Hlavní obsah
Názory a úvahy

Komentář: Lesk a bída influencerů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: ig: @jsemvobraze

Ig: @jsemvobraze

Instagramový profil Jsem v obraze je zajímavý přírodní úkaz, kde se na kolbišti retence pozornosti uživatelů střetává Prigožinův krvelačný orchestr s informací, že tvůrkyně používá menstruační kalhotky značky Snuggs.

Článek

Na to všechno z výšky pohlíží komunisty zavražděná národní socialistka a feministka Milada Horáková.

Johana Bázlerová se na svém instagramovém profilu Jsem v obraze snaží stravitelnou formou informovat o aktuálních tématech, politice i positive vibes. V jednom z novějších postů moji pozornost zaujalo motto: Equal rights for everyone doesn’t mean less rights for you…it’s not a pie. Toto sdělení se nachází v příspěvku, jehož funkcí je propagace rozhovoru autorky a Kryštofa Stupky v časopise Heroine. Probírají zde témata jako aktivismus, lidská práva a vše ostatní co je pro generaci Z tak zajímavé a důležité. To celé ve spolupráci se světovým výrobcem domácích spotřebičů a elektroniky Dyson. S tímto mottem nelze než souhlasit. Lidská práva nesmějí být koláčem, který se dělí na základě zásluhovosti či jiné v tomto případě absurdní metriky. Ale bez práce nejsou koláče!

Firma Dyson se prezentuje jako jedinečná a inovativní. To jsou slova popisující mediální obraz, který se výrobce domácí elektroniky snaží vštípit do představ svých zákazníků. Podívejme se zběžně jak si stojí společnost Dyson v oblasti práv zaměstnanců. Jaký vliv na to má její zakladatel sir James Dyson? Je příhodné spojovat tuto společnost a osobu s ochranou práv pracujících či dokonce bojem za jejich rozšíření?

Foto: Martin Švehla

Zmíněný příspěvek z instagramového profilu Jsem v obraze.

Mírný pokrok mimo omezení zákona

V roce 2012 volal James Dyson po volnějších pracovních zákonech a kratších závazcích na pronájem továren. Roztomile paternalisticky působí jeho výrok: „Nemyslím si, že odborové organizace by byly k něčemu užitečné. Ukazují vše jako rozdělující. Jakožto moderní zaměstnavatel se musíte o lidi starat dobře.“ Tyto „výdobytky“ současného pracovního trhu, které musí Dyson jako účastník na straně poptávky respektovat, jsou zásluhou právě snahy odborových organizací za humanizaci práce a ne samozvaných vizionářů.

Dyson se také nevybíravě vyjádřil ke snaze britské vlády rozšířit práva zaměstnanců na možnost volby práce z domova. Označil britskou vládu za „ekonomicky nevzdělanou“ a sebezničující. Na toto vyjádření reagoval dnes již bývalý zaměstnanec firmy Dyson. Dle jeho slov patří Dysonův přístup k managementu do viktoriánské doby a nazval ho dinosaurem. Zaměstnanci v době koronavirové krize byli nuceni nastoupit na pracoviště fyzicky v rozporu s doporučením vlády.

Moderní zaměstnavatel

Za závojem líbivého mediálního obrazu evangelistů technologického pokroku se ale mají skrývat život ohrožující pracovní podmínky, nehygienické ubytování, až osmnáctihodinové směny, omezování přestávek pro vykonání fyziologických potřeb, dokonce fyzické týrání (mučení, napadání). Toto vše je obsahem žaloby proti společnostem Dyson Technology, Dyson Limited a Dyson Malaysia ze strany pracujících v továrnách ATA Limited. Společnost Dyson všechna obvinění popírá a dle slov právního zástupce poškozených Ollivera Hollanda se vše snaží zamést pod koberec. Obvinění nabývají takové vážnosti, že se jimi začal zabývat také Americký úřad celní správy a ochrany hranic.

Foto: Martin Švehla

Zmíněný příspěvek z instagramového profilu Jsem v obraze.

Britský Andrej?

Budiž třešničkou na dortu kontrast mezi merchem Jsem v obraze obsahujícím symboliku EU a faktem, že sir James Dyson patří mezi přední zastánce odchodu Velké Británie z Evropské unie. Skoro až podezřele příhodně se jeví srovnání s některými praktikami Andreje Babiše, proti kterému se Johana Bázlerová na profilu Jsem v obraze otevřeně vymezuje. Jedná se o jednoho z největších vlastníků zemědělské půdy ve Spojeném království. (Fun fact, vlastní jí více než královská rodina.) A co je ještě lepší? Byl i největším příjemcem zemědělských dotací. Na vztah mezi Jsem v obraze a ODS, která dotace spíše odsuzuje, se podíváme příště.

Nechť čtenáři sami posoudí, zda se postoje konkrétních influencerů shodují s názory představitele a praxí společnosti Dyson. Takto by klidně mohli spolupracovat s Agrofertem. Možná cíleně opomíjejí ve svých vystoupeních celé aspekty lidských práv. Můžeme brát úsilí těchto osob o společenskou změnu za upřímné, nebo se jedná o tragikomickou narcistní pózu?

Autor je majitelem vysavače V11 a čističky vzduchu značky Dyson.

Článek původně vyšel na serveru Studentské listy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám