Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jak léčit závislost na poště - poštaholismus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiří Vítek / Seznam.cz

Podle vzoru alkohol je chorobná závislost alkoholismus, tak potom pošta – poštaholismus. Vidím naší společnost plnou poštaholiků a mám pár navrhů, jak to léčit. Pozor – článek obsahuje nadsázku, ironii a sarkasmus.

Článek

Balík do ruky a jeho (ne) doručování

Možná to znáte z vlastní zkušenosti a pokud ne, považujte se za šťastlivce: Po dni stráveném na home office najdu ve schránce oznámení o tom, že jsem by jako adresát byl nezastižen doma a že si mám Balík do ruky jako obvykle vyzvednout na poště. Druhý den ráno se tedy rozloučím se ženou a s dětmi a vybaven spacákem, karimatkou, zásobami na tři dny se vydám kempovat do fronty na nejbližší poštu. Jsem tam obklopen lidmi, kteří žmoulají v ruce lísteček, na pípnutí displeje se jim na okamžik rozzáří oči očekáváním, aby poté opět upadli do tupé apatie. Zase to nebylo jejich číslo. Displej zabliká dvakrát, třikrát, bohužel držitel výherního lístku už není mezi námi. Nebojte se, nezemřel, ale už to prostě vzdal.

Podobným situacím se samozřejmě vyhýbám jako čert kříži. Co jsem ale nevěděl, když jsem před Vánocemi nakupoval na netu, bylo, že Balíkovnu též provozuje pošta. Vzhledem k tomu, že daný shop nabízel dopravu pouze Balíkovnou, řekl jsem si nu co a  vybral jsem si pobočku v malém obchůdku nedaleko místa bydliště. Vše mělo být v pohodě, ale v tom mi přišel mail, že moje zásilka byla bez udání důvodu přesměrována na poštu. Vystát frontu na balík před svátky by bylo moc i na stoického jogína, nezávislého na požitcích, jež nabízí tento svět a následná interakce se slečnou na přepážce už očadila nejednu křišťálovou karmu.

V oblasti balíků se pošta zasekla v minulém století. Dodnes je pořád nutné napsat ručně doručenku na papír, aby to mohla paní na přepážce ručně nadatlovat do systému. Za barákem máme Uloženka box, balík tam pošlu i přijmu a všechno si zařídím přes mobil.

Možná léčba?

Pošta má celou řadu nemovitostí na lukrativních místech, kde už dávno podobné boxy mohla mít. Obzvláště na vesnicích, kde je otevírací doba pošty v úterý a potom až v zimě, by se to hodilo. Mohla by sdílet s různými alternativními dopravci a mít tak podíl i na jejich kousku koláče. Vždyť velká část práce na pobočce je na úrovni chytrého automatu, což by dokázala obstarat aplikace na webu nebo v mobilu, jako u Uloženky či jiných dopravců. Ale to by pošta musela inovovat a o své práci přemýšlet, což jak známo bolí. Řadě manažerů nikdo neřekl, že mozek není jako mýdlo, že se používáním nezmenšuje. A tak se zadávají studie, proč lidi končí se SIPO, přitom by za to mohli mít už chytrou appku v mobilu a pár pilotních boxíků. Klidně i na dopisy.

Peněžní služby

Chápu seniora, na kterého se děti vykašlaly a on si sám neumí zřídit účet, platební kartu a podobné věci, natož pracovat v internetovém bankovnictví. Pro něj je pošta jedinou možností, jak dostat svůj důchod, ale takových nešťastníků snad mnoho není. Nicméně pořád u nás existují oblasti, kde i když si necháte důchod posílat na účet, tak s platební kartou moc parády neuděláte. Možné řešení tam, kde místo bankomatu mají vlci svá doupata je zřídit si účet třeba u ČSOB a nechat si poslat hotovost až k domovním dveřím. Jediné, co to kazí, že vám tu hotovost donese pošťák anebo vám ji uloží k vyzvednutí na poště. Ale doufejme, že se podobné oblasti budou zmenšovat a hlavně že se děti budou starat o svoje rodiče, že jim zřídí účet a když bude babička nebo děta potřebovat vybrat peníze, tak je svezou k nejbližšímu bankomatu anebo jim dovezou peníze rovnou. Další důvod poštaholismu by tak mohl být eliminován.

SIPO a další věci

Nedávno jsem si zrušil SIPO, důvody, které mne k tomu vedly popisuji zde, takže se mi tím podařilo omezit potencionální interakci s poštou na naprosté minimum. Jediné, co neovlivním je, pokud někdo pojme úmysl mi poslat dopis, ale od toho máme schránku a dotyčnému vysvětlím, jak se používá mail, SMS nebo MMS.

Přitom když se rušily pošty, objevil se dav poštaholiků, který nad tím ronil krokodýlí slzy. Co jim chybí, to nemají mail? Losy si můžou koupit v trafice, stejně jako velkou většinu toho šuntu, co mají na poště vystavený za sklem přepážky, že skoro není vidět skrz a trafiky mají lepší otevírací doby. Pojištění se přinejhorším sjedná přes telefon, o balících už byla řeč. Na zbytek je Datová schránka nebo jiné a lepší on-line služby spojené s bankovní identitou atd. Možná Czech Point, ale ten je i na obecních a dalších úřadech.

Pořád je tu možnost pro zavilé poštaholiky si provozovat vlastní poštu. Jenomže to něco stojí, celkem dost peněz, jako každá závislost. Chce to léčbu :)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám