Hlavní obsah
Internet a technologie

Jak dostat ChatGPT do úzkých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Martin Tůma - vytvořila AI VaibeAI

Hrajeme si s ChatGPT aneb tohle ještě není inteligence.

Článek

Dnes večer padla řeč na téma co je inteligentní a co ještě ne a v této souvislosti byla zmíněna i ChatGPT. Vyzkoušel jsem na ní příklad a to následující:

Ve třídě je 30 kluků. Na lyžařský výlet jelo 28 kluků a všechny holky, což bylo přesně 95% celkové počtu žáků. Kolik je ve třídě celkem žáků a kolik z toho jsou holky.

Jasně, řešení je 40 celkem a 10 holek, pro žáka 9. třídy zábava na minutu, ale ChatGPT se kroutil a kroutil. Bohužel nám nedošlo, že se z vlastních chyb učí, takže se mu na desátý pokus podařilo najít správné řešení, ale s klidem nám tvrdil, že ve třídě je 2.85 holek a podobné nesmysly. Prostě věci, které lidská mysl na první dobrou vyhodnotí jako nesmysl. ChatGPT to ale ze své podstaty neumí, on zná jenom řešení, na kterých se už učil a z nich dokáže interpolovat nejpravděpodobnější podobnost a po ni sáhne.

Jak jsem psal, učí se z vlastních chyb, proto jsem ji přichystal další záludnost ze základní školy:

Mezi Brnem a Prahou je to 200 km. Z Brna vyrazí vlak do Prahy rychlostí 80 km v  9:00 ráno. Z Prahy vyrazí do Brna vlak rychlosti 100 km v 10:00 ráno. Kde se oba vlaky potkají.

A tady máme odpověď ChatGPT:

Foto: Martin Tůma

Screenshot

Prosím, neříkejte mu správné řešení :). V diskuzi pod článkem to můžeme probrat, případně uvítám i vaše nápady, které AI zmatou. A ještě nakonec, obrázková AI VaibeAI si takto představuje koně ve skafandru:

Foto: Martin Tůma - vytvořeno AI VaibeAI

Kůň ve skafandru

Jaké obludnosti se povedly vám? Podělte se s námi v diskuzi

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám