Hlavní obsah
Zdraví

Co bude platit při hubnutí právě na vás?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

Během let se mi v mojí nutriční poradně prostřídalo mnoho povah a typů klientů. Vypozorovala jsem, co platí a co potřebují jednotlivé typy lidí, aby u svého předsevzetí zhubnout vydržely. A tak jsem zde sepsala nápady, co může zabírat právě na vás.

Článek

Pro moji práci znamená nový rok především otevřít dveře své nutriční poradny (se kterou v lednu 2023 začínám devátý rok působení), dalším novým klientům, kteří budou chtít pomocnou ruku a ucho k naslouchání v plánech ohledně změny stravování, životního stylu, redukce hmotnosti, nabírání na tělesné hmotnosti či podpory svého zdraví.

Během let se mi v poradně prostřídalo mnoho povah, nátur, temperamentů a typů klientů. A tak jsem mohla vypozorovat, co platí a co potřebují jednotlivé povahy a typy lidí, aby u svého plánu vydrželi. Aby vydržely v tom, že když se pro něco rozhodnou (třeba pro hubnutí, přibírání nebo ozdravení jídelníčku), tak je to po měsících nepřestane bavit.

Protože ze začátku funguje nadšení (nebo naštvání se na sebe), očekávání, naděje, chuť dělat změny… Ale vydržet to měsíce nebo léta? To je teprve to umění! A tak jsem tady pro vás sepsala nápady, co může zabírat na určité „typy lidí“, aby ve svém cíli vytrvaly. No je to sranda, pojďte se schválně v následujících řádcích najít (nebo své blízké) a můžete tak se sebou v oblasti daného předsevzetí lépe pracovat.

Co ve změně stravování/hubnutí potřebují určité typy lidí, aby ve svých předsevzetích vytrvaly:

„Puntičkáři aneb perfekcionisté“

Pokud se do změny stravování pustí puntičkáři, pak to jsou obvykle lidé, kteří když se zajedou v nových změnách ve stravování, tak jsou často až úzkostlivě přesní a striktní. Jsou zásadoví a někdy až neoblomní. Jídlo váží na gramy, mají pravidelné rozestupy mezi jednotlivými chody a poměrně málo hřeší. Když se do nich ohledně jídla někdo naváží, jsou popudliví a neteční. V podstatě si myslí: „Nemluvte mi do toho, moc dobře vím, co a proč to dělám.“ Jak je patrné, tito lidé nebudou mít takový problém s disciplínou, vůlí nebo vytrvalostí. Co tedy potřebují tyto typy lidí, aby ve své vizi vytrvaly? Překvapivě umět v jídle i hřešit. Popustit otěže. Vnést do svého stravování lehkost. V podstatě jim doporučuji, aby si klidně jednou za týden/dva týdny vědomě dopřáli svoje oblíbené jídlo/dezert, a to i za podmínek, že to nesplňuje jejich kritéria a zásady ohledně správného výběru pokrmu. Ať na chvíli zapomenou na zajetá opatření a okusí i radost z chuti oblíbeného „nezdravého“ jídla. Pro tyto lidi je to vlastně naopak výstup z komfortní zóny, protože bezpečné je pro ně to, co znají a co jim funguje.

„Perfekcionisté tedy občas potřebují vědomě popustit otěže, zásady a disciplínu. Potřebují si umět i‚zahřešit‘.“

„Konzervy“

Takto nazývám lidi, kteří jsou těžcí rutináři. Odpůrci změn. Jako by tito lidé říkali: „Nééé, na co to mám sakra zase měnit, když to funguje?“ Jsou to lidé, kteří ve stravě sklouzávají k jednotvárnosti. Jí skoro pořád to samé. Protože je to vyzkoušené, ověřené, zajeté, tak proč jíst něco jiného? No třeba proto, že někdy jim to jejich konzervativní stravování začíná ničit postavu nebo zdraví. Třeba proto, že je občas potřeba vylézt i z komfortní zóny a hodit tam záměrně nějakou změnu. A také proto, že těmto lidem často ve stravování chybí pestrost. Aby svoje hubnutí nevzdali a nestalo se pro ně další rutinou, potřebují záměrně a vědomě nastolovat drobné změny. Těmto svým klientům radím, ať třeba každý týden zkusí nový recept. Každý týden novou potravinu, kterou nikdy neochutnali. Nebo ať při návštěvě restaurace zavřou oči a píchnou v jídelním lístku někam naslepo, a to si pak dají. :) Prostě se vyhodit ze stereotypu, nudy a jednotvárnosti. Někdy jim pomůže, když mají vedle sebe někoho, kdo jim to vždy laskavě připomene, aby na to sami nezapomínali.

„Konzervy potřebují vědomě nastolovat pestrost v jídelníčku. Také zařazovat pozvolné a nenápadné nebolestivé změny.“

„Lídři“

Na to, aby vedoucí, ředitelé, manažeři a lídři ve změně stravování/hubnutí na své cestě vydrželi, tak potřebují především někoho, kdo jim bude jídlo připravovat a možná i servírovat až pod nos. Mohou to být lidé velmi zaměstnaní a časově vytížení, a i když je jídlo pro ně požitkem, někdy ho vynechávají pro nedostatek času, jedí ve spěchu, u počítače, při pracovním obědě apod. Mají myšlenky obvykle úplně jinde než u jídla. A pak je může dostihnout velký hlad, chutě na nezdravá tučná či energeticky bohatá jídla nebo přejídání. Lídrům může sedět jídlo i jen 3× denně, protože se nemusí „obtěžovat“ se svačinami. Typické jsou pro ně velké večeře, protože už jsou třeba v klidu domova nebo někde v restauraci. K tomu často připojují i alkohol (včetně vína a piva – ano, i to je alkohol). :) Těmto lidem velmi prospívá opečovávatelská manželka, která jídlo připraví a nabalí. Nebo osobní asistentka, manažerka stravování nebo krabičková dieta.

„Lídři jednoduše obvykle potřebují někoho, kdo jim jídlo připraví a postará se o to, aby v předsevzetí dlouhodobě vydrželi.“

„Ajťáci, umělci, kreativci, lidé ve flow…“

Tahle partička lidí je typická tím, že když se zabere do práce či tvůrčí činnosti, přestává pro ně existovat nejen okolní svět, ale i jejich vlastní potřeby. Tak se zaberou do práce díky stavu „flow“, že nevnímají čas, prostor ani potřeby. Na to, aby se napili nebo najedli, tak potřebují vytrhnout se z činnosti, což je často nepříjemné, neboť někdy člověk prostě nechce přetrhnout tu tvůrčí nit. Co tedy potřebují lidé ve flow? Udělat si na jídlo čas, pravidelné pauzy, někomu vyloženě sedí i nastavení upomínky či budíku na jídlo. Také jim velmi svědčí pohybová aktivita, aby nedocházelo k tuhnutí pohybového aparátu z jednostranné tvůrčí pozice či celodenního sezení.

„Tvůrčí lidé si potřebují vědomě udělat na jídlo a pohyb čas (i za cenu využití připomínačů).“

„Vědátoři a badatelé“

Tato skupinka lidí potřebuje v jídle kvalitu. Smysl. Etické zacházení se zvířaty. Ekologické obaly. Podporování lokálních značek. Bio potraviny. Fair trade. Potřebují informace o tom, co jedí. A také potřebují pochopení a podporu od svého okolí a blízkých, kteří jim často nerozumí, jejich chování jim rozmlouvají a zlehčují. Věřte, neuděláte jim větší radost, než když jim koupíte bio fair trade bezobalový produkt. Získáte si je víc než čímkoliv jiným. Co tedy potřebují krom kvalitních informací a produktů nejvíce? Pochopení ze strany okolí. Na cestách potřebují plánovat kde a co budou jíst nebo kde si budou moct kvalitu pořídit. Tak jim v tom zkuste pomoct nebo je alespoň neshazovat.

„Vědátoři a badatelé potřebují mít ve stravování smysl, kvalitu a také podporu blízkých lidí.“

„Emoční a stresoví jedlíci“

Lidé, kteří mají sklony k emočnímu jedení jsou často citliví lidé se sklonem k psychické a náladové nestabilitě. Mohou se více stresovat, být nervózní a netrpěliví. Jsou více citliví na jakoukoliv kritiku, nespravedlnosti, stres, trápení a těžké situace. Co jim ve stravování velmi svědčí, a co bych jim velmi doporučila, je jíst pravidelně a mít jednotlivá jídla velmi vyvážená a vyladěná. Opustit sladkosti, alkohol a energeticky bohatá jídla, která ještě více podporují emoční zajídání. Stejně tak je pro ně velmi prospěšná pravidelná pohybová aktivita a kvalitní a pravidelný spánek. Za velmi důležité bych u těchto lidí viděla práci na sobě a třeba i nějaké pravidelné psychoterapie, koučink a techniky na zvládání stresu, emocí, strachů. Nebo alespoň nějakou kamarádku/partnera či jiného člověka, kterému se mohou vypovídat a vypustit nahromaděné emoce, které by se jinak přetavily v emoční nájezd na ledničku.

„Emoční jedlíci potřebují vyladěné a pravidelné stravování, kvalitní spánek, pravidelný pohyb a nějaké ucho k naslouchání (nebo třeba psaní deníku).“

„Lidé pohodlní“

Lidé pohodlní, flegmatičtí se velmi obtížně motivují k nějakým změnám či opatřením, pokud nejsou do dané věci vyloženě zapálení. Když nemají vášeň, zápal a motivaci pro danou věc, dělá jim problémy u toho vydržet. Mají sklony ke zpohodlnění. Ke ztrátě zájmu. Pokud se rozhodnou měnit stravování nebo třeba hubnout, tak ze začátku se do toho pustí s vervou, ale postupně na nadšení i v opatřeních velmi razantně chladnou. Pokud se daná situace pro ně nestane radostí, zájmem, vášní, tak mají problém vytrvat, a naopak sklouzávají do starých kolejí. Co ve změně stravování/hubnutí potřebují? Pořád nějaké stimuly. Různé výzvy. Soutěže. Aby je někdo táhnul, burcoval, motivoval, „hlídal“. Ale jemně, nesmí se to přelít do toho, že je to prudí a obtěžuje, aby se nestávali averzní nebo rezistentní.

„Lidé pohodlní potřebují v jídle nezabřednout. Potřebuji časté výzvy, motivace, soutěže a jiné stimuly. Také jim vyhovuje, když jim někdo pomáhá a podporuje.“

„Labužníci, chaotici, lidé bez řádu, spontánní lidé, společenští extroverti, baviči…“

Tahle skupinka je nejméně strukturovaná. Jsou to lidé nezávislí, veselejší povahy, lidé, kteří nemají moc řád, pravidla, pravidelnost a ohraničenost. V neposlední řadě mají v jídle nejmenší vůli. Jedí, kvůli chuti, přitažlivosti vzhledu jídla a požitku. Nebo kvůli ostatním lidem. Je snadné je k nějakému jídlu přemluvit, něco jim doporučit, nadchnout je. Podléhají chutím velmi snadno. Rádi popíjí nebo jedí ve společnosti jiných lidí. Co tedy potřebují, aby vydrželi na cestě hubnutí nebo změny jídelníčku? Často jim sedí velmi nenápadné změny. Třeba každý týden něco malého změnit, přidat nebo ubrat. Žádné razantnosti, u toho často nevydrží, protože jen co přijdou na návštěvu nebo projdou okolo kavárny, stejně si tam zase něco dají. V podstatě potřebují mít míru v jídle. Může jim fungovat například používaní Kalorických tabulek, aby alespoň věděli, kdy s jídlem skončit, protože už zase přetáhli denní limit. Také jim může fungovat přerušovaný půst, protože jedení alespoň utnou v určitou dobu.

„Labužníci, chaotici, lidé bez řádu, spontánní lidé, společenští extroverti, baviči… potřebují míru. Třeba aplikace na hlídání kalorií. Nebo skončit s jídlem v určitou dobu. Prostě jídlo nějak ohraničit, zmírnit, zmenšit porce. Zavádět obden či každý týden jednu změnu. Vytvořit nové zvyky a rituály (k tomu můžete využít můj bezplatný léty ověřený online program Za 30 dní k lepšímu stravování). Také doporučuji nechodit moc kolem restaurací, cukráren a obchodů s jídlem. :)“

Uvědomění na závěr:

Každý jsme jiný, na každého z nás platí něco jiného. A pokud jsem v tomto článku na někoho zapomněla, tak to je určitě možné. Také je možné, že na někoho moje charakteristiky a rady platit nebudou. Anebo se možná najdete i ve více typologiích a rady naopak spojíte. Berte to jako nápad a nasměrování buďto na sebe, nebo na někoho, na jehož stravování a zdraví vám záleží.

Každopádně Vám přeji nejen prvotní nadšení do realizace cílů, ale také nápady v jejich vytrvání. Někdy je to o záměrném směrování tam, kam to chceme dostat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám