Hlavní obsah
Názory a úvahy

Zlín se má stát městem šmíráků

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Tedy, městem šmíráků už je, šmírovat lidi chce ale ještě mnohem víc…

Článek

„Šmírák: čumil, voyeur, člověk posedlý sledováním; přeneseně i firma, software apod. někoho sledující.“ Web Čeština 20

Touhu absolutní kontroly nad svými obyvateli se chystá v blízké budoucnosti zhmotnit město Zlín. Ve městě už nyní, bez jejich souhlasu, sleduje a nahrává lidi 193 kamer v ulicích a v budovách (další kamery, stovky kamer soukromých, do tohoto počtu samozřejmě započítány nejsou).

Další kamery…

Radní ale aktuálně (2024) chtějí tento počet navýšit o další stovky kamer (?), které hodlají rozvěsit nad 45 městskými křižovatkami. Cílem je sledování dění na vozovkách, ale nově i detailně pozorování, zaznamenávání a vyhodnocování pohybu všech lidí na přechodech a v jejich okolí. Nové kamery už mají údajně umět i naslouchat: s pomocí mikrofonů zaznamenávat zvuky a také mají umět rozpoznávat, kde se shlukují podezřelé větší počty lidí a zasílat tyto informace do ústředí.

Spolu s nastupujícími kamerami a technologiemi, schopnými rozpoznávat obličeje lidí (včetně rozpoznání jejich pocitů a nálad…) a kreslením map pohybu obyvatel se tím naplňuje chmurná vize šmírujícího státu z románu George Orwella, 1984

Před kamerami už nebude ve Zlíně kam utéct.

„Velký bratr tě sleduje… Válka je mír. Svoboda je otroctví. Nevědomost je síla.“ George Orwell

Foto: Pixabay

Dobrá zpráva?

Město Zlín si od nového, tzv. Inteligentního telematického systému (ITS) s prvky komunikační technologie C2X, slibuje „zvýšit plynulost a bezpečnost městské dopravy“. Už v prvním oficiálním předložení informací občanům, v článku Magazínu Zlín (05/2024), je ale cítit, že mají radní strach, bojí se reakcí obyvatel. Hned první citace proto ubezpečuje, že se lidé rozhodně nemusejí bát: „Chystaný systém v žádném případě není a nebude namířen proti řidičům. Město Zlín to důrazně odmítá… Systém bude umět sbírat data o nejčastějších přestupcích v křižovatkách, ale jejich penalizace bude na rozhodnutí správních úřadů.“

Nový Inteligentní telematický systém, určený k sledování lidí a automobilů ve Zlíně má stát 225 milionů korun a mají ho zaplatit sami daňoví poplatníci.

Soukromí? Osobní svoboda? Slušnost? Respektování?

V dnešní podivné době se tyto pojmy už moc nenosí. V lidských sídlech i mimo ně přibývají po stovkách „bezpečnostní“ kamery, Policie ČR se chystá mapovat pohyb všech lidí se zapnutými mobily a „bezpečnostní experti“ čtou komukoliv, koho si vyberou, e-mailovou poštu a jsou i schopni on-line stopovat každičký krok kohokoliv na internetu.

„Inteligentní“ sledovací systémy už dokáží rozpoznávat tváře a emoce chodců v ulicích, pojmenovávají každého jednotlivého člověka v davu, přiřazují k němu z archivu nashromážděná data a začínají všechny už nejenom natáčet a nahrávat, ale i odposlouchávat a kooperují i navzájem a zakreslují tak pohyb lidí ve městech do digitálních map.

Úřady vydávají nové průkazy totožnosti už jen s čipy, aby měli přehled o pohybu ve svém rajonu a stejně tak už činí i zaměstnavatelé, provozovatelé MHD, správci knihoven, majitelé plaveckých bazénů nebo zoologických zahrad…

Bankéři i obchodníci tlačí na klienty, aby používali karty a mohli tak podrobně sledovat jejich nákupy.

Z nebe shlíží stále dokonalejší špionážní satelity, letadly smí cestovat už jen lidé, kteří se podvolí skenerové svlékací proceduře na letištích a na svět se klube i zřejmě nejdokonalejší systém sledování lidí s pomocí létajících dronů, hlídkujících 24 hodin denně nad přidělenými okrsky ve městech i mimo ně, s kamerami v HD kvalitě…

Prožíváme sci-fi, nad kterou by i George Orwell, varující před Velkým bratrem, žasnul a dostal z ní možná škytavku :o)

Sleduje nás MP, PČR, ÚZČ SKPV, BIS, NSA, PRISM, CIA… a člověk by měl pomalu strach, že ho kontroluje i H2O, PVC, FOK, OÚNZ a ČSAD, jak o populárních zkratkách zpívá Ivan Mládek ve své písničce.

Otázkou je, jestli nám všechny současné „chytré“, „inteligentní“ a „moderní“ sledovací technologie skutečně pomáhají a jestli nás činí bezpečnějšími a… šťastnějšími.

Žijeme skutečně v bezpečnějším státě, než například před rokem 2 000, kdy bylo plošné sledování lidí pouze v plenkách? Ubylo od té doby výrazně trestných činů, krádeží, nepokojů?

Ano? Skutečně? :o)

A… jsme šťastnější?

Test

Zajímavost: pokud Vám kamery nijak nevadí a razíte zásadu „Kdo nic neudělal, nemusí se bát“ případně „Já jsem slušný člověk, mě ať si klidně natáčí,“ zkuste si pro zajímavost odpovědět, do jaké míry jste ochotni míru tohoto sledování připustit:

  • Mohou vás kamery například non-stop sledovat v ulicích města či vesnice, kde bydlíte?
  • Mohou kamery non-stop sledovat váš dům?
  • Vaší zahradu?
  • Mohou, non-stop, sledovat vchod do vašeho domu – bytu?
  • A souhlasili byste, kdyby chtěly úřady non-stop monitorovat dění ve vašem bytě? (samozřejmě kvůli vaší bezpečnosti).
  • Připustili byste například non-stop natáčení ve vašem obývacím pokoji?
  • A co ve vaší ložnici?
  • A co ve vaší koupelně? (co kdybyste třeba někdy uklouzli na kachličkách a uhodili byste se do hlavy, to by vám existence bezpečnostní kamery zachránila život).

Kam až jste kamerový systém ochotni vpustit?

Aby nedošlo k mýlce: podle současných zákonů smí například policejní kamery non-stop sledovat a nahrávat jen dění v ulicích. Interiéry vašeho domu či bytu jsou pro ně teoreticky tabu. Teoreticky. Ve skutečnosti je už stále výkonnějších kamer v ulicích tolik, že vám například bez nejmenších problémů nahlížejí do oken a pokud nezatáhnete závěsy, vidí už dobře nejenom do obývacích pokojů, ale i do zmiňovaných koupelen a ložnic…

A ještě jeden postřeh:

Kdosi přirovnal sledování kamerami k celonárodní povinné nudistické show. Jako by všichni dostali příkazem, že odteď musí chodit po světě nazí. Že vám to vadí a že nechcete? Ale jděte, vždyť vám přece nikdo neubližuje a nic jste neudělali, takže se nemusíte ničeho bát. Jde přeci jen o trochu toho soukromí :o)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz