Hlavní obsah
Aktuální dění

Knihy na Slovensku možná budou luxusním zbožím

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Podle chystaného konsolidačního balíčku by knihy na Slovensku měly spadat do nejvyšší sazby DPH. To bude mít za následek jejich horší dostupnost. Není to cílený útok na vzdělanost obyvatel?

Článek

Knihy na Slovensku dosud spadají do desetiprocentní sazby DPH. To by se však podle plánů ministerstva financí brzy mohlo změnit díky chystanému konsolidačnímu balíčku, jehož cílem je stabilizace veřejných financí. Knihy by tak měly nově spadat do nejvyšší sazby, která se má zvýšit ze stávajících 20 procent na 23. To by znamenalo horší dostupnost knih, zejména pro chudší skupiny obyvatel. Ministr financí Ladislav Kameníček při oznamování tohoto rozhodnutí uvedl, že knihy jsou doménou většinou bohatších vrstev obyvatelstva, čímž samozřejmě vyvolal vlnu nejen rozhořčených, ale i posměšných reakcí.

Osobně považuji dění na Slovensku za alarmující. Pokud zasadíme zvýšení DPH na knihy do kontextu například s výroky a chováním ministryně kultury Martiny Šimkovičové, zdá se, jako by se kabinet slovenského premiéra Roberta Fica snažil nejen o destrukci svobodné kulturní scény, ale i o omezení dostupnosti vzdělání a informací obecně. Jak jinak chápat tak drastické zvýšení sazby DPH, které zapříčiní, že si chudší obyvatelé nebudou moci knihy dovolit? Přístup ke vzdělání, umění a kultuře by měl mít každý, bez rozdílu. Pouze vzdělaná společnost dokáže čelit problémům, jako jsou populismus nebo konspirační teorie, kterým se na Slovensku mimořádně daří. Situace u našich sousedů není vůbec dobrá. O to více bychom si měli vážit toho, že u nás se podobné věci zatím nedějí, a měli bychom bránit demokratické principy všemi silami – jinak toho v budoucnu můžeme litovat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz