Hlavní obsah
Názory a úvahy

Dočkali jsme se vládní sebereflexe, nebo koaliční většina doplatila na nechození do práce?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Martin Kolovratník

Doplatila koaliční většina na nechození do práce?

Sebereflexe, nebo důsledek nechození vládních poslanců do práce? Přesně tohle mi proběhlo hlavou po odpovědi na písemnou interpelaci a hned vám vysvětlím proč.

Článek

Mezi důležité úkoly opozičních poslanců je hlídat vládu a jak se lidově říká, dívat se jí pod ruce. Osobně v tomto ohledu patřím mezi nejaktivnější poslance a pravidelně se dotazuji nejen na věci, které mě zajímají, ale také na ty, které trápí vás občany.

Jednou z nich je ta, kterou jsem měl ve čtvrtek 7. března na ministra dopravy Martina Kupku. Nazval jsem ji Snaha o úspory na nesprávném místě? Prapodivné okolnosti okolo rušení certifikace letec. pozemních zařízení a činnosti oprávněných subjektů v ČR. Jedná se poměrně o odbornou věc a nebudu Vás proto zatěžovat detaily. Pokud Vás zajímá její obsah, můžete si ji přečíst pod tímto odkazem.

A teď proč vám to vlastně celé píšu. Po projednání interpelace se většinou hlasuje o tom, zda Sněmovna s odpovědí ministra souhlasí nebo ne a ani tentokrát tomu nebylo jinak. Po projednání odpovědi ministra Kupky jsme hlasovali o nesouhlasu s odpovědí… A hádejte, jak to dopadlo? Sněmovna vyslovila nesouhlas a ministr ji tak musí celou předělat a důkladně ji zodpovědět.

V tomto volebním období se podařilo něco podobného pouze jednou, a to opět v mém případě, kdy jsem interpeloval ministryni obrany Janu Černochovou a její neuvážené výroky o tom, že na polské území dopadla ruská raketa, což se později ukázalo jako nepravda. Interpelaci si můžete přečíst zde.

A na závěr jeden praktický příklad. Není žádným tajemstvím, že koaliční poslanci se zpravidla vždy postaví za své ministry a hlasují, že s odpovědí na interpelaci souhlasí. U opozičních poslanců to bývá zpravidla naopak. Vzhledem k tomu, že koaličních poslanců je více (v tomto volebním období dokonce 108) nelze nesouhlas jen tak lehce prosadit. V politické rovině k tomu potřebujete naplnit alespoň jednu ze dvou možností, a to buď sebereflexi vládních poslanců nebo aby nepřišli do práce. Jak to bylo v tomto případě nechám na uvážení každého z vás….

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz