Článek
Někteří lidé např. na sociálních sítích řeší, proč na sklenici medu z obchodu je napsáno: „Původ medu ze zemí: Argentina, Česká republika, Kuba, Moldávie, Ukrajina, Uruguay.“ Co to vlastně znamená? Proč je v jedné sklenici medu namícháno tolik různých zemí? Nejde o podvod? O odpověď jsme poprosili člověka z nejpovolanějších, medového someliéra Milana Špačka z největší české medařské společnosti, která se zpracováním, balením a prodejem medu zabývá.
Co je vlastně med?
Med je potravina přírodního původu, která pochází od včel. Včely sbírají nektar nebo sladké šťávy, které ve svém trávicím ústrojí obohatí o biosložku. Výsledkem je zdravá superpotravina 100% přírodního původu, která obsahuje jednoduché cukry, minerály, vitamíny bílkoviny, aminokyseliny a enzymy, které lidské tělo umí využít.
Každý med je však trochu jiný. Jeho chuť, vůně a barva se liší v závislosti na původu medu. V odborné literatuře se uvádí, že neexistují 2 stejné identické medy a je to naprostá pravda. Vždy je konkrétní med složen z trochu jiných zdrojů nektaru. Dá se tedy říci, že samy včely med blendují (míchají), když do medu z ovocných stromů přidají například med z lučních květů. Mísení více druhů jednodruhových medů je tak tedy naprosto přirozený proces. Aby byl med čistě jednodruhový, musely by včely být v okruhu 5 kilometrů obklopeny pouze jedním zdrojem nektaru, který by postupně přeměnily v med. V přírodě však takovéto podmínky reálně neexistují. Často tak bývá med namíchán z mnoha různých nektarů a sladkých šťáv.
Jak se míchá med pro české jazýčky?
Milan Špaček, který se výběrem, ochutnáváním a správným vyvážením medů pro české spotřebitele zabývá už řadu let, vysvětluje celý proces takto: „Naše logika blendování medu je velmi jednoduchá a je identická s logikou blendování whisky. Smísit více druhů, aby se dosáhlo optimální chuti, vůně a barvy při dosažení odpovídající tekutosti medu. Každý region má vlastní specifické druhy medu a každý druh se vyznačuje trochu jinými senzorickými a fyzikálně-chemickými charakteristikami. Naším úkolem je tedy nakoupit různé druhy kvalitních medů z celého světa a namíchat je tak, aby naši zákazníci byli spokojeni. Díky správným recepturám dosahujeme požadované chuti, barvy a vůni medu, při zachování optimálního poměru enzymů, minerálů a vitamínů. Lze také ovlivnit fyzikální vlastnosti, jako je krystalizace, která je pro mnoho zákazníků nežádoucí. To je naším úkolem, a toho dosahujeme nákupem kvalitního medu od prověřených dodavatelů a kontrolou v německé laboratoři QSI, abychom zaručili prvotřídní kvalitu pro naše zákazníky,“ dodává Milan Špaček.
A jaké jsou tedy některé senzorické a fyzikální vlastnosti zajímavých medů, které konkrétně zpracovávají?
- Český řepkový med
o Chuťově nevýrazný až neutrální jemná květová chuť
o Velmi světlý med, barva 20-30mm
o Aromaticky neutrální
o Původ nektaru a pylu je především z květů řepky olejné
o Extrémně rychle krystalizující med – do dvou týdnů od vytočení
- Argentinský květový med
o Chuťově velmi bohatý s nádechem tamní bohaté divoké přírody se spoustou výrazných chutí
o Med spíše tmavý, barva 70-80mm
o Aromaticky velmi bohatý, spousta vůní jednotlivých exotických rostlin
o Obvykle je to směs nektarů a medovice z argentinské bohaté přírody, převážně řešetlákovité rostliny a eucalyptus
o Velmi vysoký obsah včelích enzymů, minerálů a vitamínů
o Vydrží v tekutém stavu až 1 rok
- Kubánský květový med
o Velmi příjemná květová chuť s tóny kouře
o Středně tmavý květový med, barva 50-60mm
o Příjemné sladké aroma
o Původem hlavně z květů palmy královské a citlivky stydlivé
o Vydrží tekutý cca 6 měsíců
- Mexický avokádový med
o Velmi výrazná sladová chuť
o Extrémně tmavý med (jeden z nejtmavších na celém světě), barva 140-150mm
o Velmi výrazné aroma
o Původ medu jsou květy avokádových rostlin
o Vysoký obsah včelích enzymů, minerálů a vitamínů
o Extrémní doba tekutosti – téměř nikdy nezkrystalizuje
- Moldavský akátový med
o Velmi neutrální jemná ovocná chuť, téměř bez příchutí
o Velmi světlá barva 20-30mm
o Původem medu jsou různé druhy akátů
o Velmi vysoký obsah fruktózy – ovocný jednoduchý cukr
o Extrémní doba tekutosti – téměř nikdy nezkrystalizuje
- Rumunský lipový med
o Velmi silná lipová medicínská chuť
o Světlý med, 30-40mm
o Velmi výrazné lipové aroma
o Hlavním zdrojem nektarů jsou květy a nektar lipových stromů
o Vysoký obsah silic, velmi prospěšné při nachlazení
o Vydrží v tekutém stavu několik týdnů až měsíců
- Španělský kaštanový med
o Jeden z chuťově nejlepších lesních medů vůbec, velmi ostrá, kouřová až pikantní chuť
o Velmi tmavý med, barva 120-130mm
o Silné aroma medovicových medů
o Původem především ze španělského jedlého kaštanu
o Velmi vysoký obsah minerálů
o Extrémní doba tekutosti– téměř nikdy nezkrystalizuje
- Ukrajinský slunečnicový med
o Jemná, neutrální, květová chuť
o Světlý med, barva 40-50mm
o Nevýrazné květové aroma
o Původem především z květů slunečnic bohatých na pyl a nektar
o Krystalizace do 2 až 3 měsíců
- Tanzánský lesní bio med
o Velmi výrazná a bohatá ovocná chuť, lehce kouřová
o Extrémně tmavý med, barva 140-150mm
o Velmi výrazné kořeněné aroma
o Původem z rostlin rodu marquesia a Brachystegie z čeledi bobovitých rostlin
o Vysoký obsah včelích enzymů, minerálů a vitamínů v BIO kvalitě
o Extrémní doba tekutosti – téměř nikdy nezkrystalizuje