Hlavní obsah
Knihy a literatura

Láska, smrt a všechno zlý aspiruje na nejlepší knihu tohoto roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Martin Kudělka

Dlouho očekávaná kniha Martina Paytoka, která nese název Láska, smrt a všechno zlý, se před pár dny dočkala svého vydání a od té doby sklízí vesměs nadšené reakce čtenářů.

Článek

Už když jsem poprvé narazil na tenhle mix detektivky a hororu, tušil jsem, že půjde o povedený počin. Tenhle dojem posílila i skvěle vypadající obálka a zajímavá anotace, která končí větou Deset malých černoušků optikou Guillerma del Tora, což je opravdu velké lákadlo. Jak už jste asi z dosavadního textu pochopili, tahle recenze se ponese v pozitivním duchu, jelikož kniha Láska, smrt a všechno zlý se doopravdy povedla. Jak moc se povedla, se dozvíte na následujících řádcích.

Mistrovská práce

Kniha vypráví o rodině Havranových, která se sjela na zámek Rabštejn, aby zde strávili noc, což je podmínka k získání dědictví po Izajášovi Havranovi, zatrpklém staříkovi, jehož smrt byla pro rodinu spíše úlevou než smuteční záležitostí. Rodinná sešlost se už od prvních chvil nevyvíjí moc dobře. Neustálé hádky a vzájemné osočování nenaznačují zrovna hladký průběh. A co teprve když padne tma a první z nich zemře záhadnou smrtí. A pak další a další.

Jak už jste nejenom z úvodu, ale asi i z celého textu, pochopili, jsem z románu Láska, smrt a všechno zlý docela nadšený. Jasně, při čtení je znát, že se Martin Paytok v některých momentech inspiroval jinde, přesto z jeho dílny vyšla neskutečně zábavná kniha.

Foto: Martin Kudělka

To je ale rodinka

Jestli nesmím na něco zapomenout, tak pochválit autora za skvěle napsané postavy. Zpočátku jsem sice měl problém se orientovat v množství postav, ale s tím mi pomohl rodokmen, který je umístěn na začátku knížky, ještě společně s mapou. Rodina Havranových působí jako slepenec charakterově velmi odlišných, ale vskutku zajímavých lidí, což celkově příběhu zásadně pomáhá. Především tedy napjaté vztahy, které mezi sebou jednotlivé postavy mají. Z toho vyplývají i zajímavé dialogy, které dobře podtrhují atmosféru.

Láska na první pohled

Zmínit musím grafickou stránku knihy, neboť ta je naprosto úžasná. Ať už jde o nádhernou obálku, nebo skvěle vypadající ilustrace, které výborně podtrhují prožitek, který ze čtení budete mít. Kniha obsahuje nejenom pěkně vypadající rodokmen všech postav, které se v příběhu objeví, ale naleznete zde dokonce i mapu domu, abyste se lépe orientovali. Opravdu mistrovská práce, smekám jak před autorem obálky Martinem Stehlíkem, tak před ilustrátorem Lubomírem Kupčíkem. A zapomenout samozřejmě nesmím na Janu Šouflovou, která dělala onu zmíněnou mapu. Opravdu už dlouho jsem v ruce nedržel takhle nádhernou knížku.

Kniha roku? Za mě zatím ano

Chytlavý, svižný a zatraceně napínavý příběh, decheroucí atmosféra a opravdu zajímavá partička postav tuhle záležitost katapultovala téměř na vrchol hodnotící stupnice. Nesmíme zapomenout ani na vizuální stránku, neboť ta se neskutečně povedla. Pokud jste tedy zatím váhali, zda se do této knihy pustit, jednoznačně říkám ano. Slibuji vám, že nebudete litovat.

HODNOCENÍ: 9/10

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz