fakulty o svém rozhovoru s policistou neinformoval, což považuji za velmi nepravděpodobné, protože na schůzku s ním odešel přímo z tohoto Kolegia a na vyzvání děkanky, tedy je nemyslitelné, aby se ho po jeho návratu děkanka nezeptala, co že to ten policista vlastně chtěl.

Nebo to přítomným sdělil, ale ti dále seděli, rokovali a řešili akademické otázky a s vědomím rizika, že do budovy vnikne ozbrojený pachatel, se chystali na „Vánoční zpívání“, o čemž svědčí samotný děkančin popis události.

Foto: Martin Herman

Vánoční koncert FF UK

Děkanka Eva Lehečková: „Po ukončení kolegia ve 14:52 jsem v místnosti jsem zůstala já a dvě asistentky, chystaly jsme se přemístit na vánoční zpívání s prof. Ebenem v 1. patře…“

Tedy Kolegium děkanky mělo více než hodinu informaci o hrozícím riziku střelby na fakultě, pachatel byl v době, kdy tuto informaci obdrželo lokalizován v Revoluční ulici, nicméně nejen že okamžitě nespustilo krizový plán, ale ani nepřistoupilo na zrušení koncertu, na který se mělo dostavit značné množství studentů a pozvaných hostů.

Dokonce se na Adventní zpívání s profesorem Ebenem chystala podle svých slov přemístit i paní děkanka s kolegyněmi.

Vím, že po bitvě je každý generálem, ale až se budou pozůstalí ptát, co udělalo vedení fakulty pro to, aby ochránilo jejich děti, nebo třeba kdo, kdy a jak aktivoval, či měl aktivovat krizový plán, nechtěl bych být na místě tiskového mluvčího fakulty.

Nevím totiž, co bych říkal poté, co se samo vedení usvědčilo z nečinnosti, podcenění, či nedbalosti a amaterismu. Navíc se ještě samo udalo ve svém vyjádření, které dalo médiím k dispozici.

Vlastně bych v souvislosti s tím, co jsem zmínil, nechtěl být ani ministrem školství, pod kterého fakulta spadá.

A to se ani neodvažuji domyslet, co by se stalo, kdyby se střelec na zmíněné Adventní zpívání dostavil také.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz