Hlavní obsah
Aktuální dění

EU chce prosadit reguli, která ovlivní nákupní zvyklosti většiny Čechů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Evropská unie chce donutit prodejce ověřovat bonitu svých zákazníků i u malých úvěrů. Jedná se hlavně o v Česku oblíbenou platbu na dobírku. Ze strany prodejců již zaznívá ostrá kritika.

Článek

Směrnice EU může ovlivnit nákupní zvyky miliónů zákazníků po celé Evropě. Navrhované nařízení totiž omezuje veškeré nákupy, které jsou pořizovány formou odložené platby. Platilo by to tak i v případě, že si objednáte elektroniku a zboží zaplatíte až po jeho doručení tzv. na dobírku.

EU chce po prodávajících, aby přísněji kontrolovali bonitu všech zákazníků, kteří u nich nakoupí zboží na dálku. Samotná směrnice má ochránit hlavně zákazníky před pochybnými poskytovateli online služeb a vyřešit problémy s případným vrácením zboží.

O zpřísnění ochrany spotřebitele se Brusel snaží postupně od roku 2008, kdy zpřísnil směrnici o poskytování spotřebitelského úvěru. Stávající pravidla tak chce významně rozšířit. Nově by se měla zpřísnit pravidla u úvěrů do 5 000 Kč a bezúročných půjček typu Kup teď, zaplať později. Na problém u těchto typů úvěrů upozorňují také spotřebitelské poradny s tím, že i tato forma půjček se může vymknout kontrole a vést k dluhové spirále.

Podle deníku Welt by všechny tyto úvěry měly podléhat stejným regulím jako v případě hypoték nebo leasingů. EU tím chce zabránit poskytování půjček těm zákazníkům, kteří by je nebyli schopni později splácet. Zejména mladí lidé podléhají snadno vidině malého nákupu na dluh, který ovšem může velmi rychle přerůst do větších problémů.

Brusel tak přichází s jasným plánem, jak bojovat se zvyšujícím se životem na dluh. Některé platební platformy se ovšem můžou díky regulím dostat do nesnází, jelikož mnoho zákazníků nebude chtít při každém nákupu uvádět své finanční poměry.

Finanční bonitu bude nutné dokládat například i při nákupu jednoho trička za pár stovek. Tento fakt mnohé zákazníky od nákupu jistě odradí. Povinností prodávajícího bude také nutnost ověřit pravdivost poskytnutých údajů.

V tomto případě tak nebude pro mnohé prodejce reálné tuto formu plateb nadále nabízet.

Kritika zaznívá i v tom směru, že zákazníci budou nuceni platit za veškeré zboží předem, aniž by měli možnost si zboží nejdříve prohlédnout, nebo budou muset sáhnout po klasickém spotřebitelském úvěru, který ovšem znamená dodatečné náklady na financování.

Některé společnosti již nyní předcházejí problémům se splácením tak, že nákup s odloženou platbou umožňují pouze ověřeným klientům se založeným účtem.

Nařízení ještě musí projít tzv. trialogem na úrovní Evropské komise, Rady a Parlamentu. Jednotlivé argumenty tak jsou jakousi nadějí, že regule nebude příliš znevýhodňovat prodávající, ale zároveň poskytne zamýšlenou ochranu spotřebitelů před zadlužením.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz