Hlavní obsah
Umění a zábava

Je současná hudba pochopitelná pro Husákovy děti?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay

mixxer

Diskuse končící větou „za nás to bylo lepší“ známe všichni. Je tomu tak, i když se mluví o moderní hudbě, kde vládnou basové frekvence, a o fyzické hraní na hudební nástroj zde nemůže být řeč?

Článek

S nástupem digitální éry se stalo komponování hudby dostupnější pro více muzikantů. Dnes jeden člověk vytvoří v počítači celý symfonický orchestr a přidá k tomu realistický zvuk bicí soupravy, nemluvě o legendárních Hammondkách. Standardní posluchač nemá šanci poznat rozdíl. Spousta počítačových zvuků totiž vychází z reálné nahrávky hudebního nástroje, které jsou dále modifikovány pro digitální potřeby. Má tedy elektronická hudba duši?

Nynější žebříčky hitparád obsazují umělci jako Calin, Yzomandias, Ben Cristovao a další. Interpreti, kteří jsou pro starší generaci neznámí, ale pro mládež naprosto zásadními idoly. Pochopení textů plných anglicismů a vulgarit je pro Husákovy děti velmi obtížné, a tak se o to vlastně ani nepokouší. Ve svém životě takto nekomunikují a pravděpodobně komunikovat nikdy nebudou. Jen si to představte, maminka běhá v kuchyni aby přichystala nedělní oběd pro syna a dceru, kteří přijedou se svými rodinami na návštěvu a u toho si zpívá „sjíždím kolama, řekni mi, kolik to bude stát…“ - až už to znamená cokoliv.

Absence toho, že za elektronickou hudbou nemohou vidět skutečného muzikanta hrajícího například na klavírní křídlo je dalším minusovým bodem, který oblíbenou hlášku „za nás to bylo lepší“ ještě zdůrazní.

Ano, mají pravdu. Každá generace má vlastní kulturu, kterou sama vytváří a je více než jasné, že právě ta pro ně bude vždycky ta nejlepší.

Anketa

Posloucháte moderní elektronickou hudbu?
Ano, poslouchám
66,7 %
Ne, nic mi to neříká
33,3 %
Nevím, jde to mimo mě
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovali 3 čtenáři.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám