Hlavní obsah

Šokující odhalení: Potraviny, které jíte denně, mohou způsobovat rakovinu

Foto: Unsplash.com

Věděli jste, že některá jídla, která jíme téměř denně, mohou být jednou z příčin vzniku rakoviny? A není to jen o nezdravé stravě, důležité je i to, v čem je jídlo zabaleno.

Článek

Strava hraje klíčovou roli v našem zdraví a může výrazně ovlivnit riziko vzniku rakoviny. Zatímco některé potraviny mají ochranné účinky, jiné jsou spojovány se zvýšeným rizikem této závažné nemoci. Mezi nejrizikovější patří vysoce zpracované potraviny, uzeniny a některé konzervované výrobky. Podívejme se na to, co stojí za jejich škodlivostí a čemu se vyhnout.

Instantní rakovina? Jí to většina z nás

Párky, klobásy, slanina a další uzeniny jsou běžnou součástí české kuchyně, avšak jejich pravidelná konzumace může mít závažné zdravotní důsledky. Světová zdravotnická organizace (WHO) je zařadila mezi prokázané karcinogeny.

Obsahují dusitany a dusičnany, které se v těle mohou přeměnit na nebezpečné nitrosaminy, spojované se zvýšeným rizikem rakoviny tlustého střeva a žaludku. Studie ukázaly, že denní konzumace pouhých 50 gramů zpracovaného masa zvyšuje riziko rakoviny o 18 %.

Cukry, tuky a soli se často skrývají

Vysoce zpracované potraviny jako instantní jídla, mražené polotovary, slazené cereálie a průmyslově vyráběné sladkosti obsahují velké množství cukrů, transmastných kyselin a chemických aditiv.

Tyto látky mohou způsobovat chronické záněty v těle a přispívat k rozvoji rakoviny, obezity i cukrovky. Studie ukázaly, že lidé konzumující vysoké množství ultra-zpracovaných potravin mají o 12 % vyšší riziko vzniku rakoviny než ti, kteří se jim vyhýbají.

Obal udělá potenciální nebezpečí i ze zdravé potraviny

Mnoho konzervovaných potravin obsahuje bisfenol A (BPA), chemikálii používanou při výrobě plastových obalů a ochranných povlaků uvnitř plechovek. BPA může narušovat hormonální rovnováhu v těle a jeho dlouhodobá konzumace je spojována se zvýšeným rizikem rakoviny prsu a prostaty.

Nejvíce ohroženy jsou konzervované polévky, zelenina, rajčatové omáčky a fazole. Pokud se těmto produktům nemůžete vyhnout, volte konzervy označené jako „BPA-free“ nebo dávejte přednost čerstvým a mraženým alternativám.

Co funguje naopak? Aneb jídlem proti rakovině

Naštěstí existují potraviny, které mohou riziko vzniku rakoviny snížit. Mezi nejúčinnější patří:
Brukvovitá zelenina (brokolice, květák, růžičková kapusta) – obsahuje sulforafan, látku s protirakovinnými účinky.
Bobulovité ovoce (borůvky, maliny) – plné antioxidantů, které chrání buňky před poškozením.
Celozrnné obiloviny a luštěniny – podporují zdravé trávení a pomáhají snižovat riziko rakoviny tlustého střeva.
Tučné ryby (losos, makrela) – bohaté na omega-3 mastné kyseliny s protizánětlivými vlastnostmi.
Česnek a cibule – obsahují sirné sloučeniny, které pomáhají chránit před rakovinou žaludku a střev.

To, co jíme každý den, ovlivňuje naše zdraví víc, než si mnozí uvědomují. Omezení konzumace uzenin, zpracovaných potravin a konzervovaných jídel může snížit riziko vzniku rakoviny. Naopak zařazení zdravých, přírodních potravin do jídelníčku pomáhá chránit organismus a podporuje dlouhověkost. Dbejte na kvalitu stravy – vaše tělo se vám za to odvděčí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz