Hlavní obsah
Jídlo a pití

Blendování medu je práce pro medového someliéra

Foto: Medokomerc, s dovolením autora

Český med můžete dát i do kávy.

V souvislosti s příchodem respiračních onemocnění v tuto dobu se také objevuje téma zvýšené spotřeby medu, jeho kvality a nabídky v obchodech.

Článek

Někteří lidé např. na sociálních sítích řeší, proč na sklenici medu z obchodu je napsáno: „Původ medu ze zemí: Argentina, Česká republika, Kuba, Moldávie, Ukrajina, Uruguay.“ Co to vlastně znamená? Proč je v jedné sklenici medu namícháno tolik různých zemí? Nejde o podvod? O odpověď jsme poprosili člověka z nejpovolanějších, medového someliéra Milana Špačka z největší české medařské společnosti, která se zpracováním, balením a prodejem medu zabývá.

Co je vlastně med?

Med je potravina přírodního původu, která pochází od včel. Včely sbírají nektar nebo sladké šťávy, které ve svém trávicím ústrojí obohatí o biosložku. Výsledkem je zdravá superpotravina 100% přírodního původu, která obsahuje jednoduché cukry, minerály, vitamíny bílkoviny, aminokyseliny a enzymy, které lidské tělo umí využít.

Každý med je však trochu jiný. Jeho chuť, vůně a barva se liší v závislosti na původu medu. V odborné literatuře se uvádí, že neexistují 2 stejné identické medy a je to naprostá pravda. Vždy je konkrétní med složen z trochu jiných zdrojů nektaru. Dá se tedy říci, že samy včely med blendují (míchají), když do medu z ovocných stromů přidají například med z lučních květů. Mísení více druhů jednodruhových medů je tak tedy naprosto přirozený proces. Aby byl med čistě jednodruhový, musely by včely být v okruhu 5 kilometrů obklopeny pouze jedním zdrojem nektaru, který by postupně přeměnily v med. V přírodě však takovéto podmínky reálně neexistují. Často tak bývá med namíchán z mnoha různých nektarů a sladkých šťáv.

Jak se míchá med pro české jazýčky?

Milan Špaček, který se výběrem, ochutnáváním a správným vyvážením medů pro české spotřebitele zabývá už řadu let, vysvětluje celý proces takto: „Naše logika blendování medu je velmi jednoduchá a je identická s logikou blendování whisky. Smísit více druhů, aby se dosáhlo optimální chuti, vůně a barvy při dosažení odpovídající tekutosti medu. Každý region má vlastní specifické druhy medu a každý druh se vyznačuje trochu jinými senzorickými a fyzikálně-chemickými charakteristikami. Naším úkolem je tedy nakoupit různé druhy kvalitních medů z celého světa a namíchat je tak, aby naši zákazníci byli spokojeni. Díky správným recepturám dosahujeme požadované chuti, barvy a vůni medu, při zachování optimálního poměru enzymů, minerálů a vitamínů. Lze také ovlivnit fyzikální vlastnosti, jako je krystalizace, která je pro mnoho zákazníků nežádoucí. To je naším úkolem, a toho dosahujeme nákupem kvalitního medu od prověřených dodavatelů a kontrolou v německé laboratoři QSI, abychom zaručili prvotřídní kvalitu pro naše zákazníky,“ dodává Milan Špaček.

Foto: Medokomerc, s dovolením autora

paletka chutí medu

A jaké jsou tedy některé senzorické a fyzikální vlastnosti zajímavých medů, které konkrétně zpracovávají?

- Český řepkový med

o Chuťově nevýrazný až neutrální jemná květová chuť

o Velmi světlý med, barva 20-30mm

o Aromaticky neutrální

o Původ nektaru a pylu je především z květů řepky olejné

o Extrémně rychle krystalizující med – do dvou týdnů od vytočení

- Argentinský květový med

o Chuťově velmi bohatý s nádechem tamní bohaté divoké přírody se spoustou výrazných chutí

o Med spíše tmavý, barva 70-80mm

o Aromaticky velmi bohatý, spousta vůní jednotlivých exotických rostlin

o Obvykle je to směs nektarů a medovice z argentinské bohaté přírody, převážně řešetlákovité rostliny a eucalyptus

o Velmi vysoký obsah včelích enzymů, minerálů a vitamínů

o Vydrží v tekutém stavu až 1 rok

- Kubánský květový med

o Velmi příjemná květová chuť s tóny kouře

o Středně tmavý květový med, barva 50-60mm

o Příjemné sladké aroma

o Původem hlavně z květů palmy královské a citlivky stydlivé

o Vydrží tekutý cca 6 měsíců

- Mexický avokádový med

o Velmi výrazná sladová chuť

o Extrémně tmavý med (jeden z nejtmavších na celém světě), barva 140-150mm

o Velmi výrazné aroma

o Původ medu jsou květy avokádových rostlin

o Vysoký obsah včelích enzymů, minerálů a vitamínů

o Extrémní doba tekutosti – téměř nikdy nezkrystalizuje

- Moldavský akátový med

o Velmi neutrální jemná ovocná chuť, téměř bez příchutí

o Velmi světlá barva 20-30mm

o Původem medu jsou různé druhy akátů

o Velmi vysoký obsah fruktózy – ovocný jednoduchý cukr

o Extrémní doba tekutosti – téměř nikdy nezkrystalizuje

- Rumunský lipový med

o Velmi silná lipová medicínská chuť

o Světlý med, 30-40mm

o Velmi výrazné lipové aroma

o Hlavním zdrojem nektarů jsou květy a nektar lipových stromů

o Vysoký obsah silic, velmi prospěšné při nachlazení

o Vydrží v tekutém stavu několik týdnů až měsíců

- Španělský kaštanový med

o Jeden z chuťově nejlepších lesních medů vůbec, velmi ostrá, kouřová až pikantní chuť

o Velmi tmavý med, barva 120-130mm

o Silné aroma medovicových medů

o Původem především ze španělského jedlého kaštanu

o Velmi vysoký obsah minerálů

o Extrémní doba tekutosti– téměř nikdy nezkrystalizuje

- Ukrajinský slunečnicový med

o Jemná, neutrální, květová chuť

o Světlý med, barva 40-50mm

o Nevýrazné květové aroma

o Původem především z květů slunečnic bohatých na pyl a nektar

o Krystalizace do 2 až 3 měsíců

- Tanzánský lesní bio med

o Velmi výrazná a bohatá ovocná chuť, lehce kouřová

o Extrémně tmavý med, barva 140-150mm

o Velmi výrazné kořeněné aroma

o Původem z rostlin rodu marquesia a Brachystegie z čeledi bobovitých rostlin

o Vysoký obsah včelích enzymů, minerálů a vitamínů v BIO kvalitě

o Extrémní doba tekutosti – téměř nikdy nezkrystalizuje

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Sommelierství

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz