Hlavní obsah
Finance

3 nejbezpečnější akcie Warrena Buffetta, které můžete koupit a držet příštích 20 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Diverzifikace a solidní řízení podporují tyto společnosti a umožňují jim obstát ve zkoušce času a ekonomické volatility

Článek

Investiční strategie světoznámého investora Warrena Buffetta je často přirovnávána spíše k dlouhému závodu než k ruletě. Buffett, který nashromáždil záviděníhodné jmění přesahující 113 miliard dolarů, si získal pověst člověka, který dělá důkladně informovaná a promyšlená investiční rozhodnutí, jež dávají přednost riskantním podnikům. Proto nepřekvapí, že portfolio společnosti Berkshire Hathaway (BRK.A 0,43 %) (BRK.B 0,51 %) tvoří převážně akcie vhodné pro plodný dlouhodobý růst. Nicméně uprostřed řady životaschopných investic může být hledání nejbezpečnějších akcií, které lze koupit a držet po dobu nadcházejících dvaceti let, náročné. Následující tři doporučení označují několik nejméně pravděpodobných akcií, které budou vykazovat obrovskou nevýkonnost.

První volba, Mitsubishi (MSBHF), se může zdát zcela nečekaná, přesto by se možná mohla kvalifikovat jako nejbezpečnější akcie v Buffettově portfoliu. Důležitost udržování diverzifikovaného portfolia je pro investory všeobecně známá a Mitsubishi je důkazem diverzifikovaných investic. Tento japonský konglomerát, který zahrnuje téměř 1 700 společností, působí ve více než deseti průmyslových odvětvích, včetně chemického průmyslu, výroby spotřebního zboží, potravinářství a průmyslové infrastruktury. Od svého založení v roce 1870 společnost Mitsubishi odolávala různým ekonomickým výkyvům a rostla, což dokazuje schopnost jejího obchodního modelu udržet pravidelný a silný příliv hotovosti. Díky letošnímu prudkému růstu akciového trhu je mnoho akcií vysoce ceněných, přičemž několik z nich patří do Buffettova portfolia. Mitsubishi nicméně nabízí cenově dostupnou možnost investice, neboť akcie jsou oceněny na pouhý 10,5násobek zisku a 0,49násobek tržeb.

Markel Group (MKL) sice podobně jako Mitsubishi představuje jiný segment trhu a zaujímá druhé místo v seznamu. Přestože nedosahuje úrovně diverzifikovaného portfolia Mitsubishi, rozhodně vyniká rozmanitostí. Primární činnost společnosti Markel se točí kolem speciálního pojištění, ale dceřiné společnosti společnosti, které jsou začleněny pod Markel Ventures, zasahují do různých odvětví. Patří mezi ně výrobce luxusních kabelek Brahmin, společnost Eagle, která se zabývá stavbou domů, a poskytovatel primární péče PartnerMD. Investici do společnosti Markel lze přirovnat k investici do burzovně obchodovaného fondu (ETF), a to díky rozsáhlému portfoliu více než 100 akcií, které zahrnují jak rychle se rozvíjející technologické akcie, jako jsou Alphabet a Meta Platforms, tak i stálice v oblasti zdravotní péče, jako jsou Johnson & Johnson a Thermo Fisher Scientific. V důsledku toho, i když nenabízí stejnou cenovou dostupnost jako Mitsubishi, má Markel lákavé ocenění, které se odráží v jeho násobku budoucích zisků ve výši 15,8×.

Na třetí pozici je Buffettův vlastní podnik Berkshire Hathaway, jehož historie inteligentního řízení rizik a růstu z něj činí ideálního kandidáta. Podobně jako předchozí dva návrhy představuje Berkshire Hathaway filozofii diverzifikace. Zatímco její pojišťovací podniky jsou všeobecně známé, více než 60 dceřiných společností společnosti se rozprostírá napříč různými odvětvími. Další diverzifikaci lze nalézt v investičním portfoliu společnosti Berkshire, které zahrnuje pozice ve více než 40 veřejně obchodovaných společnostech s významnými podíly v korporacích, jako jsou Apple, Bank of America, American Express a Chevron. Společnost Berkshire má však jedinečné riziko spojené se svým sedmaosmdesátiletým vůdcem Warrenem Buffetem, které by mohlo potenciálně způsobit kolísání akcií, pokud by se objevily nějaké vážné zdravotní problémy. Pozitivní je, že Buffett vycvičil schopné nástupce, kteří budou pokračovat v jeho odkazu a udržovat růst společnosti, což z ní činí bezpečnou a perspektivní investici na příštích 20 let.

Závěrem lze říci, že Mitsubishi, Markel Group a Berkshire Hathaway se v rámci Buffettova portfolia ukazují jako tři nejrizikovější akcie, které se vyplatí dlouhodobě investovat. Diverzifikace a solidní řízení podporují tyto společnosti a umožňují jim obstát ve zkoušce času a ekonomické volatility s minimalizovanými riziky, což ztělesňuje základní podstatu Buffettovy investiční doktríny.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz