Hlavní obsah
Internet a technologie

Necpěte děti na ty internety

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

O nahatých dětech plnících sociální sítě svých rodičů už toho bylo napsáno opravdu hodně. Tyto extrémní případy dnes nechme stranou a utěšujme se tím, že už jsou dnes spíš výjimkou. Ani jindy však děti nemají být obsahovou komoditou.

Článek

Do obecného povědomí o chování na internetu už snad definitivně pronikla poučka o tom, že nemáme zveřejňovat děti nahaté, děti v trapných situacích nebo děti rozrušené. To už se dnes snad pokládá za samozřejmost. Já však chci jít ještě dál: fotky vašich (nebo cizích, to je fuk) dětí na internet nepatří vůbec.

Influencerky a ti druzí

Začněme příkladem nejkřiklavějším: děti známých osobností nebo lidí, kteří se živí tvorbou obsahu pro sociální sítě. Pokud jejich hlavním tématem není rovnou samo dítě, nezřídka se stává, že mezi reklamy, spolupráce a informace o každodenním životě pronikají fotky a videa roztomilých ratolestí pobíhajících po hřištích ve stylových oblečcích. Holčička během pěti minut „rozkramařila celý obývák“ (čti vytahala tři knížky z polic a stáhla na zem polštáře z gauče)? Chlapeček pomaloval čerstvě natřenou stěnu? Super, mám content, honem s tím ven!

Je nepříjemné sledovat, jak profily s nejrůznější tématikou se poté, co do života jejich majitelů přibyl malý uzlíček radosti, mění na deníčky o spinkání a nespinkání nebo kojení a nekojení (ony proslulé „kojicí fotky“, haha!). Jedna věc je, že řada sledujících na to nejspíš vůbec není zvědavá - podstatnější je, že rodiče od toho nejútlejšího věku zaznamenávají životy svých potomků online, aniž by respektovali jejich soukromí.

Rodičovská sounáležitost ano, ale…

Musíme mít na paměti, že nikdo dnes nedovede s jistotou říci, jakým směrem se vývoj internetu bude dál ubírat. Jiná věc je zato nabíledni: oblastí našich životů, kam zasahovat nebude, bude stále ubývat. Není třeba tomu jít naproti. Oprostěme se od nutnosti sdílet své děti vystavovat veřejnému hodnocení, které s sebou publikování jejich fotek nutně nese. Online prostor je plný lidí, kteří se do něj pravidelně chodí vyzvracet. Z toho je dobré ty nejmladší a nejzranitelnější vynechat.

V dnešní době, kdy se pevné struktury rodinných vazeb proměňují, a nejen v rodičovství často hledáme nové směry, je příjemné sdružovat se v online komunitách, které vyhovují našemu světonázoru a inspirují nás v každodenním životě. To se týká i výchovy potomků. Je úlevné číst zkušenosti jiných rodičů (matek) a ujišťovat se o tom, že se svými proplakanými nocemi nebo záchvaty vzteku není moje dítě jediné na planetě Zemi. To ovšem neznamená, že vše musí být doplněno jménem nebo fotkou (byť vizuální obsah v online prostředí jasně dominuje). Naopak: mluvme konkrétně o zkušenostech, co nejobecněji o tom, kdo je v jejich středu.

Je to nutné?

Ano, někdy je dítě na fotce nebo videu tak kouzelné, roztomilé a prostě úžasné, že podělit se o ni se světem je prostě příliš lákavé. Ten svět by se ale měl skládat z lidí, které dobře známe - rodinných příslušníků, kamarádů nebo známých. K tomuto účelu proto používejme skupinové chaty. Nikdy ne veřejný prostor na svých sociálních sítích. Ten je totiž plný trollů a nepříjemných jedinců, kteří si mile rádi přijdou kopnout - a proč jim k tomu dávat tak snadnou příležitost?

Pokud už se přece jenom rozhodneme publikovat fotografii svého potomka, ptejme se vždy proč. Většinou dojdeme k tomu, že toužíme po pochvalných komentářích, lajcích, snadném dopaminu. Je fér používat k tomuto účelu svoje dítě? Nejspíš ne.

Jedna nevyžádaná rada na závěr

Tenhle článek je nevyžádaných rad plný, přesto si neodpustím ještě jednu, která mi připadá snad nejpodstatnější a zároveň snadno splnitelná: nebuďme osobní. Když už o svých dětech mluvíme online, nepoužívejme první mluvnickou osobu. Zobecňujme svoje zkušenosti. Vyhneme se tak nevyžádaným útokům a invektivám napřímo. Je mnohem jednodušší útočit na matku, která píše, že její Pepíček chodí spát v deset večer než na tu, která píše, že „některé děti chodí spát takhle pozdě“. Protože samozřejmě chodí, ale které přesně, to už na internet nepatří.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám