Hlavní obsah
Názory a úvahy

Bez zdražení léků výpadky nezmizí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

Příliš nízká cena vede k nedostatku. Nízké ceny léků v ČR sice dnes nejsou to hlavní příčinou výpadků dodávek, ale jsou významnou součástí koktejlu příčin, které k onomu nedostatku vedou.

Článek

Cena většiny na trh umísťovaných léků je regulována, což na jednu stranu přináší pacientům nízké ceny, ovšem negativním dopadem dlouhodobého tlaku na cenu je, že v čase klesá počet léků napříč lékovými kategoriemi. Výrobci zkrátka usoudili, že dodávat některé léky na český trh se nevyplatí.

Pokud tedy není v příslušné kategorii 7-10 léků, ale pouze 4-5, možná nikomu žádný lék nechybí, ale odolnost v případě výpadku dodávek se snižuje.

Dodávat lék na malý český trh je poměrně nákladné, zajistit překlady, balení, skladování a distribuci něco stojí a řekněme si upřímně, že plánovaná opatření ministerstva zdravotnictví, například povinnost držet skladovou zásobu až na dva měsíce, náklady určitě nesníží. Marže lékové distribuce je obvykle velmi nízká, výrobce tak musí tlačit na vyšší cenu nebo zvážit setrvání na trhu.

Problém klesajícího počtu léků napříč kategoriemi se nenarodil včera a není ani hlavní příčinou současného nedostatku. Tou hlavní příčinou je velmi vysoká spotřeba, vyšší, než výrobci očekávali, kombinovaná s poruchami v dodavatelských řetězcích ještě jako důsledek covidové doby.

Zapůsobil efekt panického nákupu, kdy relativně bezvýznamný nedostatek některých léků rozmáznutý v emotivních reportážích komerčního zpravodajství vedl k vykoupení celých kategorií léků v lékárnách.

Dílčí roli hraje rozšířené nadužívání antibiotik. Přeci jen díky osvětě už to není o hysterických matkách, kterým unavený praktik raději napíše antibiotika i na virovou infekci jejich dítěte, aby od nich měl již pokoj, ale pořád jsou předepisována praktiky i na nemocničních ambulancích nadměrně především kvůli nedokonalým diagnostickým metodám.

Změna lidského chování v podobě nepanikaření a neužívání antibiotik tam, kde to nemá efekt, je teoretický báječné a levné řešení, ve skutečnosti je to ale ta nejtěžší věc na světě. Samo o sobě to navíc není jádro problému.

Výskyt respiračních onemocnění po covidových letech výrazně narostl nejen v Česku, ale v celé Evropě. Léky a substance, ze kterých se léky vyrábějí třeba i na území Evropy, jsou dominantně produkovány v zemích jako Indie a Čína. Důvodem je nepřekvapivě cena. A protože máme rádi levné léky, nelze čekat, že by to s relokalizací výrob do Evropy bylo nějak horké.

Léky v Česku patří k nejlevnějším v EU a to je poslední střípek skládačky k našemu nedostatku. Existuje něco jako reexport léků, který nelze zcela zakázat, pouze důvodně omezit, nicméně zisková motivace vede i k nelegálním reexportům, jejichž odhalení není vůbec jednoduché.

Jaké to má řešení? Pokud spotřeba léků celoevropsky překoná plánovanou výrobu v takovém měřítku, nepomůže ani relokalizace výroby ani navýšení cen. Ostatně nedostatek léků se nevyhnul ani farmaceutické velmoci Švýcarsku, kde jsou úhrady léků velmi vysoké.

Nicméně zmírnění tlaku na cenu již plánuje Německo, které v některých kategoriích cenové stropy zvýší až na 1,5 násobek současné úrovně a Česko bude muset reagovat, pokud nemá o některé léky přijít v důsledku rozhodnutí výrobce nebo reexportu.

Kvalitnější nastavení lékových kategorií chystané ministerstvem zdravotnictví by mělo umožnit lépe sledovat množství dostupných přípravků pro jednotlivé diagnózy. Na základě toho má smysl rozvolnit cenové stropy tam, kde je počet dostupných léků nízký. Možná už nebudeme země s nejlevnějšími léky v Evropě, ale žijeme v nebezpečném světě, jako narušil dodavatelské řetězce covid, mohou být narušeny například konflikty.

Naší obranou je pak kombinace opatření, kdy budeme platit za léky takové ceny, aby každá nově definovaná kategorie měla k dispozici dostatek alternativ, což v kombinaci s dostatečnými skladovými zásobami dokáže předcházet nedostatku jak při výkyvech poptávky například během chřipkové epidemie, tak při výkyvech nabídky (zablokovaný Suezský průplav, čínská agrese vůči Tchaj-wanu).

Je ale třeba si uvědomit, že to prostě bude něco stát. Náš tlak na nízké ceny léků hraje svoji roli i v dnešních potížích. Mezi mírou bezpečnosti dodávek a jejich ceny je třeba najít rozumný kompromis.

Výpadek dodávek léků byl ve skutečnosti mnohem méně dramatický, než by se zdálo z mediálních reportáží, navíc díky práci ministerstva zdravotnictví a evropské spolupráci velice rychle vyřešený, nicméně ukázal, že dlouhodobý tlak na nízké ceny léků má svoji odvrácenou tvář.

----------------------

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz