Hlavní obsah
Obchod a průmysl

Ruskou ropu už nikdo nepotřebuje, dokonce ani Maďarsko a Slovensko

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Ukrajina ukončila možnost tranzitu ropy pro jednoho z ruských exportérů, společnost Lukoil. Naznačuje, že v budoucnu nebude možné přes její území posílat žádnou ruskou ropu.

Článek

Pět měsíců před vypršením výjimky na jedinou trasu, kudy může legálně ruská ropa proudit na evropský trh, utnuli Ukrajinci jakékoliv naděje, že by ropa z Ruska mohla proudit i nadále.

Přes ostré reakce Fica a Orbána celá situace ukázala, jak efektivně se dokázala Evropa v relativně krátkém čase závislosti na ruských energetických surovinách úplně zbavit. Nemusí se bát sankce kolem ruského režimu dále utahovat.

Načasování není vůbec náhodné, právě nyní je totiž ten správný čas, kdy se bude jednat o pokračování či ukončení výjimky pro dovoz ruské ropy do EU ropovodem Družba. Tato výjimka byla na počátku války nezbytná, protože dodávky ruské ropy nešlo okamžitě nahradit zejména v Polsku, Česku, Rakousku, Maďarsku a Slovensku.

Polsko dnes již ruskou ropu neodebírá vůbec. Česko a Rakousko se závislosti na ruské ropě zbaví díky zkapacitnění ropovodu TAL, které bude hotové do konce tohoto roku. Slovensko a Maďarsko pak mohou být dostatečně zásobeny ropovodem Adria, případně využít Družbu pro zásobení neruskou ropou z terminálu v Oděse.

Slovnaft i MOL navíc investovaly do úprav technologií, aby jejich rafinerie dokázaly zpracovávat neruskou ropu. Objektivní důvod pro prodloužení výjimky na dodávky ruské ropy neexistuje. Přesto se Fico a Orbán vyjadřují, že by chtěli odebírat ruskou ropu i nadále.

V jejich zmateném světě sankce proti Rusku více poškozují jejich občany než Rusy samotné. Ruská ropa je dnes skutečně výrazně levnější než ropa z jiných zdrojů, ovšem je to zejména v důsledku toho, že ji vyspělý svět odmítá a přes sankční režim cenových stropů pro tankery s ruskou ropou neumožňuje Rusům dosahovat lepších výnosů.

Pokud by Rusko nemělo na svědomí krvavou válku, nestál by proti němu vyspělý svět, a ono by nemělo žádný důvod prodávat ropu pod světovými cenami. My bychom pak neměli důvod řešit původ ropy v našich rafineriích. Dnes podíl ruské ropy dodané do EU spadl z 30 % v roce 2022 na 3 % během roku 2024.

Samozřejmě čistě pragmaticky pro Fica a Orbána hrají roli zisky, které Slovnaft a MOL generují z marže na ruské ropě. MOL ji v roce 2023 podle své výroční zprávy nakupoval v průměru o 20 dolarů na barel levněji než ropu BRENT. Na Slovensku i v Maďarsku jsou předmětem daně z mimořádného zisku, čímž si obě vlády vylepšují své deficitní rozpočty.

Rusové mohou být motivováni nabídnout Slovákům a Maďarům ještě příznivější ceny, protože dokud by do těchto zemí ropa proudila, mohla by živit ruskou legendu o tom, že se EU bez Rusů neobejde. Leč ze stejného důvodu Ukrajinci tlačí na to, aby byl export ruské ropy do EU definitivně ukončen.

Ukrajina dala stávajícím krokem Slovensku a Maďarsku jasně najevo, že ruská ropa nemá budoucnost. Slovenská a maďarská výhrůžka ukončením exportu nafty na Ukrajinu je v tomto případě velmi slabá, protože ani jedna z vlád nemá nástroje k zamezení exportu ropných produktů soukromými subjekty.

S pochopením se nesetkala ani stížnost Slovenska a Maďarska u Komise na údajné porušení asociační dohody Ukrajinou. Ropa přitom ropovodem proudí dále od dalších ruských společností, jejichž dodávky pravděpodobně výpadek Lukoilu nahradí.

Ze strany Ukrajiny se jednalo o velice chytrý tah, kterým byly otestovány reakce jednotlivých hráčů v politické rovině i na trhu s pohonnými hmotami. Prokázal, že pozice Ruska, Slovenska i Maďarska je slabá. Trh s pohonnými hmotami nereagoval žádným růstem cen, naopak zlevňující světové ceny ropy se v následujících týdnech projeví i poklesem cen pohonných hmot.

Lepší důkaz o tom, že ruskou ropu v Evropě už nikdo nepotřebuje, nebylo možné dát na stůl. Víme díky tomu, že můžeme sankce vůči Rusku dále přitvrzovat, aniž by to mělo nějaký negativní dopad na ceny pohonných hmot. Sláva Ukrajině!

------------

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz