Hlavní obsah
Názory a úvahy

SIPO - ještě se necháte odírat Českou poštou?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiří Vítek / Seznam.cz

Platíte za službu, která je jinde zdarma. Přehled žádný a navíc: Když někdo zná Vaše spojovací číslo SIPO a má dost drzosti, poměrně snadno od Vás může okrást

Článek

Na začátku tohoto roku proběhla společností krátká aféra ohledně okrádání platičů SIPO. Píše se o ní v níže uvedeném článku: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/zneuziti-sipo-ceska-posta-tran-warehouse-platby-varovani.A230106_134636_ekonomika_alis

Jde o to, že někdo dostatečně drzý si sehnal, asi na darknetu, spojovací čísla SIPO. Potom s Českou poštou uzavřel smlouvu, aby pro něj vybírala platby v rámci SIPO a předal ji ten seznam čísel, které měl. Přestože to byla společnost se základním jměním 1 000 Kč a založená loňského října (https://rejstrik-firem.kurzy.cz/17676444/tran-warehouse-sro/), nevzbudilo to pozornost. Takže Pošta začala od asi 4 000 nešťastníků vybírat peníze.

Zdá se Vám to dneska v době více faktorového ověřování, které nařizuje EU i pomalu na otevření ledničky, zdá se Vám to nemožné? Tak vítejte v realitě.

Pro mne to byla poslední kapka a SIPO jsem v průběhu týdne úplně zrušil. Ono totiž proti tomu obrana sice existuje, ale je velmi otravná. Když na SIPO najdete podivnou platbu, musíte jít na pobočku pošty a tam zaplatit všechno ostatní kromě podivné platby. Navíc není šance se té platby zbavit, dokud to to neodstraní zadavatel nebo s ním pošta nerozváže smlouvu. Představa, jak každý měsíc stojím frontu, abych to udělal a ještě za to poště zaplatím - brrr!

Takže jak jsem psal, než tohle podstupovat, pustil jsem si internetové bankovnictví, otevřel email a web a za týden bylo hotovo. Vzhledem k tomu, že nevím, jaké budou v budoucnu zálohy na kde co, tak E-on, Innogy, MND, ČEZ a ostatní umí platby přes inkaso z účtu, takže s rozumným nastavením výšky inkasa se nemusím bát, co to udělá a nemusím na to myslet. Rozhlas se dá vyřídit na https://poplatek.rozhlas.cz/, televize potom na https://poplatky.ceskatelevize.cz/domacnost, obě dvě instituce mají přímo sekci přecházím od SIPO k bance. Jediné, co byl problém, bylo bytové družstvo, sto let za opicemi. Ale kupodivu, už umí používat mail a poslat mi, na jaký účet mám co platit a za týden bylo hotovo.

Kromě toho, že ušetřím poplatek za poslání výpisu SIPO mailem, to má i jiné výhody. V bance si snadno vyfiltruji, kolik jsem který měsíc za co platil, můžu si vyjet součty a podobné věci, patřící do 21. století a které SIPO neumožňuje.

Chápu, že existuje široká skupina hlavně seniorů, pro které je internet sprosté slovo a nehodlají živit banky. Ale doufám, že i oni mají děti, které jim to pomohou zařídit. Které jim pomohou založit účet, nastavit platby, nasměrovat důchod, vyřídit platební kartu a vysvětlit jim cestu na pobočku. Určitě totiž na té pobočce v bance bude menší fronta, než na poště a nejspíše dostanou i bonbón.

Takže Vám radím, nenechte se odírat poštou přes SIPO a jak praví klasik:

„Na smetiště dějin s tou veteší.“

P.S.: Jak se zbavit závislosti na poště pokračuje zde:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám