Hlavní obsah
Knihy a literatura

Ďáblova bible. Tajemství největšího rukopisu světa, který vznikl v Čechách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Josef Hron; Wikimedia Commons CC BY-1.0

Codex Gigas je největší rukopisnou knihou světa. Dílo měří 92 cm na výšku, více než 50 cm na šířku a váží 75 kg. Podle pověsti měla kniha velkolepých rozměrů vzniknout za jedinou noc.

Článek

Ďáblova bible byla pravděpodobně napsána v dnes již neexistujícím benediktinském klášteře v Podlažicích u Chrudimi na počátku 13. století. Svůj český název kniha získala podle velmi neobvyklého vyobrazení ďábla, které se v knize nachází.

Ručně psaná kniha (kodex) je vázána v dřevěných deskách potažených světlou kůží a zdobených kovovými nárožnicemi. Původně obsahovala 320 pergamenových listů, z nichž osm bylo neznámo kdy z knihy vyříznuto. Kniha o rozměrech 92×50,5×22 cm váží celkem 75 kilogramů. Celý rukopis je napsán latinsky a obsahuje velké množství různých textů. Nalezneme v něm samozřejmě latinský překlad Starého i Nového zákona, ale i kopie encyklopedie Etymologie Isidora ze Sevilly, drobné spisy s lékařskou tématikou, opis Kosmovy kroniky, kalendárium s nekrologem, vyznání hříchů nebo zaklínadla pro vymítání démonů. Nápadně však v knize chybí návod pro vymítání ďábla, přestože benediktinský řád exorcismus prováděl. Text knihy zdobí bohaté iniciály a četné iluminace.

Úplný vznik knihy zůstává dodnes záhadou. Na celém kodexu je fascinující jeho jednotnost. Text je psán stejným rázem písma v téměř celém rozsahu, bez patrného vlivu stárnutí písaře či jeho nemocí, různého počasí nebo nálad. Tyto faktory tedy vylučují možnost, že by text vznikl v písařské dílně. Kniha neobsahuje žádné údaje o svém vzniku či autorovi.

Legenda vypráví, že v podlažickém klášteře žil mnich, který zhřešil. Roku 1212 se měl společně s královskou výpravou vydat do Basileje a zde se seznámit s mágem Michaelem Scottem. Tajemný mág měl následně mnicha seznámit s užíváním temné magie a vyvoláváním Satana. Po mnichově návratu se ale o těchto praktikách měl dozvědět opat podlažického kláštera který žádal jako trest pro mnicha zazdění zaživa. Mnich se tomuto trestu chtěl vyhnout a proto navrhl, že za jedinou noc sepíše největší knihu, která bude obsahovat všechnu moudrost světa. Mnich dostal veškerý materiál potřebný k sepsání takového díla a pustil se do práce. O půlnoci mu ale bylo jasné, že svou knihu nestačí do svítání dokončit. Vyvolal proto ďábla, kterému slíbil svou duši, pokud mu knihu pomůže dokončit. Ďábel mu vyhověl, a tak byla kniha do svítání dokončena. Proslulou ilustraci ďábla měl následně mnich do knihy zakreslit z vděčnosti.

Realita vzniku Ďáblovy bible bude ale pravděpodobně někde jinde. Pokud by písař denně napsal jeden sloupec (asi 106 řádků) a pracoval šest hodin každý den od pondělí do soboty, trvalo by mu přibližně pět let, než by text dokončil. Jestliže by si písař sám také linkoval řádky a tvořil všechny zdobné iniciály a iluminace, trvalo by dokončení celé knihy asi dvacet, možná dokonce třicet let. Jak přesně největší rukopisná kniha světa vznikla se už ale asi nikdy nedozvíme.

Přestože kniha vznikla v tehdejším Českém království, nemůžeme si originál bohužel nikde na našem území prohlédnout. Originální rukopis byl roku 1648 odvezen Švédy jako válečná kořist a nyní je uložen v Královské knihovně se Stockholmu. V Čechách tedy nadále existuje pouze unikátní kopie knihy.

Zdroje:

https://wwwold.nkp.cz/files/codex_gigas.pdf

https://www.kudyznudy.cz/aktuality/tajemstvi-dablovy-bible-kdy-vznikla-kdo-ji-napsa

https://cs.wikipedia.org/wiki/Codex_gigas

https://junior.rozhlas.cz/tajemna-dablova-bible-je-nejvetsi-rucne-psanou-knihou-vazne-vznikla-v-cechach-a-8749591

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz