Hlavní obsah
Knihy a literatura

Cesta románu Metro 2033: Od internetového fenoménu k mezinárodnímu bestselleru

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Martin Kudělka

Román Metro 2033 je dnes považován jako jeden z nejúspěšnějších postapokalyptických příběhů 21. století. Nicméně cesta tohoto románu k mezinárodní slávě nebyla jednoduchá a začala zcela neobvykle - na internetu.

Článek

Metro 2033 se bezesporu řadí k nejúspěšnějším titulům. Především mezi fanoušky postapokalyptické literatury je kultovním dílem. V dnešním článku se podíváme na to, co stálo za úspěchem této knihy.

Začátky na internetu

V roce 2002 začal ruský spisovatel Dmitrij Glukhovsky publikovat první kapitoly „Metra“ na své osobní webové stránce. Tehdy byl Glukhovsky mladý a neznámý autor, který nemohl najít vydavatele ochotného jeho dílo vydat. Internet se mu tak stal ideálním prostředkem, jak oslovit čtenáře přímo, bez zprostředkovatelů. Postupně zveřejňoval kapitolu za kapitolou, přičemž umožnil čtenářům příběh sledovat zdarma.

Díky internetu si Metro 2033 rychle získalo fanouškovskou základnu. Čtenáři byli nadšeni temným a napínavým příběhem zasazeným do postapokalyptické Moskvy, kde se zbytky lidstva ukrývají v podzemních tunelech metra, chránící se před radiací a mutanty. Glukhovsky aktivně komunikoval s fanoušky, naslouchal jejich reakcím a někdy dokonce začleňoval jejich nápady do příběhu.

Cesta k tištěné publikaci

Úspěch na internetu nakonec přiměl vydavatele k tomu, aby si díla všimli. A tak byla kniha 24.října 2005 poprvé vydána v tištěné podobě. Tato verze se okamžitě stala bestsellerem. Popularita románu vedla k jeho následnému překladu do několika jazyků a rozšířila jeho slávu daleko za hranice Ruska. U nás Metro 2033 poprvé vyšlo u Knižního klubu v roce 2010.

Foto: Martin Kudělka

Kompletní série Metro zahrnuje tři díly.

O čem to vlastně je?

Román se odehrává v roce 2033, dvacet let po ničivé nukleární válce, která zanechala Zemi v ruinách a povrch neobyvatelný kvůli vysoké radiaci. Přeživší obyvatelé Moskvy se uchýlili do podzemního systému metra, který se stal jejich novým domovem a útočištěm před smrtícími podmínkami na povrchu a mutanty, kteří nyní obývají zdevastované město.

Celý příběh se točí okolo Arťoma, mladíka, který žije se svým otcem na stanici metra VDNCh. VDNCh se nachází na okraji metra a je vystavena častým útokům záhadných a nebezpečných tvorů zvaných Temní. Když se situace stává neudržitelnou, Arťom je pověřen klíčovou misí: musí varovat zbytek metra před touto novou hrozbou a nalézt pomoc.

Arťom se vydává na dlouhou a nebezpečnou cestu napříč metrem. Každá stanice, kterou navštíví, má svou vlastní kulturu, politický systém a způsob přežití. Některé stanice jsou relativně bezpečné a prosperující, zatímco jiné jsou ovládané totalitními režimy, fanatickými sektami nebo kriminálními gangy. Jeho mise má za cíl nejen zachránit jeho domovskou stanici, ale také najít způsob, jak sjednotit a ochránit zbytky lidské civilizace v metru. Jeho odhodlání, statečnost a vnitřní síla ho vedou k nečekaným odhalením a rozhodnutím, která mohou ovlivnit osud celého metra.

Kulturní fenomén

Postapokalyptický román Dmitrije Glukhovského lze dnes s klidem označit za klasiku ve svém žánru. Za dobu existence jsme se dočkali dvou přímých pokračování, několika herních adaptací a spousty dalšího obsahu z tohoto univerza. Sám autor je myšlence rozvoje svého světa nakloněn a plně ji podporuje. Proto založil projekt Metro 2033 Universe, který sdružuje autory z celého světa, jež píší povídky a romány z tohoto univerza. Na co však doposud čekáme je seriál nebo film, který by svět Metra zpracoval.

Foto: Martin Kudělka

U nás vyšly prozatím dva tituly z projektu Metro 2033 Universe.

Lidé by si měli přečíst Metro 2033 pro jeho strhující a atmosférický příběh, který dokonale kombinuje napětí, dobrodružství a hluboké filozofické otázky. Román nabízí jedinečný pohled na postapokalyptický svět, kde přežití závisí na lidské soudržnosti, odvaze a schopnosti čelit neznámým hrozbám. Dmitry Glukhovsky brilantně vykresluje podzemní svět moskevského metra jako mikrokosmos lidské společnosti se všemi jejími dobrými i špatnými stránkami. Kniha také nutí čtenáře zamyslet se nad lidskou povahou, smyslem přežití a morálními dilematy. Metro 2033 není jen poutavé čtení, ale také hluboká reflexe o lidském životě a jeho hodnotách v extrémních podmínkách.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz