Hlavní obsah
Lidé a společnost

Volby do europarlamentu budou za rok. Kdo se bude ucházet o naše hlasy?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Martin Krbský

Bůh si své uctívače nevybírá.

Volby do Evropského parlamentu se blíží. O své pozice se hlásí první hladovci. Počet míst v politických seslích není neomezený a žádný politik nemůže spoléhat, že ho někdo poprosí, aby to za toho čtvrtmega dělal. Představme si některé z nich.

Článek

KDU-ČSL v minulých volbách do Evropského parlamentu získala 7,24 % hlasů a dva mandáty. Oproti předchozím volbám, v nichž lidovci získali bezmála 10 % hlasů a tři křesla, to byl znatelný pokles.

Vzhledem k nedávným komunálním volbám, v nichž byli lidovci opět nejúspěšnější lokální stranou, nelze je odepisovat, přestože v průzkumech jejich podpora kolísá kolem 5 %. Menší volební účast a spořádané voličstvo jim bude v jarních volbách příštího roku nahrávat. Počítejme s tím, že jejich ambicí bude současný europoslanecký klub tvořený Tomášem Zdechovským a Michaelou Šojdrovou posílit. Co ale svým voličům lidovci aktuálně nabízejí?

Tomáš Zdechovský, od roku 2014 europoslanec za KDU-ČSL, se pyšní několika akademickými tituly před jménem a v poslední době stále populárnějším MBA za jménem.

Jak by ale řekli současní konzervativci typu Marka Bendy, jde vesměs o takové ty blábolivé a nepotřebné obory: pastoračně sociální asistent a pedagog volného času na teologické fakultě, bakalářský obor politická komunikace, magisterský obor mediální studia a žurnalistika.

Na jeho profilu na Wikipedii nalezneme celou řadu zmínek o tom, že se Zdechovský vyprofiloval jako expert v oblasti krizové komunikace a také přednášel na vysokých školách. Jsou to obzvláště kuriózní a sebevědomá tvrzení, pokud jsou konfrontována s realitou.

Oponentský posudek jeho magisterské diplomové práce s názvem K problematice krizové komunikace v politickém prostředí od Václava Štětky je totiž drtivý: „Text Tomáše Zdechovského v řadě aspektů nevyhovuje požadavkům kladeným na magisterskou diplomovou práci v oboru mediální studia a žurnalistika. Hodnotím ji proto stupněm F.“

Ze samotné struktury textu diplomové práce, jeho obsahu i ze zmíněného oponentského posudku plyne, že Zdechovský si zvolil téma blízké jeho politické činnosti a spíš než o vědecký výzkum šlo o popis jeho práce včetně obhajoby manipulativních metod, které běžně využívá. Ostatně, s kvalitou jeho práce a s názory odborníků se můžete sami seznámit zde:
https://is.muni.cz/th/144509/fss_m/

Zda bude Tomáš Zdechovský vhodným kandidátem lidovců se musí ptát i jeho spolustraníci. KDU-ČSL se v rámci koalice snaží zachovat obraz strany založené na tradičních hodnotách. Ne vždy se jí to ale daří, což může být voda na Zdechovského mlýn.

Na začátku roku se lidovci museli vypořádat s aférou svého poslance Jiřího Novotného, který vyhledával pomoc masérů na erotických homosexuálních seznamkách. Zdechovský v rozhovoru pro aktualne.cz v roce 2020 uvedl: „Napočítal jsem, že v KDU-ČSL máme přes 22 gayů a leseb ve středně vrcholové politice, ať jde o městskou, či krajskou politiku.“

To je poměrně přesné číslo. Jako kdyby si snad někdo vedl seznamy nebo evidence takových osob. Bylo by pak na místě se ptát, jakým způsobem a do jaké míry s těmito informacemi Zdechovský operuje. Kdo by chtěl mít takového kolegu za svými zády? Těžko říct. Tomáš Zdechovský je ale členem aktivních záloh Armády České republiky. Stojí tedy za zády našich vojáků.

Foto: Martin Krbský

Jsou opravdu všichni lidovci bezpáteřní?

Informace a záznamy o aktivitách Zdechovského v rámci funkce v Evropském parlamentu jsou poměrně skoupé, pokud ovšem nejde o medializované případy, na něž často reaguje. Jedním z těchto případů byla kauza rodiny Michalákových, v níž často vystupoval nekriticky ve prospěch Evy Michalákové.

Kromě toho se také angažoval v případě Markéty Všelichové a Miroslava Farkase, kteří byli v Turecku uvěznění za podporu kurdských milic. V roce 2019 je navštívil ve vězení. Oba občané ČR byli o rok později propuštění na podmínku.

Co si o pomoci politiků myslí Markéta Všelichová?
„Byli jsme propuštěni na probaci, což je rok před podmínkou běžná, zákonem daná praxe. Ty zákony taky dohledám. Podle těch politiků, co si na našem propuštění honí triko, mám mlčet a být jim vděčná. Za co? OK, za konzulární pomoc, odvoz domů, zajištění návštěv, překladů pro soud atd., za to vděčná jsem. Ale za to, že nám dle tureckého práva skončil trest? Kdo pochybuje, zeptejte se na konzulátu v Ankaře. Ti na rozdíl od politiků vědí, jaká praxe a zákony v Turecku jsou a ti také dávno věděli, že 21. 7. mám probaci a připravovali jsme se na to,“ uvedla na svém facebookovém profilu Všelichová.

Častým rysem nejambicióznějších politiků je to, že jednu věc říkají, ale v soukromí dělají často úplný opak. V případě lidovců, kteří se zaštiťují tradicemi, přirozeností a Bohem bývají nejběžnější apely na tradiční rodinu a vztahy. Jak je na tom pan Zdechovský? Z prvního manželství má dvě děti, z druhého také. Rozvod a manželství, přiznejme si, není nic neobvyklého. Horší to však je se závazky vůči dětem, o kterých se rozepsal jeho starší syn z prvního manželství na Twitteru:

Foto: Martin Krbský

Jedna věc je mít v pořádku vlastní soukromí, druhá je poučovat o tom, jak by se měli chovat ostatní.

A co skutečně dělal Tomáš Zdechovský v Evropském parlamentu? Jakou měl pracovní docházku a pro co hlasoval? Jak se mu dařilo v uplynulých devíti letech v mandátu europoslance plnit program KDU-ČSL? A byl užitečný pro Českou republiku? To se dozvíme v pokračování.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz