Hlavní obsah
Knihy a literatura

Sedm kruhů: Žijte lépe podle starodávných indiánských tradic

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Martin Kudělka

Kniha Sedm kruhů vám díky starodávnému učení indiánských kmenů zlepší váš dosavadní život.

Článek

Dlouho jsem nečetl žádnou inspirativní knihu, a tak tady mám Sedm kruhů od Chelsey Luger a Thoshe Collinse. Tato kniha, kterou u nás vydává nakladatelství Beta, vám pomůže dosáhnout kvalitnějšího života díky znalostem a praktikám starých indiánských kmenů, a to jak po fyzické i psychické stránce. My se na ní mrkneme v této recenzi.

Návrat k předkům

Podle anotace vám kniha Sedm kruhů poradí, jak dobře žít, jak zlepšovat svou odolnost a sílu, jak se uzdravit či jak si vážit sám sebe. Zkrátka se dozvíte, jak dosáhnout duševní, fyzické a emocionální pohody. Autoři knihy vytvořili model Sedmi kruhů, který vychází ze starobylé moudrosti mnoha indiánských kmenů a představuje sedm vzájemně propojených úrovní, které – pokud fungují ve vzájemné harmonii – umožňují lidem žít naplněný život ve všech jeho aspektech. Mezi těchto sedm kruhů patří jídlo, pohyb, spánek, obřad, posvátný prostor, země a komunita. Díky nim se naučíme, jak se spojit s přírodou, s komunitou i se sebou samými a jak začlenit starobylé indiánské učení do vlastního života, tak abychom nalezli uzdravení a rovnováhu.

Sedm kruhů, sedm úrovní

Hned na začátek je třeba zmínit, že Sedm kruhů rozhodně nepatří mezi na výkon orientované seberozvojové knihy, které z člověka udělají živého robota. Naštěstí. Tahle kniha se naopak snaží, aby se člověk choval možná co nejpřirozeněji. Jak už z názvu vyplývá, kniha je rozdělena do sedmi základních částí, přičemž se každá zabývá jednou z úrovní Sedmi kruhů. Jedná se o tyto úrovně: Jídlo, spánek, pohyb, obřad, posvátný prostor, země a komunita.

Z toho vyplývá, že při dodržování pravidel z každého z těchto kruhů byste měli dosáhnout kvalitního života. Zda to tak doopravdy bude si netroufám říct, ale nutno říct, že pravidla a principy, kterými by se měl člověk řídit jsou vcelku jednoduchá a účelná. Třeba když vezmu kapitolu o jídle, tak z ní vyplývá, že by jídlo mělo být nutričně vyvážené, mělo by být lokální, mělo by být sezónní a tak dále. Zkrátka jak už jsem psal výše, tahle kniha z vás nechce udělat stroj, který musí využít naplno každou vteřinu života, ale spíše člověka, který se snaží žít v souladu s přírodou, s moudrostí předků a tak dále. Když to hodně zjednoduším, při dodržování pravidel z knihy by váš život měl být minimálně šťastnější a zdravější.

Foto: Martin Kudělka

Je to na každém z vás

Se spoustou seberozvojových knih se to má tak, že autor díky pravidlům a zásadám, které si nastavil, dosáhl svého vytouženého cíle a posléze se rozhodl skrze knihu tyto pravidla předat dál. Zda to pak funguje je silně individuální. To je příklad i knihy Sedm kruhů. Autoři vzali stará indiánská moudra a aplikovali je do svých životů, přičemž se jim povedlo zdokonalit svoje životy. Zda se to podaří i vám, to záleží jen na vás.

Sedm kruhů je tedy další z mnoha knih, které vám slibují „lepší“ život. Jednotlivé rady, poučky a pravidla jsou účelné a poučné, ale ve výsledku nepřinášejí nic převratného. Tudíž přečtením této knihy chybu rozhodně neuděláte, ale jen od ní nečekejte ohromující myšlenky, které vám převrátí život naruby.

HODNOCENÍ: 6/10

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz