Hlavní obsah
Knihy a literatura

U čtení románu Inferium vám bude pořádně horko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Martin Kudělka

Kniha Inferium z pera Romana Bureše vypráví o tom, že nacisté se nedokázali zastavit ani před samotným peklem. Porazí mocného Satana a stanou se neomezenými vládci světa i podsvětí?

Článek

V pekelné říši Inferium se rodí v zemi dobytek, který jen bučí a vykonává těžkou práci. Démoni si z něj navíc odkrojují kusy masa podle chuti, které pak samo dorůstá. Z čista jasna zaznívá prastaré proroctví o tom, že lidé jednou spáchají tak velké zlo, že to ani samotné nebe neudrží. Démoni ho však neberou vážně. Dokonce ani netuší, že onen dobytek jsou vlastně hříšníci. Jednoho dne je však brána protržena a do Inferia se valí hordy rozzuřených lidí. Anotace ke knize Inferium z pera Romana Bureše naznačuje, že nám bude pekelně horko. Já posílám díky do nakladatelství Epocha, kteří mi knihu na recenzi poskytli.

Zase ti Němci

Inferium je již druhá kniha Romana Bureše, která se mi dostala do rukou. Tou první byla Říše a dojmy z ní si můžete přečíst zde. I když to tak možná nevypadá, tyhle dvě knihy toho mají více společného, než by se mohlo na první pohled zdát. Zaprvé je tu zábavnost textů. Opět jsem se přesvědčil, že Roman zkrátka umí napsat knihu, u které se budete dobře bavit. Zadruhé jsou tu zase ti náckové. Ti se tentokrát nechystají dobýt jen celý svět, ale rozhodnou se to vzít z gruntu a podrobit si rovnou i samotné peklo. Čeká nás střet dvou civilizací, z nichž každá má jiný pohled na svět.

Foto: Martin Kudělka

Plnou parou vpřed

Na čtenáře čeká chytlavý příběh, který od samotného začátku tlačí na pilu, což ničemu nevadí. Není v něm nouze ani o napínavé momenty plné akce, střílení a výbuchů ani o pasáže, kdy budete trnout hrůzou. Děj se může zpočátku jevit mírně chaotický. Poté však, co se jednotlivé dějové linky protnou, vše nabere ten správný směr. I když má kniha více jak pět set stránek, ani chvíli se nenudíte. Inferium má opravdu neskutečný spád. Na každé stránce se něco děje, příběh se stále někam posouvá a nezadržitelně se řítí vpřed. Připojte k tomu nezaměnitelnou atmosféru a není o čem diskutovat. Těšit se můžete i na opravdu epické finále.

Sympaťák a batole

Hlavní hrdinou knihy je Rónan, sympatický, zvláštními schopnostmi obdařený chlapík, který se tak trochu straní lidí. Rónana si zamilujete na první dobrou. Společnost mu dělá smečka psů a batole jménem Amálka, kterou zachránil ze spárů Němců a přijal za nevlastní dceru. Zábavné jsou i vedlejší postavy. A to jak ty kladné, tak ty záporné. Roman Bureš zkrátka umí stvořit charaktery, které jsou něčím zajímavé a originální, ale na druhou stranu působí přirozeně a uvěřitelně.

Po kolena v krvi

Důležité je zmínit, že kniha není vhodná pro slabší povahy a především mladší čtenáře. Autor se toho opravdu nebojí a my čtenáři jsme za to rádi. Kopulující démoni, sprostá slova a hlavně neskutečná jatka. Ač je autor ve svých popisech docela šetrný, občas se vám bude svírat žaludek. Na druhou stranu, co čekáte v pekle? Popis všemožných utrpení, které na vás ve věčném zatracení čekají, je opravdu bohatý. Zajímavý je i popis pekelné říše jako takové.

Laťka je vysoko

Pojďme to celé povídání nějak shrnout. Jak jste už asi pochopili, jsem z knihy Inferium docela nadšený. A není se čemu divit. Povedený příběh plný akce a nečekaných zvratů, skvěle napsané charaktery postav a pekelná atmosféra. Kniha má navíc neskutečný spád a ani na chvilku nenechá čtenáře vydechnout. Opět další kniha od nakladatelství Epocha, která určitě stojí za přečtení. Roman Bureš mě opět přesvědčil, že patří k nejlepším autorům fantastiky u nás a jeho knihy by neměly chybět v žádné knihovně. Tohle byla prostě paráda. Honem mi dejte pokračování!

HODNOCENÍ: 8/10

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz