Hlavní obsah
Aktuální dění

Dva roky třídenní speciální vojenské operace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

21. února 2022 jsem s hrůzou zíral na Putinův projev, kde vysvětloval, že Ukrajina nemá právo na existenci. Ten okamžik mi bylo jasné, že všechny pokusy válce zabránit selhaly.

Článek

Západní země se pokoušely Putina od války odradit a věřily, že válka je pro Rusko naprosto iracionální krok. Naší největší naivitou ovšem bylo, že přemýšlíme o úvahách Ruska skrze naše hodnoty. Těžko se nám hledá pochopení, proč diktátor obětuje velké množství životů i životní úroveň obyvatel.

Putin navíc podle analytiků neměl připraven dostatek vojáků k okupaci Ukrajiny, i proto přes Putinův mrazivý projev vysvětlovali, že útok je nepravděpodobný. Západ se v Putinovi mýlil, naštěstí se mýlil i Putin v Ukrajině.

Zřejmě věřil, že obdobně jako se to stalo v případě Krymu, dosáhne s malými zdroji velkého vítězství. Odstaví současnou vládu v Kyjevě a nahradí jí vlastní, která legitimizuje případnou okupaci či nějakou formu podřízení Ukrajiny Rusku. To vše tak rychle, že než stačí Západ zvednout prst, bude po všem.

Putin sázel na to, že Ukrajina je slabá a případný odpor snadno překoná. Stejně tak věřil, že Západ dá přednost dodávkám levných ruských energetických surovin a deeskalaci napětí před nějakým stavěním se za Ukrajinu, která měla mít velice rychle proruskou vládu a prozápadní elity měly být během přepadu zlikvidovány.

Putin se ovšem v Ukrajincích mýlil. Ukrajinci kladli tuhý odpor a počáteční moment překvapení se rychle vyčerpal. Těžkou ránu Putinově plánu rychlé války zasadila bitva o letiště Hostomel, které bránili odvedenci a dobrovolníci proti elitě ruských výsadkových sil natolik dobře, že na něm nedokázali Rusové vysadit další posily a techniku pro rychlý úder na Kyjev.

Ukrajinci efektivně napadali ruské vojenské kolony, dařilo se jim i získávat ruskou techniku a posilovat tak vlastní řady. Ukrajinský traktor odtahující ruský tank se stal jedním ze symbolů konfliktu. Stejně jako odpověď ukrajinské posádky Hadího ostrova „Ruská válečná lodi, jdi do prdele!“ Dnes je třetina ruské černomořské flotily pod hladinou včetně vlajkové lodi Moskva.

Ukrajinci nepřekvapili svým statečným a chytrým bojem jen Rusy, překvapili také Západ. Analytici se shodovali, že ruská armáda Ukrajince udolá a že rozumnou taktikou je způsobit Rusům co největší ztráty a následně podporovat hnutí odporu v partyzánské válce.

Ukrajinci však nepodlehli, udrželi svou armádu i frontové linie, dokonce Rusy z části svého území vyhnali. Západ byl ve své podpoře Ukrajině relativně vlažný, zejména si nepřál, aby se západní technika dostala do ruských rukou nebo aby se konflikt rozšířil za hranice Ukrajiny. Německo tehdy naznačovalo, že je přeci po všem a dodávat tam zbraně je už zbytečné.

Za dva roky Ukrajinci všem dokázali, že to zbytečné nebylo. Ukrajinská protivzdušná obrana a letectvo se nejenom vyhnuli zničení, ale sundali z oblohy na 300 ruských letadel, včetně nejlepších ruských pilotů, i obdobný počet helikoptér. Ukrajinská armáda zlikvidovala přes 400 tisíc ruských vojáků, 6 500 tanků, téměř 10 tisíc dělostřeleckých systémů a desetitisíce kusů další vojenské techniky.

Západ se probouzí, ale příliš pomalu. Bohužel neseme značný díl viny za to, že Ukrajina dnes má omezené možnosti střelby na svého nepřítele. Ale i země dříve skeptické dnes dodávají Ukrajině zbrojní vybavení i čím dál pokročilejší techniku. Pomalu začínáme chápat, že dokud bude Putinův režim existovat, nebudeme v bezpečí.

Pokud by padla Ukrajina, Putin by nejspíše vzápětí zabral Moldavsko a pokusil se o útok na Pobaltí. Pro Putina nemá ruský život žádnou hodnotu, tím méně život neruský. Z Ukrajinců by nejspíše udělal potravu pro děla a hnal je ve vlnách proti pozicím NATO tak dlouho, až by jim došla munice. I zde by bylo pointou dostat ruské jednotky co nejdále a pak jednat o míru v nové realitě, doufaje, že Západ mír uvítá za jakoukoliv cenu.

Proto je tak důležité, aby Putin nezískal ani špetku ukrajinského území. Pokud projevíme slabost a akceptujeme mír výměnou za území, pak to není konec konfliktu, ale jeho začátek. Že politika usmiřování agresora nefunguje, víme s naší dějinnou zkušeností moc dobře.

Mezi Putinem a Hitlerem není žádný rozdíl. Je v našem zájmu, aby Ukrajina vyhrála, Rusko bylo poraženo, a to i s vědomím, že to bude pravděpodobně znamenat konec Putinova režimu. Pokud myslíte, že nás to stojí moc peněz, zkuste si představit, co by nás stála mobilizace a výcvik nás samých, o reálném nástupu do války nemluvě.

Za ty dva roky bojů, kdy Ukrajinci platí krví za naši svobodu, bezpečí a pohodlí, si nepochybně zaslouží intenzivnější podporu než dnes. Pokud myslíte, že má Rusko vyhrát, jděte za ruskou válečnou lodí!

------------------

Zdroje:

dnesnaukrajine.cz

valkaonline.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz