Hlavní obsah
Názory a úvahy

Česká pošta v dobrých rukách starostů a Starostů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Martin Krbský

Člověk nikdy neví, jestli jde o oficiální strategii „menedžmentu“ nebo o vtip.

„Tak nám zrušili poštu.“ „Jakou poštu, paní Millerová?“ Tak bychom mohli parafrázovat klasika při ohlédnutí za nejdůležitější debatou posledních týdnů. Jasnou odpověď by ale Švejk nedostal.

Článek

Ani vedení České pošty ani jeho nadřízená organizace Ministerstvo vnitra nemají jasno, které pobočky pošty se mají zavřít. Najednou potřebují něco rychle udělat. Aby se mluvilo o tom, že ministr Rakušan a jeho náměstci a manažeři něco vyřeší.

Česká pošta vykazuje ztráty už od roku 2018. Dříve profitabilní státní společnost, která v průměru dokázala do státního rozpočtu přivést kolem půl miliardy korun, se dostala do hlubokého mínusu. Nejde tedy o žádný nový objev, ale o dlouhotrvající trend.

Že jde o systematický problém, nás může napadnout při objednávce zboží, kdy instinktivně volíme jakoukoliv jinou společnost než Českou poštu, aby nám byl balík doručen. A kdy naposled jste posílali dopis nebo pohled?

Napsat zprávu na internetu je samozřejmě jednodušší. Pošta čelí výzvám, které jí připravila moderní doba. Ale neumí se s nimi vypořádat. Dlouhodobě. A nebyl zájem to řešit u předchozí vlády a doteď ani u té současné. A najednou bum!

Ministr Vít Rakušan si vzpomněl, že je tu hnijící problém, a rozhodl se říznout. Jenže si u toho tak trochu pořezal prsty. Nedíval se nalevo napravo, s nikým se neporadil. Obvyklý rys současné vlády.

Foto: Martin Krbský

Z dlouhodobého zisku do hlubokého propadu. A kdo za to může?

Většina z nás samozřejmě tuší, že situace pošty je neudržitelná. Že v ČR nejen existuje velké množství obcí a každá má aspiraci na to, aby měla alespoň jednu pobočku, ale že každé větší město má poboček několik a existují místa, kde od sebe nejsou ani kilometr. A místním to vyhovuje. Nemusí chodit daleko a provoz pošty nakonec zaplatí stát. Tedy my všichni. Nějak se složíme.

Těch zbytečných věcí, na které se skládáme, je fakt už hodně. Vláda to ví a tváří se, že to chce změnit. Jenže takhle se to dělat nedá. Panu ministru Rakušanovi zřejmě někdo ráno na pondělní poradě s dobrou vírou řekl, že část pošt by se měla zrušit. Ten to vzal za své. Proč by přece měl sahat na bonusy manažerů, když Česká pošta ještě nezkrachovala?

Ale třeba to myslel dobře. Akorát dopadlo to jako obvykle - trapně. Jen nahonit politické body totiž nestačí.

Z 3 200 pošt na území ČR mělo dojít ke zrušení 300. Není to tak moc, na první pohled. Problém je, že Rakušan ani pošty to evidentně s nikým neřešili, a to ani se starosty, ani se Starosty.

Je pochopitelné, pokud dojde k uzavření pošt tam, kde je jich víc vedle sebe. Jenže vedle toho bylo v návrhu i zavření pošt tam, kde by to výrazně zvýšilo dojezdovou vzdálenost. Celý záměr byl připraven nekoncepčně. Dokládají to i změny, které po vlně kritiky ministr schválil. A koho se nejvíc týkaly? Hádejte. Starostů!

Pár dní po tom, co ministr vnitra Vít Rakušan představil svůj chirurgický řez, se objevily první změny v tom, kudy jej vést. Ozvaly se radnice z Vratislavic nad Nisou a Milevska, kde se na vedení podílí starostové od Starostů, a rázem to šlo. Ministerstvo prý udělalo chybu, kterou opravilo. Dvě chyby ze tří set. A shodou náhod u ideově spřízněných radnic. Takže se přece až zas tolik nestalo.

A takhle si tu žijeme.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz