Hlavní obsah
Finance

Evergrande: kolaps čínského realitního giganta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Idnes/Reuters

Sídlo China Evergrande Group v Šen-čenu.

Soud v Hongkongu dnes poslal firmu Evergrande do likvidace. Malá lokální firma, založená v roce 1996, ze které vyrostl nemovitostní gigant, tak má potenciál otřást trhy. Nastává snad pro Čínu rok 2008?

Článek

Pokud jste sledovali alespoň po očku dění v Číně, jistě jste zaregistrovali v posledním roce jméno Evergrande. Nyní soud v Hongkongu poslal do likvidace onu čínskou realitní společnost. Symbol krize čínského trhu s nemovitostmi měl závazky v hodnotě 7,5 bilionu Kč. Rozhodnutí bylo odůvodněno tím, že firma od vyhlášení platební neschopnosti před více než 2 lety nebyla schopna nabídnout řádný plán restrukturalizace.

Rozhodnutí ovšem nelze vnímat jako rychlý konec, je to spíše začátek dlouhavého procesu likvidace. Bude velmi zajímavé sledovat postup převzetí kontroly nad dceřinými společnostmi v pevninské Číně, skutečně půjde o zkoušku právního dosahu soudů Hongkongu v Číně. Likvidace bude náročný proces, který nejspíše neskončí nijak pozitivně pro věřitele. Už dříve se soudilo, že z pádu Evergrande mohou vyjít pouze poražení.

Lokální firma, která začala s krédem „půjč si a nakup pozemky, prodej domy dříve než jsou postavené a za utržené peníze splať tomu, kdo ti půjčil“ se po přerodu v gigant a dostání do potíží uchylovala stále k neobvyklejším taktikám, tak třeba, že vývoj nemovitostí byl financován až polovinou mezd zaměstnanců, kteří si museli nakoupit jisté produkty skupiny. A šlo to ráz na ráz: domy nebyly dostavěné, dodavatelům nebylo zaplaceno, lidé, kteří své úspory vložili do fondů na jejich správu, je nejspíše už neuvidí. Na krku má nyní 2 200 žalob, ze kterých by potenciálně mohly plynout závazky až 73 miliard dolarů.

Jedná se o další ze sady událostí ságy krizí čínského realitního sektoru. Ten tvoří čtvrtinu čínské ekonomiky. Situace je nejhorší za posledních 9 let a vše dohromady působí slabý výkon čínské ekonomiky. Jakékoliv otřesy jen narušují důvěru investorů ve schopnost vlády ekonomiku posílit. Jak už jsem ale uvedl, projekty výstavby domů nejspíše v blízké době nebudou rozhodnutím zatím zasaženy.

Odborníci se nicméně shodují, že větší hospodářské důsledky dnešní události by neměly být zrovna silné. K čemu nejspíše dojde, je zhoršení nálady a také k tzv. efektu sněhové koule, totiž obava, že by mohl podobný osud potkat i další podniky. Evergrande není jediná developerská firma, která se dostala do finanční tísně. Jedná se například i o podniky Country Garden či Sunac China Holdings.

Krizi tak bude důležité sledovat i nadále, neboť dnešní provázaný svět reaguje víceméně na kteroukoliv událost. Nepodceňujme tak pád jakési realitní společnosti. Rok 2008 budiž toho důkazem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám