Hlavní obsah
Knihy a literatura

50 let videoher: informačně nabitý výlet napříč herní historií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Martin Kudělka

Parta okolo herního časopisu Level má na pultech novou knihu z názvem 50 let videoher. Ta mapuje příběhy více než stovky videoher. Kniha nabízí informačně vyčerpávající servis a povedenou vizuální stránku.

Článek

Už předchozí počin, nazvaný O hrách a lidech, se velice povedl a v obchodech se po něm jen zaprášilo. Na téměř šesti stech stranách jste mohli nalézt rozhovory s největšími osobnostmi herní scény. Nechyběl John Romero, Richard Garriot, Peter Molyneux nebo třeba Dán Vávra. Na tento úspěch navázal Pavel Dobrovský a jeho kolegové titulem 50 let videoher. Ten si klade za cíl zmapovat příběhy nejzásadnějších herních titulů, které za posledních padesát let vznikly. Důležité je říct, že kniha částečně vychází z rubriku MAKING OF, kterou čtenáři znají ze stránek časopisu Level. Uvnitř tak najdeme nejenom původní texty, které byly přepsány a rozšířeny o nové informace, ale i zcela nové, které vznikly jen kvůli knize samotné.

Foto: Martin Kudělka

Kniha 50 let videoher se nejenom po vizuální stránce velice povedla.

Za všechno může Pong

Celé to začíná v roce 1972, kdy světlo světa spatřil legendární Pong. Virtuální tenis, který by dnes už asi nikoho neohromil. Dvě čárky a tečka mihotající ze strany na stranu. Přesto tahle hra zažehla herní revoluci. Další hrou v pořadí, kterou v knize naleznete, je opět legenda, Space Invaders. A tak to pokračuje dál a dál. Přes tituly jako Pac-Man, Dungeon Master, Doom, Ultima Online, Diablo II nebo třeba The Sims se pomalu dostaneme až do současnosti. V knize najdeme příběhy více než stovky her. A je třeba říct, že texty jsou opravdu nabité informacemi a nabídnou čtenářům vyčerpávající vhled do zákulisí vzniku a vývoje jednotlivých titulů. Bohužel některé zásadní tituly v knize chybí. Já osobně nejvíce postrádám Minecraft a Sim City. Přesto nelze autorům nic vyčítat. Her, které by se do knihy hodily, jsou stovky a stránky bohužel nejsou nafukovací. Už tak jich má kniha více než osm set. Opravdu poctivá bichle, která něco váží.

Foto: Martin Kudělka

Kniha mapuje příběhy více jak stovky herních titulů.

Informačně nabitá nádhera

Jestli je třeba autory za něco pochválit, tedy kromě informačně nabitých textů, tak za vizuální stránku knihy. Ta je naprosto úžasná. Každému titulu je v knize věnováno okolo pěti stránek, přičemž velkou část zabírají vizuální prvky. Screenshoty, artworky nebo třeba mapy. Super jsou i rozkládací stránky, které když rozložíte, dostanete velkou čtyřstránku, na které naleznete například mapu s Mafie. Jak píší v úvodu samotní autoři, knihu nemusíte číst standardně od začátku do konce, ale můžete v ní libovolně přeskakovat ze hry na hru a vyzobávat vaše oblíbené tituly a až v pozdější fázi se můžete vrátit k těm, které buď neznáte, nebo jen nepatřily k vaším oblíbeným. Malým mínusem je cena, kterou je však nutné akceptovat nejen kvůli perfektní vizuální stránce a rozsáhlosti textů, kterou tahle publikace nabízí, ale i proto, že knihu si pánové vydávají sami v rámci vydavatelství Naked Dog.

Foto: Martin Kudělka

Kniha má více než 800 stran.

Povinnost pro milovníky videoher

Co říct závěrem? Snad jen to, že tahle nádherná bichle je pro všechny, kteří rádi hrají, nebo kdysi hráli, anebo nikdy nehráli, ale rádi si o hrách alespoň čtou. Zkrátka pro všechny, kteří mají rádi videohry. Já osobně se už nemůžu dočkat další knihy z dílny Levelu, která bude tentokrát věnována tuzemským hrám. Věřím, že se máme opět na co těšit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz