Hlavní obsah

Dnešní dvacátníci mohou jít do důchodu až v 70 letech

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

Koaliční poslanci společně s ministerstvem práce a sociálních věcí upravili novelu zákona o důchodovém pojištění. Věk odchodu do důchodu poroste bez omezení.

Článek

Ministr práce Marian Jurečka v loni představil dlouho plánovanou důchodovou reformu, kterou minulé vlády nedokázaly nijak zpracovat. Nejvíce diskutovaným bodem byla doba dožití při které měli lidé v penzi trávit průměrně 21,5 let. Svůj věk odchodu do penze se měl každý Čech dozvěděl ve věku 50 let. Původní myšlenka byla, že po dovršení 65 let bude věk odchodu do důchodu růst pomaleji. Po debatě s demografy však došlo ke změně – místo dvou měsíců se bude zvyšovat maximálně o jeden měsíc ročně.

Velkou změnou je, že věk odchodu do důchodu bude neomezeně růst. Nebude brán zřetel na délku dožití. Tuto změnu pozměňovacího návrhu k novele zákona o důchodovém pojištění předložili koaliční poslanci ve shodě s ministerstvem práce a sociálních věcí.

Opozice a odbory tento návrh kritizují. Například místopředseda sněmovny Aleš Juchelka prosazuje zastropování věku odchodu do důchodu na 65 let. To však není zcela rozumné řešení, protože podle demografů bude v roce 2050 třetina populace v důchodovém věku. Tato situace bude vyžadovat hledání a zvýšení finančních prostředků jak pro nové důchodce, tak i pro budoucí generace.

Volba zvyšování o jeden měsíc bez vazby na dobu dožití byla zvolena jako nejsrozumitelnější způsob změny důchodového věku
Jakub Augusta, mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí

Pokud tato novela zákona bude schválena, což je pravděpodobně jisté, dnešní mladí lidé narození po roce 2000 mohou do penze odcházet ve věku 70 let.

Foto: Poslanecá sněmovna

Nový návrh růstu důchodového věku.

U pojištěnců narozených po roce 1973 se důchodový věk stanoví tak, že se k věku 65 let a 8 měsíců přičte takový počet kalendářních měsíců, který se stanoví jako rozdíl v počtu let mezi rokem narození pojištěnce a rokem 1973.

Nové úpravy ohledně odchodu do důchodu počítají s tím, že muži narození v roce 1965 půjdou do důchodu ve věku 65 let. U mužů narozených v letech 1966 až 1973 se odchod do důchodu posune o jeden měsíc. Bezdětné ženy a ženy s jedním nebo dvěma dětmi mají stejná pravidla jako muži. Změna nastává u žen s třemi a více dětmi – s každým dítětem se jim odchod do důchodu posune o 6 měsíců.

Další změna nastává u ročníků narozených po roce 1973. Osoba narozená například v roce 1990, půjde do důchodu v 67 letech a 5 měsících. Osoba narozená v roce 2000 se dočká důchodu v 68 letech a jednom měsíci.

Tento vypočet navržený demografy je tedy přehlednější a úprava spočívá v rozdílu v počtu let mezi mezi rokem narozené osoby a rokem 1973.

Pokud bude novela zákona schválena, zcela jistě nebude veřejnosti přijata. Lidé si však musí uvědomit, že taková změna je důležitá pro naší budoucnost a budoucnost našich dětí a vnoučat. Průměrný věk dožití stoupá, lidé se dožívají vyššího věku. To také souvisí s kvalitním zdravotnictvím. Lidé by o sebe měli více dbát a starat se o své zdraví, chodit na preventivní prohlídky a předcházet vážnějším chorobám.

Anketa

Jste pro zvyšování věku odchodu do důchodu?
Ano
0 %
Ne
100 %
Celkem hlasoval 1 čtenář.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz