Hlavní obsah
Lidé a společnost

Tajuplný zvuk „Hum“. Stále se neví, co nebo kdo ho vydává

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Zní to, jako když se hroutí trup potápějícího se Titaniku, jako když se posouvají trosky továren při povodni nebo jako když zpívají neviditelné velryby… Ozývá se jakoby odnikud a přitom je slyšet všude. Mohutný, impozantní, záhadný…

Článek

Záhadný zvuk z prostoru, obvykle označovaný jako „Hum“, děsí už řadu let lidi po celém světě. Byl slyšet v Severní i Jižní Americe, Evropě, Asii, Africe i Austrálii. Několikrát se ozval i v České republice. Na specializovaném webu The World Hum Map and Databáze, si můžete najít, kde konkrétně: ODKAZ

Hum údajně slyšeli lidé poprvé v Londýně, ve čtvrti Belgravia, v roce 1940. Největší počet hlášení z celého světa je z let 2012 a 2013.

Zajímavé je, že podle některých komentátorů tento zvuk údajně nevnímají všichni, ale jen 2 až 10 % populace ZDROJ. Vyvolenými jsou prý nejčastěji lidé středního věku bez rozdílu pohlaví ZDROJ.

Některým lidem už měl Hum způsobit zdravotní obtíže: bolesti hlavy, poruchy spánku, závratě. Podle britských listů The GuardianDaily Mail je fenomén Hum každoroční příčinou minimálně tří sebevražd ZDROJ.

Co nebo kdo tento zvuk způsobuje? Teorií je hned několik. Má jít o…

  • Nízkofrekvenční zvuky z továren, které se nesou prostorem
  • Pohyb obřích mas hmoty pod zemským povrchem
  • Přesun tzv. Temné hmoty všude kolem nás i skrz nás
  • Tajné armádní experimenty (podle některých konspirátorů jde například o pokračování experimentů Nikoly Tesly)
  • Podle věřících vydávají zvuk Hum trouby andělů z Apokalypsy
Foto: Koláž volných děl z Wikipedie

Trubači Apokalypsy

  • Podle satanistů jde o zvuky pekla
  • Podle některých ufologů jde o hlasy mimozemšťanů...

Skeptičtí komentátoři tvrdí, že nic takového jako Hum neexistuje. Jde prý jen o poruchy sluchu (hučení v uších…) nebo o masovou hysterii. Pravdou ale je, že zvuk Hum zaznamenaly mikrofony v mnohých záznamových zařízeních svědků.

Vybrané záznamy zvuků Hum ze světa:

22. srpna 2011, USA, Colorado (netradiční zvuk připomínající údery obřího kladiva):

1. listopadu 2012, Maďarsko, Budapešť:

23. května 2015, Austrálie, Sydney:

V létě 2016 zaslechli domorodí obyvatelé severokanadské ostrovní vesnice Igloolik hned několikrát zvláštní zvuky, nesoucí se prostorem. Zvuky údajně připomínaly hučení, ale i pípání. V moři, v okolí vesnice, došlo podle svědků současně k prudkému úbytku ryb. Zvuky podle domorodců vycházely z mořského dna. Hlášení zaujalo kanadskou armádu, která na místo vyslala speciální vyšetřovací tým. Vojáci prozkoumali s pomocí letounu Lockheed CP140-Aurora mořské úžiny Fury a Hecla, snažili se zvuky zachytit citlivými mikrofony, ale nebyli úspěšní. ZDROJ, ZDROJ, ZDROJ

V únoru 2017 probudil podivný zvuk nesoucí se prostorem stovky obyvatel anglického přístavního města Plymouth . Svědek Joao Caetano natočil zvuk na mobilní telefon:

3. dubna 2020 byl slyšet zvláštní zvuk, připomínající řev zvířete, na Slovensku, v Bratislavě: ODKAZ

11. dubna 2020, Velká Británie, Bristol:

2022 USA, Brooklyn:

Další sestřihy zvuků Hum ze světa:

Legenda o Zlaté babě

Domorodí Mansiové v Rusku, na Urale, věří v existenci řvoucí „Zlaté baby“, legendární bytosti, která údajně zabíjí svým strašlivým hlasem na dálku. Zlatá baba prý láme skály, spouští laviny a někteří lidé v jejím dosahu údajně i zkameněli. Její hlas, připomínající kombinaci výhružného vrčení a skučení, je prý tak strašlivý, že se nedá vydržet ho poslouchat a jedinou možností je utéct z jeho dosahu.

Legenda o Zlaté babě by mohla souviset s destruktivním působením infrazvuku na člověka: ODKAZ. Jestli ale existuje spojitost mezi legendou o Zlaté babě, infrazvukem a zvukem Hum, ještě nikdo nedokázal.

Zabil zvuk Hum (společně s mrazem) Djatlovovu expedici na Urale?

Podle některých badatelů mohlo roce 1959 slyšet Zlatou babu (infrazvuk?) devět vysokoškoláků z tzv. Djatlovovy expedice, kteří v pustině pod Холат-Сяхыл z jejího volání „zešíleli“, ve sněhové vánici v noci rozřezali stan a utekli jen ve spodním prádle kilometr a půl hlubokým sněhem dolů do údolí, kde umrzli: ODKAZ.

Foto: Archiv Martina Lavaye (publikování povoleno s laskavým svolením Nadace Djatlovovy výpravy)

Zlatou babu údajně slyšel v roce 1999 i ruský žurnalista Alexandr Zajcev na planině Maň-pupu-ňor.

Foto: Asankheia, CC BY-SA 4.0

Bizarní kulisy údajného bizarního zjevení Zlaté baby: sedm obřích skal vysokých až 42 metrů, v pustině severního Uralu.

Další podrobné info o zvuku Hum: ODKAZ, ODKAZ, ODKAZ,ODKAZ

Info o zvuku Hum na Wikipedii (anglicky): ODKAZ

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz