Hlavní obsah

3 důvody, proč v říjnu nakupovat polovodičové akcie

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Mercurius Pro

Akcie polovodičů měly těžké léto, ale jejich sekulární trendy nezmizí

Článek

Sektor polovodičů v posledním desetiletí překonal výkonnost celého trhu, což odráží širokou závislost na čipech v téměř každém průmyslovém odvětví a v zařízeních denní potřeby. Volatilita, která je tomuto trhu vlastní, však v investorech vyvolává obavy. Nicméně pro investory s dlouhodobou perspektivou delší než pět let by vyhýbání se této potenciálně lukrativní oblasti mohlo vést k promarnění příležitostí k výrazným ziskům.

Svět, který je stále více závislý na čipech a který je poháněn revolucí v oblasti umělé inteligence, naznačuje, že je možná ideální čas investovat do tohoto odvětví. Navzdory propadu čipů během třetího čtvrtletí v důsledku obav, které se nemusí naplnit, zůstává dlouhodobý výhled pozitivní.

Akcie čipů ve třetím čtvrtletí výrazně zaostávaly, přičemž fond VanEck Semiconductor ETF (SMH -2,68 %), který monitoruje 26 předních jmen v sektoru, ve třetím čtvrtletí poklesl o 5,4 % a z rekordních hodnot dosažených v polovině července o závažnějších 11,5 %.

K tomuto poklesu přispěla celá řada faktorů, žádný z nich se však nezdá být pro dlouhodobý výhled sektoru vážně škodlivý. Je pozoruhodné, že špatná výkonnost těchto akcií následuje po výrazném vzestupu na začátku roku. Společnost Nvidia (NVDA -3,66 %), největší držitel akcií SMH, zaznamenala v první polovině roku působivé zisky. V důsledku toho se očekávala následná korekce, přičemž investoři pravděpodobně hledali důvody, proč si zisky zajistit.

Tato záminka se naplnila v červenci, kdy slabá zpráva o zaměstnanosti podnítila obavy z recese. Kromě toho skeptici boomu umělé inteligence v reakci na zprávy o příjmech velkých společností zabývajících se cloudovou infrastrukturou kritizovali značné kapitálové investice, které si čipy vyžádaly při absenci uspokojivého růstu tržeb a zisku společnosti.

Přesto se zdá, že se podmínky zlepšují. Na konci čtvrtletí vykazovala americká ekonomika pozitivní známky, když došlo k oživení růstu zaměstnanosti a poklesu inflace. Federální rezervní systém 18. září snížil sazbu federálních fondů o 50 bazických bodů, což bylo více, než někteří očekávali, a tento krok by mohl povzbudit spotřebitelské výdaje na drahé zboží a zmírnit výdaje podniků.

Trajektorie budování AI podporuje další optimismus. Vedoucí pracovníci v oblasti technologií, včetně předsedy představenstva společnosti Oracle Larryho Ellisona, jsou i nadále optimističtí ohledně potenciální návratnosti pokračujících investic do technologií umělé inteligence. Vzhledem k optimistickému výhledu se zdá, že současný pokles v odvětví UI by mohl být dočasný.

Tento sentiment podporují i výsledky společnosti Micron Technology (MU -3,28 %) za 4. fiskální čtvrtletí, které překonaly očekávání a zároveň nabídly slibný výhled. Je pozoruhodné, že Micron, jeden z pouhých tří významných světových výrobců dynamických pamětí s náhodným přístupem (DRAM), nabízí zásadní pohled na zdraví trhu s čipy.

Na základě aktualizací společnosti Micron přetrvává silná poptávka po jejím produktu HBM (High-bandwidth memory) v datových centrech umělé inteligence, přičemž kompletní kapacita HBM je údajně vyprodána pro rok 2025. Kromě toho vedení společnosti očekává, že růst počítačů a chytrých telefonů s umělou inteligencí bude v příštím roce stimulovat poptávku po neserverových aplikacích DRAM. Prognóza tohoto růstu i jeho důsledky by mohly být pro akcie čipů povzbudivé.

Společnost Micron zůstává velmi optimistická, pokud jde o budoucnost, a předpokládá, že v roce 2025 dosáhne výrazného rekordu v tržbách při výrazně zvýšené ziskovosti.

Kromě výkonnosti jednotlivých společností jsou pro investice do polovodičů příznivé i makroekonomické podmínky. Minulý týden Čína oznámila výrazné hospodářské stimuly a naznačila, že bude poskytnuta další fiskální podpora.

Čínská ekonomika hraje rozhodující roli na světovém trhu polovodičů, který spotřebovává více než polovinu světových čipů. Například navzdory přísným omezením pro používání sofistikovaných polovodičů používá 1,4 miliardy obyvatel Číny řadu čipů v chytrých telefonech, osobních počítačích a serverech, které nejsou určeny pro umělou inteligenci. Kromě toho čínský trh s čistou energií, který produkuje 80 % světové solární energie, rovněž zvyšuje spotřebu čipů, protože vozidla na novou energii vyžadují více polovodičů než tradiční vozidla.

Problémy čínské ekonomiky, které jsou důsledkem vládních zásahů proti technologickým společnostem, dlouhotrvající pandemie COVID-19 a splasknutí realitní bubliny, výrazně ovlivnily spotřebitelské výdaje. Plánované stimuly a strategie oživení ekonomiky jsou v souladu s globální trajektorií pro akcie čipů. Pokud dojde k oživení čínské ekonomiky, mělo by to v příštích letech katalyzovat růst polovodičů.

Vzhledem k těmto úvahám se zdá, že opatrný optimismus je vzhledem k současné situaci pro akcie čipů oprávněný. Investoři by udělali dobře, kdyby sledovali trajektorii tohoto odvětví a věnovali velkou pozornost pohybu budování umělé inteligence, ziskům podniků a čínské ekonomice, přičemž by měli mít na paměti, že volatilita tohoto živého odvětví nezastírá jeho dlouhodobý potenciál.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz