Hlavní obsah
Knihy a literatura

Ďáblova bible byla údajně napsána za jednu jedinou noc

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Codex Gigas, známý také jako Ďáblova bible, pochází z 13. století a svou velikostí, obsahem i legendami, které ho obklopují, přitahuje pozornost vědců, historiků a milovníků záhad po celém světě.

Článek

Slyšeli jste už někdy o Ďáblově bibli? Tento rukopis je zajímavý nejenom obsahem, ale i svým záhadným vznikem. I když byl kodex napsán na našem území, v dnešní době už se u nás bohužel nenalézá. Kam se za ním vypravit a o čem se v něm dočtete? To se dozvíte v následujícím článku.

Vznik rukopisu je nejasný

Codex Gigas, kterému se často také říká Ďáblova bible, byl pravděpodobně vytvořen kolem roku 1229 v benediktinském klášteře v Podlažicích, které se nachází kousek od Chrudimi. Autorství rukopisu je neznámé, ale legenda praví, že byl vytvořen jedním jediným mnichem. Podle této legendy mnich porušil klášterní pravidla a jako trest měl být zazděn zaživa. Aby se vyhnul tomuto osudu, slíbil, že za jednu noc napíše knihu, která bude oslavovat klášter. Když zjistil, že úkol nemůže splnit, uzavřel pakt s ďáblem, který mu pomohl rukopis dokončit. Na důkaz této smlouvy měl do knihy přidat svou podobiznu.

Analýzy ukazují, že celý text byl skutečně napsán jedním člověkem, což je samo o sobě neuvěřitelné, vzhledem k velikosti a rozsahu knihy. Písmo je rovnoměrné a precizní, bez jakýchkoliv výrazných změn ve stylu nebo kvalitě, což naznačuje, že autor musel mít nesmírnou trpělivost a konzistenci. Při porovnání různých částí textu nebyly nalezeny žádné známky únavy nebo spěchu, což by bylo očekávané u díla takového rozsahu, pokud by jej psal jediný člověk bez přestávky. Tato uniformita a preciznost písma vedly některé odborníky k závěru, že psaní Codexu Gigas mohlo trvat nejméně dvě až tři desetiletí. Další zajímavostí je, že inkoust použitý v rukopisu vykazuje stejné chemické složení napříč celou knihou, což rovněž podporuje teorii o jednom autorovi.

Co rukopis obsahuje?

Hlavním obsahem rukopisu je latinská Bible, konkrétně Vulgáta, kterou přeložil svatý Jeroným. Bible tvoří podstatnou část knihy a obsahuje kompletní Starý a Nový zákon. Kromě náboženských textů však Codex Gigas zahrnuje také celou řadu dalších důležitých spisů. Mezi nimi je Etymologie od Isidora ze Sevilly, středověká encyklopedie, která shrnuje tehdejší znalosti o světě, přírodě a společnosti. Dalším významným dílem v rukopisu je opis Kosmovy kroniky, který poskytuje důležité informace o české historii a genealogii. Codex Gigas obsahuje také několik lékařských traktátů, které poskytují vhled do středověkých léčebných metod a medicínských znalostí. Dále se v něm nacházejí různé magické a exorcistické formule, což podtrhuje jeho mystický charakter. Součástí kodexu jsou také penitenciály, které sloužily k duchovnímu vedení mnichů při zpovědi a pokání.

Podle některých legend je rukopis prokletý a každému, kdo se k němu přiblíží nebo se jej dotkne, přinese neštěstí a útrapy. Jiné verze příběhu dokonce tvrdí, že samotné vytvoření rukopisu přineslo zkázu klášteru v Podlažicích, kde byl tento kodex napsán.

Foto: Kungl. biblioteket, Wikimedia commons

Rukopis obsahuje i tuto záhadnou ďáblovu ilustraci.

Největší rukopis na světě

Pozornost budí i samotný vzhled knihy. Codex Gigas je monumentální středověký rukopis, který svou velikostí a zpracováním budí obdiv a úžas. Měří přibližně 92 cm na výšku, 50 cm na šířku a váží kolem 75 kg, což z něj činí největší známý středověký rukopis na světě. Je vázán v dřevěných deskách potažených bílou kůží, zdobených kovovými prvky. Na jeho pergamenových stranách, zhotovených údajně z kůží více než 160 oslů, se nachází text psaný latinsky. Písmo je rovnoměrné a precizní, což svědčí o mistrovském umění písaře. Stránky jsou bohatě ilustrovány, s výraznými iniciálami a okrajovými kresbami, které dotvářejí celkový vizuální dojem.

Nejvýraznějším rysem Codexu Gigas je jeho ilustrace ďábla. Tato stránka, zobrazující celou postavu ďábla, je jednou z nejznámějších částí knihy a přispěla k jeho přezdívce „Ďáblova Bible“. Ilustrace se nachází naproti vyobrazení nebeského města a vytváří tak dramatický kontrast mezi dobrem a zlem. Celý kodex je nejen literárním a historickým pokladem, ale také mistrovským dílem středověkého knihařství a uměleckého zpracování.

Válečná kořist

Dnes je Codex Gigas uchováván ve Švédsku, konkrétně v Královské knihovně ve Stockholmu. Do Švédska se dostal během třicetileté války, kdy švédská vojska v roce 1648, během plundrování Pražského hradu, ukořistila mnoho cenností, včetně tohoto unikátního rukopisu. Po skončení války byl Codex Gigas převezen do Stockholmu jako válečná kořist a stal se součástí královské sbírky. Královská knihovna jej uchovává v přísně kontrolovaných podmínkách, které zajišťují jeho ochranu před poškozením, včetně regulace teploty a vlhkosti. Rukopis je vystaven jen příležitostně, aby nedošlo k jeho poškození. Existuje však digitalizovaná verze, která je dostupná online nejen pro studium. Královská knihovna také pokračuje ve zkoumání a analýze rukopisu, což přináší nové poznatky a odhalení. I když je originál rukopisu ve Švédsku, u nás se nachází alespoň jeho unikátní kopie.

Fascinující dílo

Ďáblova bible zůstává jedním z nejvíce fascinujících a tajemných artefaktů středověké literatury. Jeho obrovské rozměry, komplexní obsah a unikátní ilustrace, zejména vyobrazení ďábla, činí z tohoto rukopisu výjimečný kulturní a historický poklad, který přitahuje pozornost vědců, historiků a milovníků záhad po celém světě. Legendy o jeho vzniku a údajném prokletí, stejně jako analýzy jeho písma a historických souvislostí, přispívají k jeho mystické aurě. Codex Gigas nejenže poskytuje hluboký vhled do středověkého myšlení a umění, ale také ukazuje, jak literatura a historie mohou být spojené s tajemstvím a legendami. Tímto způsobem zůstává Codex Gigas nejen cenným dokumentem minulosti, ale i živým symbolem lidské zvědavosti a fascinace nad neznámým.

Zdroj: Wikipedia

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz