Článek
Vánoční Zlín má své kouzlo. Náměstí Míru, nasvícené slavnostními dekoracemi, slibovalo idylickou adventní procházku. S přítelkyní jsme se těšili na punč, vánoční hudbu a samozřejmě na nějakou tu tradiční rychlou pochoutku. Věděli jsme, že na trzích se platí za atmosféru a ceny budou vyšší, než jsme zvyklí z běžných občerstvení. S „trhovou přirážkou“ jsme zkrátka počítali. Ale to, co následovalo, nás skutečně šokovalo.
Přeceňovaný zážitek: Párek za 120 Kč
Po chvilce korzování mezi stánky nám vyhládlo. Zvolili jsme klasiku, která nikdy nezklame (a obvykle ani nezruinuje) – párek v rohlíku. Před stánkem s občerstvením jsme ale strnuli. Na tabuli svítila cena, kterou jsme nečekali:
120 Kč! Sto dvacet korun za párek v rohlíku!
Nemluvili jsme přitom o gurmánské klobáse v křupavé bagetě s domácí hořčicí. Jednalo se o ten standardní, tenký, libový párek a obyčejný rohlík, který v obchodě stojí pár korun. K tomu trocha levného kečupu nebo hořčice.
Zaskočený touto neuvěřitelnou cenou jsem se musel paní za stánkem zeptat, jestli náhodou neudělala chybu. „Dobrý den, 120 korun za párek v rohlíku? Je to tak správně?“
Odpověď mi potvrdila realitu. Paní mi vysvětlila, že se jedná o jejich standardní cenu a že musí pokrýt vysoké náklady na pronájem stánku a energie. Chápal jsem logiku, ale přesto mi přišlo neúměrné, jak se břemeno nákladů promítá do ceny tak obyčejného jídla.
Hořká chuť drahého rohlíku
I přes prvotní šok a rozhořčení jsme neodolali. Hlad zvítězil a atmosféra trhů si řekla své. Koupili jsme si nakonec dva párky v rohlíku. Byly… obyčejné. Rozhodně nechutnaly jako 240 Kč.
Celá tato zkušenost nám ale dala zajímavou myšlenku: Vánoční trhy se pro nás stávají novým Chorvatskem.
To, že si vozíme vlastní jídlo k moři, již beru za standard, který nám ušetří za přemrštěné ceny v přímořských restauracích. A zdá se, že vánoční trhy se ubírají stejným směrem.
Pro příště už nebudeme líní. Pokud mají být trhy tak drahé, že se prodejci musí „zahojit“ na obyčejném párku, raději si s sebou příště vezmeme svačinu z domova. Ušetříme peníze a budeme mít jistotu, že dostaneme kvalitní jídlo za rozumnou cenu. Zlínské trhy si příště vychutnáme očima, ale žaludek necháme plný jídla z vlastní kuchyně.






