Hlavní obsah
Knihy a literatura

Jako tygr ve sněhu: Strhující a emotivní příběh na pozadí korejských dějin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Martin Kudělka

Juhea Kim si pro čtenáře nachystala příběh, jenž vypráví osudy dívky prodané do školy pro kurtizány a syna chudého lovce na pozadí korejského hnutí o nezávislost.

Článek

Novinka nakladatelství Jota nás zavede do roku 1917, kde celý příběh knihy Jako tygr ve sněhu začíná. Hluboko v zasněžených horách okupované Koreji zachrání chudý a vyhladovělý lovec japonského důstojníka před útokem tygra. Jejich osudy se tak protnou a toto nečekané setkání započne přes půl století trvající příběh. Brzy na to je mladá dívka Jade svou rodinou prodána do školy pro kurtizány. Po čase potká osiřelého chlapce jménem Jung Ho, se kterým utvoří pevné přátelství. Když oba dospívají, ocitne se Jung Ho ve víru revolučního boje za nezávislost země, zatímco z Jade se stává vyhledávaná umělkyně. Anotace knihy láká na opravdu silný zážitek. Jak moc silný byl se dozvíte v následující recenzi.

Dějiny korejského poloostrova v kostce

Román Jako tygr ve sněhu nabídne čtenářům hutný a emotivní příběh, který je plný štěstí, lásky, ale i zrady a smutku. Kompletně se navíc odehrává v bouřlivých létech, kterými si musel korejský poloostrov projít. Někomu možná bude vadit poněkud přílišná popisnost a až moc poklidný styl vyprávění. Oba aspekty však tady nejsou vůbec na škodu, neboť zvyšují prožitek, který z knihy budete mít. A že to bude opravdu silný prožitek.

Jak už vám asi došlo, příběh se odehrává převážně v první polovině 20.století, což byly pro korejský národ velmi těžká doba. Japonská okupace, rozdělení Koreje a následující válka mezi severem a jihem. A i když hlavní linka převážně mapuje osudy Jade a Jung Hoa, čtenář bude mít přesto možnost prožít dějinné události, které se na tamním poloostrově udály.

Vymazlené postavy

Ústředními postavami knihy Jako tygr ve sněhu jsou Jade a Jung Ho. Oběma osud příliš nepřál. Jade byla jako malá prodána svou rodinou do školy pro kurtizány. Zoufalý čin, který rodina učinila, ji předurčil život v na spodních příčkách společenského žebříčku. Jade se s nepřízní osudu však popasovala, a nakonec se z ní stala uznávaná umělkyně. Ani Jung Ho to v neměl vůbec lehké. Už jako malý chlapec osiřel. Proto se rozhodl zkusit štěstí v Soulu, kde se nakonec vypracoval.

Autorka si dala na charakterech postav opravdu záležet. Ať už hlavní či vedlejší postavy, všechny působí přirozeným a uvěřitelným dojmem. Hlavně ústřední dvojice mi svým způsobem přirostla k srdci a prožíval jsem s nimi veškeré prožitky a strasti, které museli během celé knihy absolvovat. Dojem ve vás však zanechají i vedlejší postavy. Vypíchnout musím dialogy, které byly často emotivní.

Náročné čtení

Jako tygr ve sněhu je velmi zajímavá kniha, která však není pro každého. Ať už tematikou, či způsobem vyprávění, který každému nemusí sednout. Pokud se však do čtení tohoto románu pustíte, budete odměněni neopakovatelným zážitkem. Kniha vám nabídne opravdu silný příběh, který se odehrává na pozadí bouřlivých a revolučních let, kterými si korejský poloostrov prošel. Plusovým bodem jsou skvěle napsané postavy.

Hledáte-li zajímavé čtení se silným tématem, které vás chytí za srdce, kniha Jako tygr ve sněhu autorky Juhea Kim, které u nás vydává nakladatelství Jota, bude správnou volbou. Já si knihu opravdu užil a věřím, že vy si ji užijete taky.

HODNOCENÍ: 7/10

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz